Afbeelding

De vuilcontainer wordt straks misschien door een commercieel bedrijf opgepikt, nu Avalex een nieuwe organisatievorm krijgt

Algemeen

Avalex gaat bestuurlijk op de schop. (foto Koos Bommelé)

DELFT – De diepe financieel-administratieve crisis bij Avalex wordt stukje bij beetje bezworen. Er is hard gewerkt om weer ‘in control’ te komen, zoals dat op bestuursniveau heet. In gewone mensentaal: de ergste ellende is achter de rug, nu op naar de toekomst.

Uit de derde kwartaalrapportage blijkt dat Avalex volgens plan financieel een veelbelovend jaar 2013 tegemoet gaat. In die periode wordt naar verwachting de basis gelegd voor een winstpositie in 2014 en het wegwerken van de torenhoge schulden in 2016. In een persverklaring zegt het Dagelijks Bestuur van Avalex: “Er zijn maatregelen voor beter intern toezicht genomen, computersysteem SAP functioneert. Het bestuur spreekt waardering uit voor de inzet van alle medewerkers, waardoor de dienstverlening aan de inwoners gegarandeerd bleef.”

Onder grote publieke druk werd dit jaar besloten de situatie waarin Avalex al maanden verkeert door een onafhankelijk expert te laten beoordelen. Met name op het bestuurlijke vlak kreeg hoogleraar Public Governance prof. dr. Hans Bossert de vrijheid om zijn visie in een advies neer te leggen. Dit verzoek kwam mede tot stand doordat er binnen de regio Haaglanden discussie is ontstaan over het toezicht en de aansturing van Gemeenschappelijke Regelingen.

Ook zijn er door een aantal gemeenteraden moties ingediend om te onderzoeken of het voor Avalex niet beter is te kiezen voor een andere organisatievorm. Het Dagelijks Bestuur heeft daarom advies gevraagd aan Bossert. Hij adviseert twee opties te onderzoeken: het omvormen van Avalex tot een overheids-NV of het inkopen van de werkzaamheden bij een andere aanbieder – waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar behoud van werkgelegenheid. Het MT en de OR van Avalex worden nauw betrokken bij de verkenning van de opties. OR en MT hebben tevens een rol bij de toekomstige invulling van de directiefunctie bij Avalex. Totdat daarover een besluit is genomen, blijft Peter Lincklaen Arriëns interim-directeur. Een doorn in het oog van verschillende oppositiepartijen in de Gemeenteraad. Met name Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft ziet Lincklaen Arriëns liever vandaag dan morgen vertrekken, vanwege diens enorme salaris. De Wit: “Drie ton meepakken in een low-tech bedrijf, in een tijd dat iedereen zwaar moet inleveren? Dat noem ik geen ‘in control’ zijn!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12