Woonberichten: zondag 23 november

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van zondag 23 november.

Grote verschillen in Waterschapslasten
DELFT – In de hoogte van de lasten die Waterschappen opleggen aan inwoners bestaan grote verschillen. Het goedkoopste Waterschap heft omgerekend nog geen 30 euro per inwoner, terwijl het duurste Waterschap met 325 euro bijna elf keer meer in rekening brengt. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) naar jaarverslagen van Waterschappen over 2007. Eigen Huis vindt deze verschillen onverklaarbaar. Daarom eist de vereniging dat er een landelijke Rekenkamer wordt ingesteld die de Waterschapsfinanciën gaat onderzoeken. Er moet toezicht komen op een effectieve besteding van de middelen. De verschillen in Waterschapslasten moeten daardoor fors terug gedrongen worden. Tevens moeten hiermee toekomstige, onnodige stijgingen van lasten voorkomen worden. 


Beperkte stijging huizenprijzen in 2009
DELFT – In het jaar 2009 zal de stijging van de huizenprijzen beperkt zijn. Omdat de lonen sterker stijgen dan de huizenprijzen neemt de betaalbaarheid van koopwoningen volgend jaar toe. Dat is goed nieuws voor starters op de woningmarkt, aldus de Rabobank in het onlangs verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Voor 2008 verwacht Rabobank nog een gemiddelde prijsstijging van 1,5 procent en voor 2009 is dat ongeveer 1 procent. De Nederlandse huizenprijzen zijn in het derde kwartaal beperkt gestegen: plus 0,8 procent jaar op jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008 is gemiddeld sprake van een kleine daling met 1,2 procent. Oorzaken zijn het afgenomen consumentenvertrouwen en de lagere marktdynamiek. Wel kennen de huizenprijzen een tamelijk forse uitbreiding rond het gemiddelde. 


Nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie
DELFT – Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie is afgetreden. In haar verklaring zei ze onder andere het volgende: de partijleiding van de PvdA heeft mij meegedeeld dat zij geen vertrouwen meer heeft in mij als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Om die reden treed ik af. Vrij kort daarna heeft Koningin Beatrix Eberhard van der Laan benoemd tot nieuwe minister. Zij heeft hem vervolgens ter beëdiging ontvangen. 


Volker Wessels sterkste reputatie
DELFT – Volker Wessels heeft, net als vorig jaar, de sterkste reputatie van de ontwikkelaars. Bij de woningcorporaties kwam Ymere als beste naar voren. Arcadis herovert na zijn dip van vorig jaar de koppositie bij de adviesbureaus. Dit blijkt uit de Building Business Reputatiemonitor 2008. Dit onderzoek is voor de vijfde keer uitgevoerd door Building Business, het Corporate Communications Center van de Erasmus Universiteit en USP Marketing Consultancy onder 3.400 beleidsbepalers, beleidsmedewerkers en commercieel verantwoordelijken in de bouwkolom. 


Initiatiefrecht voor woningverbetering
DELFT - De Ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor een initiatiefrecht voor woningverbetering voor huurders. Dit wetsvoorstel houdt in dat, als een huurder zijn verhuurder een redelijk voorstel doet voor een renovatie, de verhuurder dit voorstel moet uitvoeren. Huurders kunnen hiermee bijvoorbeeld voorstellen doen voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Of een voorstel redelijk is, hangt af van een aantal zaken. Zo zal de huurder bereid moeten zijn een redelijke huurverhoging te betalen. Ook moet de renovatie passen in het beleid van de verhuurder en mag het de mogelijkheid tot verhuur of de waarde van de woning niet aantasten. Als de verhuurder het voorstel van de huurder niet aanvaardt, kan de huurder de rechter vragen zich uit te spreken over de redelijkheid van het voorstel. Ook wordt het in de nieuwe situatie mogelijk om een voorstel tot renovatie, dat is ingediend door een meerderheid (70 procent of meer) van de huurders van een complex, ook voor de overige huurders gaat gelden. Daarmee kunnen enkele huurders een dergelijke renovatie niet tegenhouden. Dit geldt ook al voor voorstellen tot renovatie van de verhuurder.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12