Afbeelding

Ouderinitiatief zoekt versterking voor bijzonder woonproject

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

Het oudereninitiatief streeft ernaar verstandelijk beperkten een normaal leven te bezorgen.

DELFT - Acht ouderparen van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een ouderinitiatief. Zij willen komen tot een woonvorm waarin hun kinderen op een volwassen manier met elkaar kunnen samenwonen.

“Wij zijn nogal geschrokken van de manier waarop het er in de instellingen aan toe gaat,” zegt Kwallie Wansing, woordvoerder namens het ouderinitiatief. “Het is tijd dat mijn broer op zichzelf gaat wonen. Daarvoor zijn we een aantal instellingen afgegaan. De jongen zou daar constant met het gevoel moeten leven dat hij niet is zoals anderen, constant worden geconfronteerd met het gegeven dat hij anders is. En dat terwijl wij op zoek waren naar een instituut waar het er zoveel mogelijk aan toe zou gaan als bij ons thuis. Er werd bijvoorbeeld niet elke dag vers eten gemaakt. Dat gebeurde alleen in de weekeinden, door de week kregen ze een opgewarmde afhaalmaaltijd. Verder was er inluisterapparatuur in de woongroep aanwezig. Dat betekent dat er, als er iets in de groep aan de hand zou zijn, er een signaal naar het centraal kantoor zou gaan, vervolgens wordt er van daaruit iemand naar de groep gedirigeerd en dat terwijl er juist vaak direct ingrijpen gewenst is in noodsituaties. Na de rondgang hebben we eigenlijk bedacht dat het dan misschien wel beter was om mijn broer maar in ons huis op te nemen, hoewel mijn vrouw daar niet echt blij mee zou zijn.”

Enthousiast
Wansing kwam in contact met het ouderinitiatief en was meteen enthousiast. “Aanvankelijk werd ons vanuit een instelling verteld dat we 24 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking nodig zouden hebben om een eigen woongroep van de grond te krijgen. Toen we het lieten doorrekenen door een onafhankelijke partij bleek dat we met elf bewoners al zeker zouden moeten slagen. De kosten voor verzorging worden gedragen door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Op dit moment zijn ouders op zoek naar een geschikt pand binnen de regio. Dat kan een bestaand pand zijn dat we aanpassen aan de wensen van de bewoners, maar het zou natuurlijk ook een nieuw te bouwen pand kunnen zijn.”

Stemrecht
Alle kandidaat-bewoners worden vertegenwoordigd door één vertegenwoordiger binnen het ouderinitiatief. “Ieder lid heeft stemrecht en uit de bijeenkomsten die we tot nu toe hebben gehad wordt duidelijk dat we gaan voor het opknappen van een bestaand gebouw. We hebben daarnaast een aantal van de bestaande initiatieven bezocht en van die bezoeken hebben we veel geleerd. We hebben nu afgesproken dat we de kosten zo laag mogelijk proberen te houden. Elk ouderpaar zal moeten bijdragen aan dit ouderinitiatief, juist de betrokkenheid maakt het tot een bijzonder woonproject, daarnaast zullen zij opzoek gaan naar sponsoren.
De plannen zijn er en in financieel opzicht heeft het plan alle kans van slagen. Er is een maar: “We moeten nog wel proberen drie jong volwassenen met een verstandelijke beperking zien te vinden die willen aansluiten met ons initiatief. Binnen een half jaar moeten we daar in slagen anders gaat het mooie plan helaas niet lukken.” Geïnteresseerden kunnen op www.sameneenthuis.nl terecht voor meer informatie.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12