Dimitri van den Bosch speelt negentig minuten lang met honderd procent inzet, en dat is in de Tweede Klasse ook wel nodig...

Algemeen

Dimitri van den Bosch in actie tijdens het Wout van Overdam-toernooi. (foto: Roel van Dorsten)

PIJNACKER – Oliveo’s linksbenige linksbuiten Dimitri van den Bosch wist dit jaar één keer het net te vinden. Dat aantal vindt hij zelf niet zo verrassend. “Ik ben niet zo’n goalgetter.”

Oliveo hoefde vorig weekend, net als bijna alle andere clubs in de regio, niet in actie te komen. Dat vond Dimitri van den Bosch geen ramp. “We konden nu een keer op zaterdag op stap. Dat kan anders ook wel, maar dan hou je er toch rekening mee dat je moet voetballen.” De dag erop kon de Feyenoord-fan Van den Bosch naar ‘de Klassieker’ kijken. Ook dat beviel hem goed. “Al was het een beetje jammer dat Feyenoord twee punten verloor. Zuur, want de Rotterdammers verdienden het om te winnen.” 

Oliveo werd vorig jaar kampioen in de Derde Klasse en promoveerde zodoende naar de Tweede Klasse. Het seizoen begon zo goed, weet Van den Bosch nog. “Zeker qua punten. We speelden toen nog 4-3-3 en onze verdediging stond uitstekend. We kregen niet veel kansen, maar de kansen díe we kregen werden benut.” Na de eerste paar wedstrijden ging Oliveo een ander en meer aanvallend systeem spelen, met drie verdedigers en vier middenvelders. “Dat ging de eerste keer goed, we wonnen toen met 3-0 van HMSH”, weet Van den Bosch nog. Daarna kwam de klad erin en kreeg de ploeg van Peter Huisman steeds meer tegentreffers te verwerken. “Waar dat aan ligt? Misschien dat we te aanvallend spelen en achterin niet scherp beginnen. We komen soms te snel met 1-0 achter. Verder moesten we even wennen aan het nieuwe systeem.” 

“Maar”, haast Van den Bosch zich te zeggen, “we hadden na vijf wedstrijden al twaalf punten. Dat hadden we vooraf niet verwacht, dus we mogen ook niet klagen. Het gaat boven verwachting, al hadden we tegen Alphen zeker mogen winnen.” Bovendien: “We komen nu meer aan voetballen toe. Het wordt in de Tweede Klasse alleen wat eerder afgestraft als je achterin één op één speelt. Dat was in de Derde Klasse niet zo.”

‘EEN BEETJE DRUK ZETTEN, DAT LIGT ME WEL’
Oliveo wist dit seizoen in zeven wedstrijden twaalf keer het net te vinden. Eén treffer, die in de uitwedstrijd bij Full Speed, werd gemaakt door Van den Bosch. Twaalf doelpunten is niet heel veel, maar Van den Bosch hoor je er niet over klagen. “We maken meer doelpunten dan toen we twee jaar terug Tweede Klasse speelden. Toen maakten we er in totaal, over het hele seizoen, volgens mij maar achttien. Ik ben tevreden over het aantal punten dat we nu al hebben, doelpunten mogen er altijd meer worden.” 

Hij is zelf, vertelt hij, niet echt de man van de doelpunten. “Ik ben meer van het harde werken. Ik doe altijd gewoon m’n ding en dat gaat goed. Ik mag nog wel meer scoren, maar ik ben geen doelpuntenmachine, meer een werker die het voorwerk doet en daarna het balletje afgeeft. Een beetje druk zetten, dat ligt me wel... Ik kan negentig minuten vol gas blijven gaan, ik blijf dan die loopacties maken. Ik kan ook wel een bal voorgeven, maar ja, dat kan iedereen.”

‘VORIG JAAR KONDEN WE WEDSTRIJDEN NOG OP HALVE KRACHT SPELEN’
Het verschil tussen de Derde en Tweede Klasse is volgens hem groot. “Vooral aanvallend. Als voorhoedespelers een kans krijgen, dan schieten ze ‘m er ook in. Vorig jaar konden we wedstrijden nog op halve kracht spelen.” Dat is nu wel anders. “Als één iemand een steek laat vallen, wordt dat sneller afgestraft. Je kan nu niet meer effe op zeventig procent een wedstrijdje voetballen. Het moet op honderd procent en de kansen die je krijgt, moet je maken, want veel kansen krijg je niet.”
De afdeling waarin Oliveo uitkomt, kent vijf ploegen die vorig jaar naar de Tweede Klasse zijn gepromoveerd. Juist tegen die teams moet Oliveo de punten pakken, vindt Van den Bosch. “Dat is ons doel. We moeten zo snel mogelijk dertig punten hebben, dán zijn we veilig.” De 24-jarige linkspoot vindt het leuk dat Oliveo met veel ploegen uit Delft en de regio in de afdeling zit. “Daardoor kom je vaak bekenden tegen, zoals tegen RKDEO en dvv Delft. Dat zijn altijd leuke wedstrijden om te spelen. Met een club als Woerden heb ik weinig .” En dus heeft Dimitri van den Bosch doorgaans meer zin om een derby zoals die tegen RKDEO te spelen, dan een pot als Woerden uit. “Derby’s zijn altijd leuk, je ziet dan ook het enthousiasme bij het publiek. Dat inspireert weer.”

‘IK HEB NIET ECHT DE AMBITIE OM HOGEROP TE GAAN’
Dimitri van den Bosch speelt al vanaf zijn vijfde in het blauw en wit van Oliveo. Hij denkt ook niet dat hij ooit nog in een ander shirt zal spelen. “Ik heb niet echt de ambitie om hogerop te gaan. Óf er moet een hoog spelende club komen, maar dat verwacht ik niet. Er is nog nooit iemand langs geweest die me wilde benaderen om bij een andere club te spelen. Ik ben nu 24, dus dan is dat ook wel een beetje geweest.” Hij heeft het bovendien reuze naar zijn zin: op Sportpark De Groene Wijdte kent bijna iedereen, en dat al bijna twintig jaar lang. Dat bevalt hem beter dan een ‘avontuur’ bij een Haagse vereniging. “Waar spelers alleen naar de vereniging komen om te voetballen en niet voor de gezelligheid. Je ziet hier ook wel eens bij mensen van buitenaf dat ze komen trainen en vijf minuten daarna weer naar huis gaan. Dat zie ik niet zitten.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12