Afbeelding

Full Speed klopt DVV Delft en dat grijnst lekker weg als je buren bent

Algemeen

DELFT – Mooie derby was dat, DVV Delft - Full Speed, afgelopen zondag. DVV Delft, met oud-Full Speed-trainer Pierre van Zinnen aan het roer. En Full Speed met Peter Bos, weggeplukt bij Vitesse Delft, in de dugout. En dan zijn Full Speed en DVV Delft ook nog 's buren…

Grappig is dat altijd: bakkeleien over of een overwinning of een nederlaag nou verdiend is of niet. Die vraag beantwoorden is een (niet alleen) in voetbalkringen druk beoefende bezigheid. Je schiet er geen fluit mee op, want een overwinning blijft een overwinning en een nederlaag een nederlaag. Maar toch. Full Speed won met 4-1 van en bij DVV Delft. "Als je met 4-1 wint, is het altijd verdiend", maakt Full Speed-trainer Peter Bos het niet ingewikkelder dan het is. "In de eerste helft kregen we heel veel ruimte op de flanken. Delft dekte slecht door. In de tweede helft verwachtte ik meer druk van Delft. Mijn opdracht was: probeer je eigen spel te spelen. Dat lukte niet helemaal. Delft gaf wel meer druk, maar het kreeg nauwelijks kansen".
Ook DVV Delft-speler Tim Steenks is duidelijk. "We hebben het in de eerste helft laten liggen. Door twee knullige goals komen we met 2-0 achter. Dan is het eigenlijk al gespeeld. We hadden in de tweede helft nog wat terug moeten doen, we hadden ook een pingel moeten krijgen, maar eigenlijk hebben we alleen maar achter de feiten aan gelopen. We hebben de nederlaag aan onszelf te wijten". 

DVV Delft-trainer Pierre van Zinnen weet wel waar het verkeerd ging en waarom. "Ik vond dat we vooral verdedigend niet goed stonden. Dat was goed te zien bij de eerste en tweede tegengoal. In de tweede helft stonden we beter. Tot de laatste tien minuten is Full Speed er niet meer aangekomen. Het gaat dus met name om die eerste twee tegengoals. Daar hebben we de hele wedstrijd achteraan moeten lopen. Of we verdiend verloren hebben? We speelden vooral in de eerste helft niet overtuigend. Of het nou angst was, ik weet het niet. We hadden niet het lef om over de tegenstander heen te lopen. Ik vond ons toch een beetje te plichtmatig, in de eerste helft". 

Full Speed-verdediger Steven Suiker noemt de overwinning verdiend. Zeker op basis van de eerste helft. "Delft heeft echt wel goeie voetballers. In de tweede helft probeerden ze het ook wel. Maar halverwege onze helft stokte het. Ze waren na de rust wel iets gevaarlijker, maar veel kansen creëerden ze niet. En dan die niet gegeven penalty. De scheidsrechter had 'm kunnen geven. Dan was het een andere wedstrijd geworden. Nu zijn we verder niet in de problemen geweest. Wij waren wel effectief, ja. We hebben niet zo veel kansen gehad, maar die we kregen gingen erin".

'NEE, HET ZIT DE LAATSTE WEKEN NIET MEE'
Stilstaan langs de lijn, gezellig babbelen met deze en gene, dat is niet besteed aan Ries van Dam, de voorzitter van DVV Delft. Als zijn club klop krijgt van goede buur Full Speed kan hij dat niet ontspannen aanzien. Hij verdeelt z'n aandacht over het eerste elftal en over het zevende dat een veld verderop speelt. "Ik ben toch altijd wel wat gespannen als het eerste speelt. Het liefst loop ik wat op m'n gemak rond. En meestal zie ik de doelpunten ook wel. Ik heb er wel een beetje gevoel voor, dat ik voel aankomen dat er een doelpunt valt. Alleen zijn dat de laatste tijd een beetje te veel tegendoelpunten. Nee, het zit de laatste weken niet mee. Maar dat kan zó weer omdraaien". 

-Had je toch niet wat meer verwacht van de start, dit seizoen?
Van Dam: "De eerste drie wedstrijden draaiden we goed mee. De verwachting was ook wel dat we in de middenmoot zouden meedraaien. Maar dan moet het ook een beetje meezitten. Vorig seizoen hebben we ook zo'n periode gehad. Verloren we twee, drie wedstrijden achter elkaar. Het komt nu ook wel goed. We hebben een vrij stabiele spelersgroep, met een aantal ervaren jongens. Die zijn niet zo gauw van streek". 

-Maakt dat zo'n nederlaag nog extra smartelijk, omdat het tegen de overburen is?
Van Dam: "We hebben zeker de laatste jaren een goeie relatie met Full Speed. We hebben zelfs samen een elftal gehad. En zo nu en dan maken we ook gebruik van elkaars velden. Deze wedstrijden, die gaan niet met het schuim op de mond en de stoom uit de oren. Zó erg is het zeker niet. Maar het is natuurlijk nooit leuk om van ze te verliezen. Ik zit na afloop liever zelf te grijnzen in de bestuurskamer. Ach, vorig seizoen was het aan het eind andersom, nu zijn zij aan de beurt. Nogmaals: de verhoudingen zijn goed. Je zag het ook in de wedstrijd: geen echt zware overtredingen, geen rooie kaarten". 

-Gaat het verder goed met je club?
Van Dam: "Ja. We hebben nu een jeugdig derde elftal, met veel eerstejaars senioren. En we hebben twee A-juniorenteams. Ook daarin lopen wel een paar jongens waar we in de toekomst waarschijnlijk wel wat aan kunnen hebben. Het probleem is wèl dat in deze wijk, en dat geldt ook voor Full Speed, geen nieuwbouw is. In de jongste jeugdcategorie kunnen we nog wel wat aanwas gebruiken".
Sjaak Lispet is de voorzitter van Full Speed. Hij leeft nadrukkelijk mee als het eerste elftal op strooptocht is naar winstpunten. 

-Wat ben jij dan: voorzitter of supporter?
Lispet: "Vooral supporter. Supporter met een rood-wit hart".
Hij stapte na afloop van de wedstrijd zeker niet met tegenzin de bestuurskamer van DVV Delft binnen. Moet kunnen, vindt hij. Bovendien: "Een goede buur is beter dan een verre vriend. De rivaliteit is best groot, maar we blijven sportief. Er zijn ook geen gekke dingen gebeurd, zoals vorig jaar, toen de boel was ondergekalkt. Dat hebben we dit jaar weten te voorkomen". 

-Bevalt het nog een beetje, voorzitter zijn van Full Speed?
Lispet: "Ik voel me als een vis in het water. Ik heb 't erg naar m'n zin. We werken ook met een heel goed team. Iedereen zei: Waar begin je aan? Je hèbt het al zo druk. Maar het gaat juist hartstikke goed. We hebben de oude situatie weer terug, met allemaal commissies. En we zijn bezig de jeugdafdeling op te peppen. Die was een beetje ingekakt. Ja, ik ben een tevreden mens". 

-En de trainerswissel is ook goed uitgepakt?
Lispet: "Ja. Het was even verkeerd gegaan met die andere meneer (Frank Kuyl, die plotsklaps en onverhoeds de benen nam naar FC 's-Gravenzande, PB). Peter Bos is een heel capabele man, we zijn tevreden over hem. De resultaten zijn ook niet verkeerd. Vorige week hebben we een evaluatie gehad, ook daaruit bleek dat de spelers tevreden zijn met de trainer". 

Lispet wil nog wel even kwijt dat hij de overwinning van zijn club verdiend vond. "Dan roepen ze wel: Maar als we die penalty hadden gekregen, maar dat vind ik zó flauwekul. We waren gewoon heel effectief. We gaan steeds beter draaien. In het begin dacht ik: We krijgen het moeilijk in de tweede klas. Maar we staan nu op de vierde plek. Is boven verwachting. Er zit voetbal in, de jongens hebben veel voor elkaar over. We hebben een leuke jonge groep'.

'HET ELFTAL DAT IK IN M'N HOOFD HEB, HEEFT NOG GEENEENS GESPEELD'
Pierre van Zinnen, dit seizoen trainer van DVV Delft, na drie (succesrijke) seizoenen bij Full Speed, kan slecht tegen z'n verlies. Lachen is er dan niet bij. Maar flink als hij is, zegt hij dat hij wel heeft moeten wennen aan z'n nieuwe werkomgeving. "Vorige week donderdag heb ik met de groep gesproken. Over de voorbereiding, bijvoorbeeld. Toen waren er nogal wat spelers op vakantie. Als je dan als nieuwe trainer begin en je wilt ergens naartoe werken, dat kon dus gewoon niet. Dat vond ik wel teleurstellend. De competitie was al begonnen, toen waren we eigenlijk nog met de voorbereiding bezig. Nee, ik heb niet het gevoel dat ik m'n stempel al op de groep heb kunnen drukken. De groep heeft natuurlijk ook aan mij moeten wennen. Ik ben wellicht wat harder dan de vorige trainer, ook wat meer van de discipline. Daar heeft de groep behoorlijk aan moeten wennen. Maar dat is zo, ik heb een goeie groep. Maar iedereen moet wèl honderd procent scherp zijn. Het is geen derde klas meer. We kunnen niet op dezelfde manier blijven voetballen. Alles zal een tandje hoger moeten. je kan nu niet meer een bal aannemen, even rondkijken en wegdraaien. Nu zit er gelijk een vent op je donder. Daar train ik uiteraard op. Veel positiespel, met twee of drie keer raken. Wat ik ook merk: dat ze een pass geven en dan stil blijven staan. Het doorbewegen na het geven van een pass, daar hamer ik al drie maanden op. Het is nog te veel reactievoetbal. Ik hou van flair en brutaliteit. Ik vind ze nog wat timide".Wat hem ook is opgevallen: de spelers met ervaring, en daar heeft DVV Delft er toch wel een paar van, laten zich in het veld te weinig gelden. Ze nemen de boel te weinig op sleeptouw. "Het moet te veel van mij komen", zegt Van Zinnen. "Ook op de trainingen. Het moet veel meer uit hunzelf komen". 

Zijn collega en opvolger bij Full Speed, Peter Bos, is al aardig gewend. "Ik heb een bepaalde speelwijze voor ogen. Daar horen afspraken bij over wat te doen bij balbezit, bij balverlies, bij omschakelen. Daar kunnen en moeten we elkaar op aanspreken. Dat gaat prima. Het zijn volwassen jongens, ze zijn leergierig. Dat wil niet zeggen dat we het lek boven hebben, want ik moet eerlijk zijn, we hebben ook een paar overwinningen weggekaapt. Maar de laatste drie weken zien er aardig stabiel uit. We moeten vier ploegen onder ons houden, daar zullen we hard voor moeten werken". 

-Ben je tevreden over de kwaliteit van je spelersgroep?
Bos: "Ze ontwikkelen zich. Ze staan open voor vernieuwing. Ze zullen ook anders moeten voetballen dan in de derde klas. In de hele voorbereiding hebben we drie keer in de week getraind. Om elkaar beter te leren kennen en vooral om een goeie conditionele basis te krijgen. Het gekke as dat we bij de start van de competitie met blessures kregen te kampen. Het elftal dat ik in m'n hoofd heb, heeft nog geeneens gespeeld". 

-Jij legt de nadruk op het conditionele aspect?
Bos: "Nu kunnen ze de omschakeling goed opbrengen. En je ziet dat we met name in de laatste fase van wedstrijden goals gemaakt hebben. Al heeft het er natuurlijk ook mee te maken hoe de tegenstander speelt en wat de stand is. Maar dat klopt: conditie is de basis. We trainen nu twee keer in de week. Maar als ik eerlijk ben, zeg ik: als je top tweede klas wilt spelen, zou je ook nog een derde keer in de week moeten trainen. Maar ik weet niet of dat in de clubcultuur past. Na de winterstop gaan we wèl even drie keer per week trainen". 

Voorlopig is Bos niet ontevreden. Dat hoopt hij aan het eind van het seizoen ook te kunnen zeggen. "Plek zeven of acht. En kampioen van Delft worden in de tweede klas. Dat zou mooi zijn in een eerste seizoen in de tweede klas".

'IK BEN NOG NOOIT ZO FIT GEWEEST ALS NU'
"We zitten in een klein dipje", zegt DVV Delft-speler Tim Steenks. En hij weet het: "Onze voorbereiding was niet ideaal. Ikzelf ben de eerste wedstrijd geblesseerd geraakt aan m'n knie. Dat is nu gelukkig over. Maar door vakanties en blessures zijn we pas in de eerste competitiewedstrijd compleet geraakt. Nee, dat was geen ideale voorbereiding". Geen wonder dat hij zegt: "We zijn nog zoekende hoe we het best kunnen spelen. Dat merk je gewoon. We hebben er ook een paar nieuwe jongens bij gekregen. Het is ook voor hun nog een beetje zoeken naar hun positie in het elftal". Daarbij komt dat spelen in de tweede klas toch wel iets anders is dan voetballen in de derde klas. "Alles gaat een stapje sneller. Daar moeten we ook nog aan wennen".
Steenks is een mooie voetballer. Die ervan houdt leuke dingen met de bal te doen. Hij heeft echter ook ervaring met voetballen op een hoger niveau dan de derde klas. "Ik heb dus wel geleerd dat je het op dit niveau niet rustig aan kan doen. Dat je snel moet spelen en dat je de bal moet laten gaan. Anders krijg je gelijk een tik. Bij mij gaat dat toch wel vanzelf. Ik heb hoger gevoetbald, ik weet dat je de tijd niet krijgt. En als groep zijn we er hard mee bezig. We weten dat het in de derde klas een stuk makkelijker ging. Nu gaat het een tandje sneller. Dat moeten we gaan oppakken. En het klopt wat de trainer zegt: de geroutineerde jongens moeten meer gaan sturen in het veld. Nee, ik ben niet echt een prater in het veld, maar ik kan wel de mensen neerzetten. Ik probeer dat in elk geval te doen. Maar dat mag nog wel wat nadrukkelijker. Ik weet waar de trainer op doelt. Hij wil dat wij, de geroutineerde jongens, dat nog méér oppakken".Steenks is, geeft hij toe, goed ziek geweest van de nederlaag tegen Full Speed. "Het zijn toch de buren, dus dan komt het nóg harder aan. Je kent mekaar, dit is toch de derby die je wilt winnen". 

Steven Suiker, de Full Speed-verdediger die tegen DVV Delft z'n vierde wedstrijd in het eerste afwerkte in dit seizoen, miste wegens vakantie een groot deel van de voorbereiding. Vandaar dat hij niet in het eerste begon. Het tweede elftal was vorig seizoen trouwens ook het team waarin hij z'n hobby moest bedrijven. Maar nu is hij back in basis. En is z'n vader, Keepersschoolhouder Hans, weer langs de lijn te vinden… 

-Was wel balen, spelen in het tweede?
Suiker: "Ik vond het niet zo heel erg, al vind ik het natuurlijk wel leuk om in het eerste te spelen. Vorig seizoen had ik het druk met m'n werk, ik had moeite om twee keer in de week te trainen, dus dat was niet zo vreemd. Ik vond spelen in het twee wel leuk, maar minder leuk dan in het eerste". 

-Heb je het idee dat je nu weer een min of meer vaste plek in het eerste hebt?
Suiker: "Oooohh, dat vind ik moeilijk. Ik denk dat het nu wel lekker loopt en dat de resultaten goed zijn. Maar er zijn zó veel jongens geblesseerd, als die terugkomen weet ik niet wat er gebeurt. Ik weet niet of ik al een vaste waarde ben voor het team". 

-Al gewend aan de nieuwe trainer?
Suiker: "Ja. Het was inderdaad wel wennen. Peter Bos is toch een heel ander type dan Pierre van Zinnen. Maar je merkt dat hij nu beter op z'n plek zit dan in het begin. En wij kunnen nu beter met 'm omgaan. Hij communiceert duidelijk, er is niet zo veel ruimte voor discussie. Is ook wel lekker, vind ik. En ik ben nog nooit zo fit geweest als nu". 

-Was dat nog speciaal, dat je nu van je oude trainer hebt gewonnen?
Suiker: "Zeker weten. Kijk, je komt elkaar continu tegen, we houden elkaar in de gaten, wij hem, hij ons. Daardoor had deze wedstrijd toch een zekere extra lading. En wat ook grappig was: je hoorde hem nu gedurende de wedstrijd de dingen schreeuwen die altijd voor jou bedoeld waren. Dat was grappig, ja".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12