Wat ik zeggen wil

Algemeen

Lichtvervuiling in Delft
DELFT - Vorig weekend gingen we over van zomer- naar wintertijd. In die nacht vroegen allerlei organisaties om aandacht voor lichtvervuiling. Dat is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig gebruik van kunstlicht. Het te overvloedig verlichten is schadelijk voor mens en dier. Het licht komt dan namelijk niet alleen op de plaatsen die bedoeld zijn, maar er is ook veel hinderlijk strooilicht. Nachtelijk strooilicht als gevolg van verlichting van snelwegen, straten en gebouwen kan het biologische dag- en nachtritme van mens en dier verstoren. Bovendien is nachtverlichting in veel gevallen een vorm van energieverspilling die bijdraagt aan de toename van CO2 in de dampkring. Een voorbeeld van volstrekt overbodige avond- en nachtverlichting is te zien op de foto. Het gebouw van Shurguard aan de Kruithuisweg straalt een hoeveelheid licht uit die niet mooi meer is. Dus Shurguard: doe alstublieft uit dat licht!

F.M. Boon, Delft



Interview Louis Dijkgraaf
DELFT - Beste journalist PB van de Krant op Zondag, wat een prachtig interview met mijn vroegere leraar Nederlands, de heer Dijkgraaf in de Delft op Zondag van 25 oktober jl. U haalt in uw inleiding spreekwoorden door elkaar, uit de losse pols uit de mouw schudden. Met opzet… dacht ik toen nog. Een interview met een leraar Nederlands en dan lekker modern mixen met de taal. Humor… dacht ik toen nog. Gaandeweg het interview bekroop mij het gevoel dat dit geen opzet was maar pure onkunde. Maar ja, een journalist schrijft correct Nederlands… dacht ik toen nog. Aangekomen bij de vraag van deze journalist PB: -‘Nederlands geven aan MAVO-kinderen, had dat nog een beetje zin?’ - weet ik niet meer wat ik dacht. Ik constateerde als MAVO-leerling slechts weer een gemiste letter D in de laatste zin van het antwoord op deze onzinnige vraag. Met opzet… dacht ik toen niet meer. Als ik journalist PB van de Krant op Zondag was zou ik de volgende vraag stellen aan de heer Dijkgraaf – Nederlands geven aan een journalist als u na uw pensioen wat tijd over heeft, heeft dat nog een beetje zin?

Antonius Mavo-leerling Nathalie Groenendijk, Delft



Verhuizen kermis
DELFT - Ik sta er versteld van dat er dadelijk weer een stukje Delft weggaat. Ik las net in de Delft op Zondag dat ze van plan zijn om de kermis naar Lijm & Cultuur op de Rotterdamseweg te verhuizen. Ik las dat de firma Bagels & Beans het voortouw heeft genomen om maar eens een handtekeningenactie te houden. Ja, klaagden ze, er komt niemand met de kermis binnen eten of ik kan mijn terras niet kwijt. Ik heb ergens gelezen dat de kermis al van voor de oorlog in Delft staat, ik weet niet hoe lang de firma Bagels & Beans op de Markt zit, maar ik zou toch zeggen als ik ergens een plek voor mijn zaak zoek, dan kijk je toch naar de voordelen en mogelijke nadelen? Als je dan toch op de Markt gaat zitten met je zaak - en ze geven zelf toe dat ze weten dat als er kermis is dat sommige zaken met vakantie gaan door de kermis - dan ga je die weken toch ook op vakantie? Hetzelfde heb ik gezien met de Taptoe. Persoonlijk vond ik het altijd geweldig als de Taptoe er was, met al die soldaten, het oefenen, de tribunes opbouwen, alles eromheen. Nogmaals: geweldig. Totdat er mensen waren die het niks meer vonden, de zaken op de Markt klaagden. Ik zag dat de cafés altijd bomvol zaten met soldaten, dus ik neem aan dat die niet geklaagd hebben. Wie dan wel? 
Nu heb ik al een paar keer gehoord dat ze Taptoe Delft weer terug proberen te halen naar Delft. Gelukkig las ik dat er ook nog zaken zijn, zoals Café de Engel, die een week herrie niet zo erg vinden. Zij zeggen: Het is maar een weekje en dan ga je weer terug naar het gewone leven. Ik vind dat de Markt gewoon bij de kermis hoort, wij gaan altijd poffertjes eten en dan zitten we daar lekker en hebben een prachtig uitzicht op de Nieuwe Kerk en het Stadhuis. Het geheel, dat is Kermis op de Markt in Delft.

Cor Verweij, Delft



Ervaringen van twee jaren in Delft
DELFT - In de twee jaren die ik in Delft woon zijn me een aantal dingen opgevallen die ik met jullie wil delen. Delft is intussen mijn thuisbasis geworden en ik denk graag over dit dorp. Dorp vanwege de gemoedelijkheid waarmee mensen met elkaar omgaan. Het doet me aan mijn geboortegrond Brabant denken. De manier waarop de Gemeenteraad met burgers omgaat is minder. En ik ben er ook nog niet uit of dat beetje hautain zijn nu bij Delftenaren hoort of bij het calvinisme of bij de Randstad. De notaties over Delft, dat te veel inwoners heeft voor zo’n klein stukje grond, daarom water verhuurt om er huizen op te bouwen, drijft op gevels, kerken, grachten uit het verleden, verdeeld is tussen burgers en Gemeentebestuur, water als haar kennisgebied ziet, leeft in een door water bedreigd gebied, waar dat water de bewoners van Rietveld tot de lippen staat, 100.000 bewoners heeft die erg gezellig met elkaar omgaan, de indruk wekt dat evenementen nodig zijn om elkaar te vermaken, grote aantallen toeristen rekent waarvan 90 procent uit de eigen regio komt, zonder een woord van protest alle grote bedrijven laat verdwijnen, op een moeras is gebouwd en daarna een parkeergarage, nu een Spoortunnel in wil aanleggen, als enige reden heeft dat een paar mensen minder geluidsoverlast hebben maar hun huizen wel in waarde zien groeien, een Tramlijn 19 wil en absoluut geen bus en de bruggen daarvoor te zwak zijn, er niet aan gedacht heeft om in plaats daarvan een metro aan te leggen onder de Kolk door, fantastisch met muziek omgaat, waarin iedereen zich op straat bevindt, maar geen band gesmeed krijgt tussen Gemeente, bedrijfsleven en TU, een College van B en W heeft met een gat in de hand, een nieuwe A4 gaat krijgen, fantastisch mooie grachten heeft waar je met de fiets niet tegenop komt, een binnenstad heeft die is afgesloten met pollers in plaats van een bord ‘verboden in te rijden’, een burgemeester heeft die Nederlands kampioen beunen is, voor recreatief groen is aangewezen op Delftse Hout en buurgemeenten, per inwoner in de afgelopen drie jaren een verlies leed van 220 euro, in de komende jaren 500 euro moet ophoesten voor de Spoorzone, graffiti in de Irenetunnel gaat verliezen maar daarvoor zes andere plekken gaat toewijzen, toelaat dat de inwoners eigen verkeersregels hanteren, niet optreedt tegen bestuurders die zo maar een miljoen achterhouden, haar monumenten (Oostpoort) verstopt in plaats van ze te accentueren met floodlight, dol is op rommel- en antiekmarkten, in de Klis het mooiste winkelcentrum heeft.

Christ van Oers, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12