Afbeelding

Gemeente wil juiste parkeerder op juiste plek, volgens buurtbewoner is het tegendeel waar

Algemeen

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

Het deel van het Minervaplein waar gratis kan worden geparkeerd, staat elke werkdag vol met auto’s. Buurtbewoner Thomas Kern hoopt dat dit gaat veranderen.

DELFT – Zowel met het bordspel Monopoly als in het echte leven is vrij parkeren altijd mooi. Dat blijkt wel aan het Minervaplein. Het is rondom de Hoven één van de weinige pleinen waar je nog gratis kunt parkeren, met als gevolg dat het er op werkdagen vol staat met auto’s.

Dit tot ergernis van omwonende Thomas Kern, die hierover een klacht bij de Gemeente Delft indiende. Hij noemt het een ‘belachelijke situatie’. Want, constateert Kern, omdat je op het Minervaplein gratis kunt parkeren, wordt de ‘dure parkeergarage’ naast de Hovenpassage niet druk bezocht. Ook voor een klein deel van het Minervaplein moet worden betaald voor een parkeerplaats. Het gevolg laat zich raden: hier staan nauwelijks auto’s, op het overige deel des te meer. Volgens Kern zijn het vooral auto’s van winkelend publiek, werknemers van kantoren in de buurt en winkeliers. Om zijn betoog kracht bij te zetten toont Kern enkele foto’s waarop de situatie in één oogopslag duidelijk wordt. Een deel staat vol, een ander deel leeg. En dat elke werkdag. In het weekend is doorgaans wel voldoende parkeerplek, omdat werknemers van omringende kantoren, waaronder de Torenhove, dan volgens hem niet meer op het Minervaplein parkeren.
“Het zorgt voor een ondraagbare situatie voor omwonenden, want die kunnen hun auto nergens meer kwijt”, geeft Thomas Kern aan. “Je moet bijna elke dag goed zoeken naar een parkeerplek. Voor bewoners van drie aangrenzende grote wooncomplexen, die aan de Apolloweg, de Artemisstraat en de Hendrik Tollenstraat, is het Minervaplein helaas één van de weinig parkeermogelijkheden.” De grote hoeveelheid rondrijdende en naar een parkeerplek zoekende voertuigen rond dit plein zorgt volgens hem voor een onveilige situatie voor fietsers.
Hoogtijd dus dat de Gemeente Delft eens kritisch naar de parkeersituatie kijkt, vindt Kern. Een goede optie is volgens de buurtbewoner om de parkeerplaats aan het Minervaplein uitsluitend voor vergunninghouders te houden. “Dat zou het allerbeste zijn”, denkt Kern. “Zeker gelet op alle andere resterende parkeermogelijkheden die hier voor winkelend publiek zijn gebouwd.” Als er niets aan de situatie verandert, ziet Thomas Kern de toekomst voor parkerende buurtbewoners niet rooskleurig in. “Zeker gezien de recent bekend geworden bouwplannen voor in en rond de Hoven Passage, met meer winkelruimte en minimaal drie nieuwe woontorens.”

Anders
Volgens gemeentewoordvoerder Mark de Kok heeft de Gemeenteraad in maart 2012 besloten parkeren in Voorhof anders te organiseren. “Parkeerregulering is vervolgens ingevoerd in een schil rondom het winkelgebied”, licht De Kok toe. “Daarbij is een deel van het Minervaplein gereguleerd om bewoners van de daar aanwezige flat in de directe omgeving van hun woonadres te kunnen laten parkeren. Dit is gebeurd na een peiling onder de bewoners van deze flat. Er bestond hiervoor ruime steun. Het andere deel van het parkeerterrein op het Minervaplein ligt buiten deze schil en daar kun je dus vrij parkeren. Het voornaamste doel van het invoeren van parkeerregulering in Voorhof is de ‘juiste parkeerder op de juiste plaats’. Zo willen we bijvoorbeeld dat de parkeergarage wordt gebruikt door bezoekers van de Hoven Passage. En dat bewoners kunnen parkeren in de directe omgeving van hun woonadres.”
Afgelopen woensdag werd op het Stadhuis door de commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte gesproken over parkeren in Voorhof. De situatie hier is geëvalueerd. Tijdens de vergadering gaf een inspreker namens belangenvereniging Voorhof II west aan de geloofwaardigheid van de evaluatie in twijfel te trekken. Zijn vereniging is namelijk nooit om een reactie is gevraagd. De belangenvereniging pleitte verder voor het opheffen van betaald parkeren achter de Albert Heijn aan de Martinus Nijhofflaan, omdat daar niemand meer parkeert. Ook zou de Gemeente volgens de vereniging meer moeten doen om haar werknemers te stimuleren niet in de zijstraten te parkeren, maar in de parkeergarage aan de Papsouwselaan. Wethouder Milène Junius legde daarop uit dat ze de gemeenteambtenaren stimuleert om met andere vervoersmiddelen dan de auto naar de Torenhove te komen, maar dat ze het gemeentepersoneel niet kan dwingen om in de garage te parkeren. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12