Binnenwatersloot wordt vijf maanden afgesloten en daar is niks aan te doen

Algemeen

Het Melkmeisje van Vermeer moet volgend jaar plaats maken voor de werkzaamheden. Over waar het beeld tijdelijk wordt geparkeerd,wordt nog nagedacht.

DELFT – Het zit de ondernemers aan de Binnenwatersloot niet mee. Ze hádden het al moeilijk, maar ze moeten nu ook nog eens lijdzaam toezien hoe de straat bijna vijf maanden lang wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Vanwege de aanleg van de Spoortunnel wordt er in het gebied van de Binnenwatersloot, de Phoenixstraat en het Bolwerk begin volgend jaar flink gebouwd. Die werkzaamheden zijn dusdanig ingrijpend dat de Spoorzone de ondernemers er tijdens een informatie-avond, afgelopen maandag, van op de hoogte bracht. De ondernemers in dit gebied gaan namelijk hinder van de werkzaamheden ondervinden, beseft ook de Spoorzone Delft. De Binnenwatersloot gaat in totaal vijf maanden dicht voor gemotoriseerd verkeer. Daar zijn de ondernemers bepaald niet blij mee. Maar, is ook de algemene gedachte, er valt weinig tegen te doen. Francis Nauman, de Omgevingsmanager van Spoorzone Delft, vertelde donderdag over de afgewogen alternatieven en manieren om de ondernemers tegemoet te komen. Er is bijvoorbeeld bewust voor gekozen om de werkzaamheden na de Kerst uit te voeren. “En we hebben erover nagedacht om de Binnenwatersloot gefaseerd open te houden voor gemotoriseerd verkeer, maar dat is niet veilig. Veiligheid is hier belangrijker, daar moet je niet aan tornen.” Verder is overwogen om gemotoriseerd verkeer via een omleiding toe te staan. “Maar ook dat is niet wenselijk. Je krijgt dan misschien sluipverkeer, maar het is vooral in het kader van veiligheid niet gedaan”, licht Nauman toe. 

De Omgevingsmanager had er rekening mee gehouden dat de ondernemers ‘best kritisch’ en ‘niet blij’ met de plannen zouden zijn. “Maar het was toch vooral een vrij positieve insteek. Ze hadden er vrede mee en ze waren blij dat we willen kijken of we dingen kunnen doen om het publiek naar de straat te blijven trekken. Ze begrijpen dat een afsluiting beter is voor de veiligheid van hun klanten. Eén van de ondernemers vroeg zich af of de straat niet voor altijd autoluw kon blijven. Ik vond het een positieve avond. Voor hen is dit misschien negatief, maar ze vatten het positief op.”

Niet blij
Dat viel volgens Erik van Schelven, van de Computershop aan de Binnenwatersloot, wel mee. “Ja, de ballonnen gaan hier uit”, reageert hij cynisch op de vraag wat hij van de gepresenteerde plannen vindt. “Natuurlijk zijn we hier niet blij mee. Niemand op de Binnenwatersloot is hier blij mee, dat is een duidelijk verhaal.” Maar, zegt ook Van Schelven, “het is wel iets dat moet gebeuren. Ik baal er alleen van dat het zó moet. Begrijpen doen we het wel, maar blij worden we er niet van. De grote vraag is nu wat er vanuit de Gemeente gedaan gaat worden om de ondernemers zo veel mogelijk tegemoet te komen. Op wat voor manier kunnen er toch nog zo veel mogelijk mensen deze kant op komen?” 

Eind deze maand is er weer een bijeenkomst met Spoorzone Delft en de ondernemers. Dan hopen beide partijen hier oplossingen voor te hebben. Van Schelven geeft alvast een idee. “De Gemeente zou met advertenties, bij voorkeur in jullie krant, iedereen kunnen laten weten dat de Binnenwatersloot wèl bereikbaar is, maar dat men alleen moet omrijden.” Het is volgens hem zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken. “Want dit gaat ons, zeker weten, omzet kosten, dat is voorbij elke twijfel. We worden moeilijker bereikbaar. Voor de ene winkelier zal dat zwaarder wegen dan voor de andere. Voor ónze klanten wordt het straks lastig om een nieuwe pc in hun wagen voor de deur te laden.” 

Ook bij kledingwinkel Being There in de Peperstraat zijn ze niet blij met de plannen. “Dat is vervelend natuurlijk, en dat is heel licht uitgedrukt”, laat een medewerker weten. Volgens deze medewerker waren ook de andere ondernemers maandagavond helemaal niet zo positief gestemd. “Maar ze worden voor een voldongen feit gesteld. Er wordt gezegd: ‘Dit is het en klaar’. Er is verder ook geen overleg over geweest. Het zal een zware dobber worden. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen hier. We zijn er niet blij, maar we gaan roeien met de riemen die we hebben.” 

De Binnenwatersloot is vanaf 31 januari afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Eind juni kan al het verkeer weer door de straat. Spoorzone Delft houdt echter rekening met risico’s, zoals een strenge vorstperiode. De werkzaamheden zouden hierdoor vertraging op kunnen lopen. “Maar we kunnen geen onwerkbaar weer inplannen”, aldus Nauman. Tegen het einde van dit jaar maakt Spoorzone Delft bekend hoeveel vertraging het volledige project tot dan toe heeft opgelopen. (JN)
Meer informatie over de werkzaamheden op de kruising van de Binnenwatersloot met het Bolwerk en de Phoenixstraat en Westvest op www.spoorzonde-delft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12