Ik en mijn motor

Algemeen

Naam: Jan van Zuijlen Bouwjaar: 1946 Motor: Honda CBX 1050 cc 6 cylinder Bouwjaar: 1983.

1. Hoe lang heb je deze motor in je bezit?
Ik kocht deze motor in 1986, dus ik heb 'm al 22 jaar.

2. Waarom rijd je op deze motor?
Omdat elke kilometer gewoon genieten is.

3. Wat is er zo bijzonder aan?
Hij heeft zes cylinders en zes carburateurs op rij en daardoor rijdt hij ongelooflijk soepel en trillingsvrij. Bovendien is ie uniek, want twintig jaar geleden werd de productie gestopt.

4. Wat heeft ie gekost?
Hij heeft 6950 gulden gekost, oftewel 3153 euro.

5. Eén op hoeveel rijdt ie?
Als ik niet te gek doe, dan haal ik 1 op 9.

6. Wat was je eerste motor en wat kostte die?
Toen ik achttien was kon je voor niet te veel geld een gebruikte Engelse motor aanschaffen. Japan was nog niet in beeld, die zaten toen nog in de kopiefase. M'n eerste motor was een Matchless 350 cc. Een racemonster als je van een Puch af komt. Ik denk dat ik er zo'n 1200 gulden voor betaalde. En, zoals altijd: had ik 'm maar nooit verkocht…

7. Hoeveel motors heb je gehad?
Na drie Engelse ‘potten’ kwam de Honda Black Bomber, waarmee ik in de weekends leuke raceresultaten behaalde. In 1969 kwam de revolutionaire Honda 4 cyl. waarmee ik in 1983 op de Kruithuisrotonde plat ging vanwege een oliespoor en met 120 kilometer per uur tegen de vangrail knalde. Toen de CBX dus als zesde. In 1992 kocht ik een jonggebruikte Kawasaki ZZR 1100 die ik ook nog steeds heb.

8. Wat was je hoogste bekeuring?
Dat was in 1971. Ik had een al een voorwaardelijke ontzegging van het rijbewijs, die definitief werd toen ik twee snelheidsbekeuringen op een dag kreeg. Plus een geldboete van 450 gulden.

9. Houd je je aan de maximumsnelheid?
Met de Honda beter dan met de Kawasaki. Het is eigenlijk onmogelijk om met die motor rustig te toeren. De acceleratie is zo geweldig en spectaculair dat je wel erg sterk moet zijn om dat niet zo nu en dan te ondergaan. Een leeg stuk asfalt en dan…

10. Waar erger je je aan in het verkeer?
Trajectcontroles, want je moet constant op je teller kijken of je geen streepje te hard gaat. Ook van die bobbels in de weg, waarbij al met 40 kilometer per uur je nieren aan de wandel gaan.

11. Als je rijk zou zijn, welke motor zou je dan kopen?
Geen. Wij zijn met z´n drieën al op leeftijd, maar we doen het nog goed en zijn aan elkaar gehecht.

12. Hoeveel moeten ze je bieden voor deze motor?
Ik moet er niet aan denken dat één van de twee er niet meer zou zijn, na wat we in al die jaren meegemaakt hebben. Dus: NOT FOR SALE.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12