Delft homo-onvriendelijk? Zo erg is het niet

Algemeen

DELFT – Delft is de minst homovriendelijke studentenstad van Nederland. Dat is althans de conclusie van het homojongerenmagazine Expreszo.

Marleen Schoonen van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) kan zich daar ‘helemaal niet’ in vinden. Volgens haar is Delft helemaal niet zo homo-onvriendelijk. De redactie van Expreszo deed onderzoek naar de uitgaansgelegenheden van de verschillende studentensteden. Ook hebben zij het aantal meldingen van homogeweld in het onderzoek meegenomen. “Het is allereerst nogal onduidelijk hoe dat onderzoek is uitgevoerd”, begint de vice-voorzitter van DWH. “Het blad heeft ervoor gekozen om de resultaten al te openbaren, terwijl het blad dinsdag pas in de winkel ligt. De conclusie wordt nu door alle media overgenomen, maar niemand heeft een idee hoe het is onderzocht.” 

Daarnaast kunnen er volgens Marleen Schoonen geen conclusies worden getrokken uit het aantal meldingen van geweld tegen homo’s. Schoonen: “Het probleem is dat dit nergens op een eenduidende manier wordt geregistreerd.” Die cijfers zijn dus niet betrouwbaar, concludeert ze. Toch heeft ze wel een idee waarom DWH op dit punt mogelijk ‘hoog scoort’. “We hebben een paar keer de media opgezocht om het geweld tegen homo’s aan de kaak te stellen. Daar worden we nu, denk ik, op afgerekend.”

Iets verbeterd
Nee, Delft is volgens haar zeker niet de minst homovriendelijke studentenstad van Nederland. “Helaas is het welk zo dat er nog altijd homodiscriminatie en geweld tegen homo’s plaatsvindt. Niet dat iedere homo in Delft bang moet zijn, maar er gebeuren nog te veel dingen die niet door de beugel kunnen. Alleen is het hier niet erg als Expreszo schrijft.” Wat volgens haar wél de minst homovriendelijke stad van Nederland, geeft ze geen antwoord. “En als ik dat al deed dan zou ik dat alleen op basis van grondig onderzoek doen. 

Ze schreef daarom een brief naar de redactie waarin ze uitgebreid ingaat op de conclusie van Expreszo. Daarin stelt Schoonen onder andere de registratie van geweld tegen homo’s aan de orde. De Politie zou geweld tegen homo’s nog te vaak als een regulier geweldsdelict registreren. Hier had Schoonen eerder dit jaar in Delft op Zondag al de nodige kritische kanttekeningen bij, nadat twee ruiten van het DWH café aan de Lange Geer waren ingegooid. DWH voelden zich toen niet bepaald serieus genomen door de Politie. Volgens haar is de situatie inmiddels wel iets verbeterd. “We hebben toen een heel goed gesprek met de wijkagent gehad”, vertelt ze. “Hij gaf aan dat ‘ie de intentie had om voor meer veiligheid te zorgen vaker te surveilleren.” Schoonen en DWH willen het echter ‘breder trekken’. “Toevallig hebben we vanmiddag een gesprek met Wethouder Saskia Bolten over dit onderwerp. Ik ben benieuwd wat daar uit komt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12