Joop Roodenburg blijft de rijkste van Delft

Algemeen

DELFT – 328 Stijgers, 81 dalers, 23 miljardairs, 22 nieuwe namen, 20 BN'ers, 17 beurshandelaren, 15 singles, 12 vrouwen, 11 dertigers, 6,5 nicht, 3 herintreders, 2 voetballers en 1 Turk.

Met deze opsomming van feiten en de kreet dat we in Nederland weer rijker zijn geworden, lag de Quote met de 500 rijkste Nederlanders deze week, ook in Delft, in de schappen van de boek- en tijdschriftenhandel. Alles bij elkaar gerekend kwam het totale vermogen van de 500 rijkste Nederlanders op 145.017.000.000 euro uit. En net als vorig jaar publiceerde Quote ook de rijkste inwoner per gemeente. En net als vorig jaar blijft Joop Roodenburg de rijkste man van onze stad. 

Overigens zakte Roodenburg wel van plek 310 naar plek 330 in de Top 500, hoewel zijn vermogen, als we de deskundigen mogen geloven, gelijk bleef met 83 miljoen euro. De 58-jarige Roodenburg studeerde aan de TU Delft. Hij richtte met studiegenoot Richard Krabbendam Itrec op, een ingenieursbureau voor hijsmachines. Twee jaar later, in 1982, fuseerde het bedrijf met hijskranenfabrikant Huisman, van zijn vader Isaac Roodenburg. Huisman-Itrec is nu wereldwijd marktleider in het ontwerpen en het bouwen van zware hijsinstallaties en pijplegsystemen. Het bedrijf heeft, zoals de meeste offshorebedrijven, het tij mee. 

De in Delft alom bekende, maar in Rijswijk wonende Wim Zegwaard staat ook nog steeds in de Quote 500. Maar ook hij zakte, van plek 307 naar 329. Daarmee staat hij één plekje hoger dan zijn Delftse buurman Joop Roodenburg. Zgewaards vermogen steeg volgens de Quote met 2,4 procent naar 85 miljoen euro. Zegwaard, inmiddels 64 jaar oud, verdiende zijn geld met vuilnis en vastgoed, hoewel hij de vuilnistak al twintig jaar geleden verkocht voor tientallen miljoenen guldens. Hij stak vervolgens een groot deel in het plaatselijke vastgoed, maar ook in een rioolontstoppingsservice, een autotransportbedrijf en in de Schiehal, een selfstoragetent. Paarden en auto’s blijven de grote hobby van Zegwaard. In en rond Stal Zegwaard dartelen tientallen zelfgefokte minipaarden rond en in de garage staat een Bugatti Veyron en een Maybach 62. Binnenkort krijgt Zegwaard er volgens Quote een Maybach Laudalette bij. Voor deze cabrio-uitvoering moet ruim 1,4 miljoen worden afgetikt.

Nog fout ook
Het lijkt erop dat rijke Delftenaren tegenwoordig liever in één van de omliggende gemeenten wonen dan in Delft zelf, want volgens Quote heet de rijkste man van Pijnacker-Nootdorp Bernd Schneider. De uitvinder van de Vacu Vin woont in Delfgauw en dat valt nu éénmaal onder de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. Schneider, tevens oprichter en eigenaar van het gelijknamige bedrijf, heeft tussen de 15 en 20 miljoen euro aan vermogen, maar hij staat daarmee niet in de Top 500. 

Quote meldt verder dat de man die vorig jaar met 110 miljoen euro de rijkste van Pijnacker-Nootdorp was, Cees van der Burg, het nu met een slordige 85 miljoen moet doen, een verlies van 22,7 procent. Waarom Van der Burg niet meer als inwoner van Pijnacker-Nootdorp wordt genoemd, meldt de Quote niet. Wèl dat Cees van der Burg, samen met broer Peter, in 2007 Burg Industries voor 108 miljoen verkocht aan het Chinese CIMC. Van der Burg zegt in de Quote het bedrag nog niet zo lang geleden ontvangen te hebben en nog niet gerendeerd te hebben. “En de beurs is ook gekelderd”, aldus Van der Burg, die wèl laat weten te hoog ingeschat te zijn. “Sinds ik op de lijst sta, en nog fout ook, krijg ik allemaal bedelbrieven.”

Grote klappen
De Quote laat in de editie van deze week weten dat de vermogens van de 500 rijkste Nederlanders op 1 augustus gepeild zijn. Daarmee konden de gevolgen van de kredietcrisis en de daaruit voortvloeiende kelderende aandelenkoersen nog niet in de cijfers van 2008 worden verwerkt. De grootste slachtoffers van de crisis zijn dan ook pas in 2009 bekend. Wie meer wil weten, surft naar www.quotenet.nl of koopt de Quote gewoon in de winkel.  (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12