<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Tien vragen aan Sonja ter Heijden

Sinds Sonja ter Heijden (52) haar schilderijen in Het Prinsenhof geëxposeerd heeft, geniet ze landelijke bekendheid.

1. Waarom wilde je hier, in Het Prinsenhof gefotografeerd worden?
“Omdat hier mijn schilderijen hangen. Ik vind ‘I never promised you a rose garden’, waar ik naast sta, mijn mooiste werk. Verder ben ik heel blij dat Het Prinsenhof mij de mogelijkheid gegeven heeft om te exposeren, terwijl ik onbekend was en nog nooit een schilderij had verkocht.”

2. Hoe ben je ooit begonnen met schilderen?
“Ik was een bijstandsmoeder met vier kinderen. Ik was de reclamefolders door aan het spitten naar aanbiedingen en zag dat bij Het Kruidvat een schilderset in de aanbieding was. Ik dacht erover na om te gaan schilderen en heb bij Van Emmerik materialen gehaald. Ik ben begonnen met schilderen en daarmee vond ik een uitweg.”

3. Waarvoor wilde je vluchten?
“Ik was niet tevreden met mijn leven. De liefde en verantwoordelijkheid voor mijn kinderen zorgden ervoor dat ik een sterke vrouw was, maar ik miste iets. Door te schilderen bewees ik voor mezelf dat ik bestond. Ik wilde de mooiste schilderijen maken en toen dat lukte, kreeg ik meer zelfvertrouwen. Dat zorgde ervoor dat de schilderijen meer inhoud kregen en daardoor nóg mooier werden.”

4. Wat is kenmerkend voor jouw schilderijen?
“Ik kan niet lyrisch worden van abstracte kunst, dus ik werk heel gedetailleerd. Daarbij heb ik ook oog voor de natuur, vooral in de vorm van dieren en insecten. Wat ik probeer in mijn werk is om de dramatiek en het magische van de Oude Meesters uit de Gouden Eeuw in mijn werk te vangen. Daarnaast wil ik in mijn werk ook een boodschap uitdragen.”

5. Wat is die boodschap dan?
“Ten eerste vind ik dat kunst iets voor iedereen is en streef ik naar een gemeenschappelijk begrijpen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel geld je op je bankrekening hebt, staan, iedereen kan bij mijn werk een eigen interpretatie hebben. Daarnaast vind ik de huidige maatschappij verhard. Mensen denken: Ik adem, dus ik leef. Wat ze als het hoogste goed zien is niet duidelijk. Is dat status, familie, zijn ze het zelf? Dit soort thema’s probeer ik in mijn werk te verbergen.”

6. Welke Oude Meester zie je daarbij als voorbeeld?
“Ik vind de schilderijen uit de Gouden Eeuw stuk voor stuk prachtig, dus ik heb geen voorbeeld of favoriet. Schilderijen uit die periode inspireren mij en ik probeer dezelfde zeggingskracht aan mijn schilderijen mee te geven. Ik kan de werken uit die tijd natuurlijk niet kopiëren. Daarom probeer ik hun stijl in een eigen vorm te gieten, die bij mijn kwaliteiten aansluit.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik één dezer dagen zeker eens een kijkje gaan nemen in Het Prinsenhof. Als het me beviel, zou ik dan misschien nog wel een schilderij aanschaffen ook. Daarnaast zou ik Sonja ter Heijden een atelier in de binnenstad van Delft aanbieden.”

8. Welke rol speelt Delft in je werk?
“Allereerst speelt Delft een belangrijke rol in mijn leven en daarnaast ook in mijn werk. Ik ben hier geboren. Inmiddels woon ik dan wel in Emerald, maar ik voel me in hart en ziel Delvenaar. Verder heeft de magische lichtval onder de bruggen bij de grachten me altijd gefascineerd. Daarnaast zit in al mijn schilderijen wel wat Delfts Blauw verwerkt. Voor mij symboliseert dit alles. Het is van het westen naar het oosten vervoerd, komt uit de grond (zuiden) en is blauw als de hemel (noorden). Zo komen alle windstreken erin naar voren.”

9. Kun je wennen aan alle aandacht van de afgelopen weken?
“Ja, ik vind het prachtig. Wel is het jammer dat in veel interviews de nadruk wordt gelegd op het feit dat ik in de bijstand zit. Maar het mooiste aan wat ik nu allemaal meemaak zijn de bezoekers van de tentoonstelling. Zij stellen me vragen over mijn werk en dat vind ik geweldig. Ik zorg er dan ook voor dat ik regelmatig aanwezig ben in Het Prinsenhof. Zo zal ik daar bijvoorbeeld dinsdagmiddag vanaf een uur of twee ook wel weer zijn.”

10. Je bent snel populair geworden, waar gaat dit eindigen?
“Ik heb geen idee. Tot 31 juli hangt mijn werk nog in Het Prinsenhof en ik hoop dat ik wat schilderijen kan verkopen. Verder zal ik natuurlijk gewoon doorgaan met schilderen. Dat doe ik vaak wel zo’n acht uur per dag. Het gaat nu wel goed, maar mijn doel is nog niet bereikt. Mijn mooiste schilderijen moet namelijk nog gemaakt worden.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>