Hemd van het Lijf zondag 13 januari 2008

Algemeen

Tien vragen aan Simon van der Lugt. Van der Lugt is inwoner van Den Hoorn en predikant van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Delft. De kerk organiseert op 20 en 27 januari en 3 februari een serie van drie kerkdiensten speciaal voor mensen die geen kerkdienst gewend zijn.

1. Waarom wilde je per se in de Immanuëlkerk aan de Schoemakerstraat gefotografeerd worden?
Omdat dit de plek is waar we de speciale diensten zullen houden en het de plek is waar ik tijdens de dienst een rol vervul. De mensen zullen mij dus hier zien. Hier gebeurt het straks, hier moet je wezen.

2. Waarom worden deze diensten gehouden?
We hopen dat de mensen tijdens de diensten iets van God tegenkomen, maar ook iets van zichzelf. En ik denk dat je iets vindt dat je kunt gebruiken in het dagelijkse leven.

3. Als ik zeg ‘geloof is in, kerk is uit’, wat zeg jij dan?
Dat is feitelijk juist. Met het eerste ben ik overigens heel blij, het tweede betreur ik. Maar het is niet meer zo dat men denkt dat elke gelovige een gestoord type is die vasthoudt aan verlopen denkbeelden. Het grootste deel van de mensheid gelooft, maar de kerk heeft als instituut geen goede naam.

4. Wat is dan toch de toegevoegde waarde om naar een kerk te gaan of om tot een kerk te behoren?
De meerwaarde is de zinvolle gemeenschap, dat je er steun en stimulans vindt bij elkaar en dat je er een enorme kracht ondervindt. Alleen geloven kan wel, maar de mens is toch een sociaal wezen. We hebben elkaar nodig. Met name bij ervaringen als de dood, geboorte, huwelijk of als er iets misgaat, bewijst de gemeenschap zich.

5. Wat kunnen mensen verwachten tijdens de diensten?
We hebben per dienst één thema. Verlangen, Loslaten en Stilte. Er is goede muziek en zang, er wordt uit de Bijbel gelezen, er is gebed en we tonen filmfragmenten. Welke fragmenten, dat is nog een verrassing. Er is interactie waarin we vragen met je buurman of buurvrouw in gesprek te gaan en na afloop kun je, met een kopje koffie, napraten.

6. Waarom deze thema’s?
Verlangen, omdat ik het idee heb dat mensen ergens naar verlangen. Als je weet dat met Kerst voor 125 miljoen op de meubelboulevard is gekocht, dan denk ik: de mensen verlangen ergens naar. Dan wil ik wel eens weten: naar wat dan? Stilte, omdat het bijna nooit meer ergens echt stil is. Er is altijd geluid. Waar vind je nog stilte? In een klooster misschien en dan mag je hopen dat er geen snelweg langsgaat. Loslaten, omdat het voor veel mensen moeilijk is om iets los te laten. Het maakt ze angstig, bang. Wat gebeurt er met mij als ik mijn baan verlies? Blijft mijn relatie wel of blijft ‘ie niet? Maar als je iets loslaat, kun je misschien tot andere conclusies komen dan dat je het probeert te controleren.

7. Wat wil je ermee bereiken?
Mijn hoogste doel is dat de mensen tijdens de diensten iets van God gevonden hebben. En als dat de God is aan wie ze hun ziel willen verpanden, is dat hun keuze. Mijn doel is bijvoorbeeld niet dat ik in 2008 tien procent meer kerkgangers heb gekregen.

8. Jullie maken ook gebruik van moderne communicatiemiddelen. Hoe werkt dat?
De diensten zijn ook via internet live te volgen. De speciale dienst begint om 16.00 uur. Surf dan naar www.kerkomroep.nl en klik door naar Zuid-Holland, Delft en dan Immanuëlkerk. De diensten zijn ook te downloaden als MP3.

9. Als je de burgemeester van Midden-Delfland zou zijn, dan…
…zou ik een boot kopen, gaan varen en genieten van die mooie Gemeente.

10. Wil je nog iets kwijt?
Ja, dat Delft dit jaar meer van God mag ervaren. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12