Afbeelding

'Over de bezuinigingen op buurthuizen heb ik letterlijk wakker gelegen'

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Raimond de Prez vond zijn tijd als wethouder één van de leukste periodes van zijn professionele carrière.

DELFT – Met nog vier weken tot de gemeenteraadsverkiezingen blikt de krant Delft op Zondag terug met bestuurders van de stad. Raimond de Prez (45), wethouder van zorg en wijken, vertelt openhartig over zijn prestaties én worstelingen tijdens zijn eerste periode als wethouder.

-U zat twaalf jaar in de gemeenteraad voordat u wethouder werd. Hoe was het om plotsklaps aan de andere kant van de tafel te zitten?
"Van te voren had ik ingeschat dat het op drie vlakken moeilijk kon worden. Met het aansturen van mensen als wethouder, mijn relatie met collega's in het college en mijn relatie met de gemeenteraad. Ik had verwacht dat het er stevig aan toe zou gaan in het college, maar wij bleken elkaar juist goed aan te vullen. Niemand was bezig om de ander een pootje te haken. Ik vond het oprecht één van de leukste periodes van mijn professionele carrière.
Wat de relatie met de raad betreft, daar had ik onvoldoende bij stilgestaan. Ik dacht, ik heb zolang in de raad gezeten – dat komt wel goed. Maar als wethouder ben je verantwoordelijk voor het gehele verhaal. Je moet aan iedereen in de raad - en aan de stad - een antwoord bieden. Ik ben afgelopen jaren wel in die rol gegroeid."
-Wat was uw grootste uitdaging deze periode?
"Het besef van verantwoordelijkheid kan zwaar op je schouders rusten. Sommige besluiten om te bezuinigingen waren niet gemakkelijk. Over de bezuinigingen op de buurthuizen heb ik bijvoorbeeld wakker gelegen. Letterlijk. Zoiets is echt gemakkelijker gezegd dan gedaan."


-Een bittere pil voor iemand van de PvdA.
"We hebben geconstateerd dat veel buurthuizen niet meer zo populair waren als vroeger. Er was veel leegstand. En in alle eerlijkheid: de PvdA heeft veel buurthuizen bijgebouwd – maar nooit eentje gesloten. Dat mocht ik dan doen. Ik ben wel trots hoe dat is gebeurd: ik heb in alle wijken persoonlijk verteld waarom een buurthuis dicht moest. Zulke moeilijke besluiten moet je persoonlijk gaan vertellen. Niemand was het met mij mee eens, maar het werd wel gewaardeerd dat ik zelf langskwam. Bedenk wel: het geld moest ergens vandaan komen, uit de lengte of de breedte. Als je niet kort op buurthuizen, dan komt het wel ergens anders terecht, bij de zorg of de wegen."
-U bent verder wethouder van een aantal aandachtswijken: Bomenwijk, Poptahof, Buitenhof. Het is u deze periode niet gelukt om alle wijken te verbeteren zoals werd beoogd in 2010.
"Voor de Bomenwijk is het ons gelukt, dat is geen aandachtswijk meer. Voor Poptahof dachten we dat ook, maar we hebben te vroeg gejuicht. Daar is meer aandacht voor nodig. Dat heeft ook deels te maken omdat woningcorporatie Woonbron een pas op de plaats heeft gemaakt met renovaties. Wat Buitenhof betreft, het is er veiliger en rustiger in vergelijking met vroeger, maar we zijn er nog niet. Het is niet genoeg dat de waardering een klein beetje omhoog is gelopen.  Als je kijkt naar het aantal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met betrokkenheid tot criminaliteit, daar is nog veel werk te doen voor het komende college." (BD)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12