De beste wensen? De Delftse lijsttrekkers hebben er een heleboel

Algemeen

De raadszaal van het Stadhuis op de Markt momenteel nog verbouwd. Vanaf eind januari kunnen de verschillende politieke partijen hier weer hun wensen proberen te verwezenlijken.

DELFT – Zoveel partijen, zoveel wensen. Als het echter om de verkiezingen van 3 maart a.s. gaat, hebben alle fracties één grote gezamenlijke wens: veel zetels in de Gemeenteraad en als het even kan natuurlijk een plekje in het College van B en W.

Verkiezingen betekenen ook verkiezingsbeloften en die worden nu al veelvuldig gemaakt. Met het oog op het nieuwe jaar èn de periode die zich na de verkiezingen aandient, vroeg de krant Delft op Zondag alvast aan alle partijen uit de huidige Gemeenteraad wat er volgens hen in 2010 beslist moet gebeuren en wat beslist níet. En, nu we toch bezig waren, vroegen we meteen even wat het speerpunt voor hun verkiezingscampagne gaat worden. 

De PvdA, momenteel met elf zetels de grootste partij in Delft, weet wel wat het speerpunt van de verkiezingscampagne moet worden. “Werk, werk en nog eens werk”, zegt PvdA-lijsttrekker Ernst Damen. Delft staat er volgens Damen ondanks de crisis nog goed voor. “En dat moeten we zo houden. Wij zullen er dan ook alles aan doen om de werkgelegenheid in Delft te bevorderen, zodat er in alle sectoren voldoende banen zijn voor iedereen.” 

Grote projecten zoals de aanleg van de Spoortunnel en de Sebastiaansbrug zijn goed voor de stad, zegt Damen. “Maar ze hebben wèl veel impact op het dagelijks leven. De PvdA wil dat Delft bereikbaar blijft, dat de hinder voor de bewoners zo beperkt mogelijk is, en dat de kosten niet uit de hand lopen.” De komende jaren zal er als gevolg van de crisis ook bezuinigd moeten worden, weet de PvdA-lijsttrekker. “Voor de PvdA betekent dit echter niet dat we willen bezuinigen op zorg, onderwijs en sociale voorzieningen. We willen in een nauwe samenwerking met de bewoners en instellingen van onze stad vooral manieren bedenken hoe we dingen slimmer, beter en goedkoper kunnen doen.” 

VVD-fractievoorzitter en lijsttrekker Lennart Harpe zou volgend jaar maar wat graag de verkiezingen winnen. “Want met een grote VVD-fractie in de Raad kunnen we daadwerkelijk onze speerpunten realiseren”, geeft Harpe aan. Die speerpunten van zijn partij zijn: een bereikbaar Delft, een veilig Delft, een werkend Delft en een betaalbaar Delft. “Met een slim, slank en slagvaardig stadsbestuur aan het roer”, voegt hij daar nog aan toe. “We willen de stad ook tijdens de vele werkzaamheden bereikbaar houden, ervoor zorgen dat mensen zich op straat, in de winkel en vooral thuis veilig voelen.” Verder willen de liberalen de lokale lasten zo laag mogelijk houden door als Gemeente ‘de tering naar de nering’ te zetten. 

Wat volgens Harpe beslist níet moet gebeuren is het vooruitschuiven van problemen. “Na de verkiezingen dient er dan ook snel een stevige coalitie te worden gevormd, met een daadkrachtig College van B en W dat zich als eerste buigt over een solide en sluitende begroting voor 2011.” 

Ook voor het CDA is de bereikbaarheid een belangrijk punt. “Want”, legt lijsttrekker Milène Junius uit, “bereikbaarheid heeft direct te maken met onze werkgelegenheid en ons welzijn.” Junius wil dat het Gemeentebestuur daar ‘daadkrachtig, eensgezind en zichtbaar’ aan werkt. “Met grote bouwprojecten als de Spoorzone en de Sebastiaansbrug zijn een goede planning, communicatie en uitvoering van het allergrootste belang”, vervolgt ze. Daarnaast wil het CDA volgens Junius aan de slag gaan met ‘de hoofdzaken in Delft’. “Ook de effecten van de economische crisis komen op ons af. Ik zie het als een kans om met minder geld betere resultaten te halen. Dus: focus op een efficiënte, sociale, creatieve en innovatieve stad met werk en scholing voor iedereen, en met talentontwikkeling en goede zorg voor zij die het nodig hebben”, besluit Junius.

Andere coalitie
“In 2010 moet alle aandacht gericht zijn op de bereikbaarheid van onze stad en het voorkomen van overlast voor onze inwoners, ondernemers en toeristen als gevolg van de diverse grote bouwprojecten”, vindt Aad Meuleman, de fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft. “Deze projecten vragen om goede en adequate communicatie naar de stad toe en om een strakke aansturing, zowel qua financiën als planning.” Delft is volgens Meuleman bovendien toe aan een andere coalitie. “Waarvan in elk geval Stadsbelangen deel uitmaakt”, zegt hij strijdvaardig. Stadsbelangen wil af van de ‘oplegcultuur’, zoals Meuleman het noemt. 

“Niet: ‘wij weten wel wat goed voor u is’, maar juist de wensen vanuit de bewoners moeten de basis vormen voor beleid”, legt hij uit. “Dat betekent continu overleg en daar ook naar handelen.” Stadsbelangen is nog altijd voorstander van lagere lasten voor de inwoners van Delft. “Dat kan door nog efficiënter om te gaan met gemeentelijke financiën”, denkt Meuleman. “Schoon, heel en veilig in de wijken, buurthuizen voor de buurtbewoners en de bereikbaarheid van de stad zijn onze belangrijkste speerpunten.” 

Jan Peter de Wit hoopt dat er in 2010 een compleet nieuw College van B en W komt. “De PvdA heeft nu al twaalf jaar de macht in Delft”, aldus de fractievoorzitter van Leefbaar Delft. “Dat heeft ze behoorlijk blasé gemaakt.” Het zou volgens De Wit goed zijn als er een ‘echte lokale partij’ in het College komt. “Lokale partijen betrekken de burger veel meer, ze werken zonder vooringenomen standpunten van het bestuur en ze luisteren wèl naar inspraak.” 

Ook wat Leefbaar Delft betreft kunnen de lasten omlaag, en wel met 25 procent in de komende vier jaar. “Dat kan onder meer door met 25 procent minder ambtenaren te werken”, heeft De Wit al uitgerekend. “Leefbaar Delft wil de komende jaren het aantal ambtenaren verminderen door natuurlijke afvloeiing, reorganisatie, het afstoten van taken en door de Gemeente efficiënter te laten werken.” Wat Leefbaar Delft duidelijk níet wil is dat de Gemeente peperdure externe adviseurs en bureaus inhuurt. “Momenteel huurt Delft voor 10 miljoen euro aan externe bureaus in”, geeft hij aan. “Leefbaar Delft wil dat hiermee wordt gestopt en dat ambtenaren dit werk zelf doen.”
GroenLinks hoopt in 2010 op vijf zetels in de Raad, geeft fractievoorzitter Fleur Norbruis aan. 

“GroenLinks staat voor een groene, sociale en open stad”, begint Norbruis. “Een stad waarin mensen met plezier wonen en werken. Waar mensen meedoen door betaald werk of vrijwilligerswerk.” ‘Meedoen’ geeft volgens GroenLinks zelfvertrouwen, inkomen, sociale contacten en het draagt bij aan emancipatie. “Onze kinderen verdienen een goede start met goede kinderopvang en onderwijs dat achterstanden wegwerkt en talent ontwikkelt”, vindt Norbruis. “We willen een stad waar groen wordt gekoesterd en waar op een duurzame wijze wordt omgegaan met onze leefomgeving.” Volgens Norbruis kan en moet de samenwerking in de stad beter. “We zien partijen nog te vaak tegenover elkaar staan of langs elkaar heen werken. Maar om de uitdagingen waar Delft voor staat aan te kunnen, zoals de economische crisis, de klimaatcrisis, grote projecten en de multiculturele stad, is een goede samenwerking tussen Gemeente, maatschappelijke organisaties en burgers van groot belang.” Verder wil GroenLinks meer ruimte voor het eigen initiatief van burgers en organisaties. 

De fractie van Onafhankelijk Delft heeft voor het komende jaar één grote wens: een ‘schitterende stembusoverwinning’ met een niet mis te verstane nederlaag voor de huidige coalitie. “Verder hopen we dat Bas Verkerk niet wordt herbenoemd als Burgemeester van Delft”, geeft lijsttrekker Martin Stoelinga aan. Verder heeft hij nog de volgende speerpunten ‘in de aanbieding’. “Zoals vrijheid van meningsuiting, respect voor elkaar en een integer Stadsbestuur, stoppen met de verkwisting van gemeentegeld, de buurthuizen moeten weer terug naar de buurt, het aantal gezinnen dat van de Voedselbank gebruik maakt moet drastisch omlaag, de woonlasten mogen niet stijgen, Delft moet voor toeristen een zeer aantrekkelijke en bereikbare stad worden, de Islamisering moet de Delftse samenleving niet worden opgedrongen, verplichting tot integreren en inburgering, de werkgelegenheid moet ook voor lager opgeleiden gestimuleerd worden, beweging moet ook voor ouderen worden gestimuleerd en we willen een verhoging van de capaciteit voor de zorg voor ouderen.” 

Volgens Martijn Sipkema van de SP moeten de Delftse woningbouwplannen in 2010 ‘eindelijk’ afgestemd worden op waar behoefte aan is. “Dat betekent meer betaalbare huur- en koopwoningen bouwen”, geeft de lijsttrekker aan. “En dus niet - zoals nu - grotendeels dure koopwoningen bouwen die niet aan de man te brengen zijn.” Wat er volgens Sipkema níet moet gebeuren is dat Delft door de vele weg- en bouwwerkzaamheden plat komt te liggen. “De regie vanuit de Gemeente moet er beter voor gaan zorgen dat verschillende afsluitingen en omleidingen goed op elkaar worden afgestemd en dat er eerder wordt gekeken naar alternatieven, niet pas als er een probleem ontstaan is.” 

De speerpunten van zijn partij zijn volgens Sipkema heel duidelijk: “Wij staan voor beter luisteren naar bewoners en ondernemers in Delft. De Gemeente hoort Delftenaren te ondersteunen en echt met ze samen te werken. Ze moet niet van bovenaf volledig uitgewerkte plannen over de inwoners uitstorten. De SP wil werk maken van een meer sociale, menselijke en democratische stad. Een stad waarin mensen centraal staan.”

Veel verbeteringen mogelijk
Joëlle Gooijer, de lijsttrekker van de ChristenUnie Delft, wenst dat iedereen in Delft in 2010 ‘mee kan doen’. “Dat er minder mensen in eenzaamheid zullen doorbrengen en het contact in buurten en tussen mensen positief zal zijn”, verduidelijkt ze. De bereikbaarheid van Delft is ook één van de speerpunten van de campagne van de ChristenUnie. Gooijer: “Wij denken dan vooral ook aan het Openbaar Vervoer. Op dat vlak zijn er veel verbeteringen mogelijk in Delft. Verder is het belangrijk dat alle partijen er gezamenlijk de schouders onder zetten om te voorkomen dat er in 2010 nog meer werkgelegenheid uit Delft verdwijnt.” Het jaar 2010 zal volop in het teken staan van de bouwwerkzaamheden in de Spoorzone, beseft ook Joëlle Gooijer. “We hopen dat, ondanks alle overlast, het besef zal overheersen dat er gebouwd wordt aan de ontwikkeling van Delft.” 

De leden van STIP zien graag dat hun partij ook de komende vier jaar weer in het College van B en W zit. “Wij willen door omdat Delft toekomstperspectief biedt dat met beide handen moet worden aangepakt”, zegt lijsttrekker Mariëlle van Kooten. “Proeftuin Delft verwelkomt innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid vanuit de Delftse kennisinstellingen. Gebruik deze ontwikkelingen op straat, in Delft." Delft heeft volgens haar te kampen met wachtlijsten voor ruimtebehoevende (amateur)kunstenaars en startende ondernemers. “Ik heb nu een onderzoeksrapport voor me liggen waarin tijdelijk ruimtegebruik wordt aanbevolen”, zegt ze. “Fietsend door Delft Zuid zie ik een interessant aantal leegstaande bedrijfsgebouwen.
Maak weloverwogen gebruik van die beperkte Delftse ruimte! Communiceer helder en toegankelijk als het om werkzaamheden rondom onze grootse en grootschalige bouwprojecten gaat. En geef de Delftenaar een welkom gevoel in eigen stad.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12