Twitter, gesprekken en buurtvaders moeten voor een nog mooiere jaarwisseling zorgen

Editie: Week 52, Jaargang 21 |

Op politiebureau is iedereen helemaal klaar voor de jaarwisseling.

DELFT – Oud en Nieuw moet een feest worden, vindt ook de politie. Om de kans op een groot feest zonder incidenten te vergroten, worden meerdere maatregelen genomen.


Nieuw dit jaar is dat vuurwerkoverlast via Twitter kan worden gemeld. Dit kan door een tweet te sturen met de hashtag #vwlast015. Daarnaast is het belangrijk dat ook de locatie en het tijdstip van de overlast vermeld worden in de tweet. Twitteraars ontvangen vervolgens van de politie een reactie over de afhandeling van de melding. Uiteraard kan overlast ook via de reguliere telefoonnummers van de politie worden gemeld. “Mensen vinden het een beetje spannend om vuurwerkoverlast te melden. Door dit ook via Twitter mogelijk te maken willen we het laagdrempeliger maken”, zegt Wendy van Politie Delft. De politie hoort bovendien graag als iemand weet waar illegaal vuurwerk wordt verkocht. “Want illegaal vuurwerk moeten we niet willen”, merkt haar collega Serge op. “Illegaal vuurwerk heeft een gemiddelde kracht die de kracht van een handgranaat overtreft”, weet hij. “Sommige soorten vuurwerk vallen onder de wet wapens en munitie”, voegt Wendy er aan toe.
Op het politiebureau Delft zijn de agenten – samen met medewerkers van de brandweer, Gemeente Delft en Participe - al wekenlang bezig met de voorbereidingen voor de jaarwisseling. Ze voerden bijvoorbeeld gesprekken met organisatoren van de vreugdevuren. Er werden strakke afspraken gemaakt en wie zich daar niet aan houdt, kan z’n vreugdevuur volgend jaar wel vergeten. Ook werd verteld dat de vuren een feest voor de buurt moeten zijn en niet voor een select groepje. Wie vorige jaarwisseling ernstige overlast veroorzaakte, kreeg bezoek van de wijkagent en een brief van de burgemeester. De strekking van dit schrijven was dat ze er dit jaar vooral een leuk feest van moeten maken. In totaal ging het om zeventien Delftenaren.

Buurtvaders
In Buitenhof liep het enkele jaren flink uit de hand, waarbij onder meer de ramen van het verzorgingshuis aan de Chopinlaan het moesten ontgelden. Om dit soort taferelen te voorkomen, werkt de politie in deze wijk sinds vorig jaar samen met een groep van vijftien buurtvaders. “Dit zijn vrijwilligers uit de buurt die tijdens de jaarwisseling samen met de politie optreden en mensen aanspreken op hun gedrag”, legt Serge uit. “Dat werkt buitengewoon.” Volgens Wendy zijn deze mannen een soort rolmodellen voor de buurtbewoners. “Ze wonen in de wijk en ze kennen de taal en de jongeren. Vorig jaar is de samenwerking heel goed bevallen.” Wendy hoopt verder dat iedereen die op straat de champagne ontkurkt, die fles uiteindelijk ook weer opruimt. Maar, de allerbelangrijkste boodschap van de politie is dat iedereen er een feestje van moet maken. En niet andermans feestje moet versjteren. Want, garanderen de dienders van bureau Delft, wie dit doet eindigt in een politiecel. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1