Dubbel Delft: zondag 19 april

Algemeen

Het zou het resultaat kunnen zijn van een TROS-programma in de sfeer van ‘Rij ‘m d’r in!’ of soortgelijke onzin, maar waarschijnlijker is dat het hier gaat om een typisch geval van ‘de macht over het stuur verloren’. Hoe de chauffeur het er heeft afgebracht is onbekend.

Wèl is bekend waar het is: tussen de Spoorsingel en de Phoenixstraat, met daar tussenin nog een deel van de voormalige stadsgracht. Pal daarachter een hoog bouwseltje waarin een medewerker van de NS de spoorwegovergang kon bedienen en het treinverkeer in de gaten houden. Pas na de aanleg van het beruchte spoorviaduct kreeg de weg, die toen onder het spoor door ging, de naam Kampveldweg. Kampen is een ander woord voor strijden of vechten. In de Middeleeuwen werden op 'het Kampveld’, het gebied dus waar nu de Kampveldweg is gesitueerd, toernooien uitgevochten. 

In het boek ‘Straatnamen van Delft’ - verkrijgbaar bij het Gemeentearchief - wordt gemeld dat onder andere ene Willem van Leeuwen, Hoogheemraad van Rijnland, in 1363 op deze plek een pittige strijd uitvocht met Delftenaar Boudijn Jansz. Het enige gevecht wat je daar nu nog wel eens ziet is een vrachtwagenchauffeur die krampachtige pogingen doet om zijn onder het viaduct vastgelopen gevaarte weer los te krijgen. Achter de Kampveldweg zien we de gebouwen van de Koninklijke Gist & Spiritusfabriek, tegenwoordig beter bekend als DSM. Direct naast het hoge pand aan het spoor is het gebouw te zien dat in 1950 als laboratorium van de Gist werd opgetrokken. 

Al weer enkele jaren is het pand onder de naam ‘Bacinol’ in gebruik als verzamelgebouw, waar werkruimte voor kleinschalige bedrijven en kunstenaars is gerealiseerd. In het gebouw is ongeveer 4000 vierkante meter ter beschikking, waarvan 500 voor de ateliers, met daarnaast ruimte voor zo’n 40 Delftse bedrijven die onder andere op het gebied van ‘Delft Kennisstad’ actief zijn. Helaas voor de gebruikers is er een einddatum van het gebruik van het pand. De reden hiervan is links van het gebouw te zien: Het Spoor. ‘Bacinol’ zal op niet al te lange termijn gesloopt gaan worden in het kader van de aanleg van de spoortunnel. In overleg met de gebruikers van het pand wordt er gekeken naar een nieuwe locatie. Eén van de mogelijkheden is Hooikade 13. Een creatieve geest heeft ook al een naam bedacht: Bacinol II…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12