Verhuizing van Dienstencentrum is een stapje dichterbij, maar alles is nog mogelijk

Algemeen

DELFT – Nu de Gemeente Delft Auto Hifi Corner heeft uitgekocht, lijkt de verhuizing van het Dienstencentrum voor dak- en thuislozen naar de Surinamestraat een kwestie van tijd. De Gemeente wil alleen niet zeggen hoeveel er is betaald.

In een persverklaring die deze week verscheen laat het College van B en W weten dat in de overeenkomst met Auto Hifi Corner onder andere staat ‘dat de ondernemer de juridische procedures rond het gebruik van het pand Surinamestraat 1 voor het Dienstencentrum intrekt. Met de overeenkomst zal de Gemeente direct de voorzieningenrechter verzoeken de voorlopige voorziening van 27 november 2007 op te heffen.’ 

De rechter verbood destijds de verhuizing, omdat de Gemeente niet alles in het werk had gesteld om tegemoet te komen aan de belangen van de ondernemer. De ondernemer vreesde onder meer dat door de komst van het Dienstencentrum klanten zijn bedrijf zouden gaan mijden. Doordat de verhuizing uitgesteld werd, verliep de datum tot wanneer het Dienstencentrum aan de Oostsingel gedoogd bleef. Omwonenden liepen daarom naar de rechter, maar ze kregen geen gelijk, omdat de rechter het belang van het centrum hoger inschatte dan dat van de bewoners. Nu lijkt het erop dat het Dienstencentrum, dat inmiddels al helemaal is ingericht, binnen afzienbare tijd verhuist naar de beoogde locatie. 

Dat de Gemeente Delft het bedrag dat met de overeenkomst is gemoeid niet meldt, kan Aad Meuleman van oppositiepartij Stadsbelangen zich wel voorstellen. “Het College kan in het kader van de onderhandelingen dan wel geen mededelingen doen over het bedrag, maar ik wil wel graag in de openbaarheid van debat achteraf mijn controlerende taak kunnen uitvoeren. Die cijfers zullen volgens mij heus wel boven tafel komen, want dit blijft echt niet geheim, hoor. Achteraf kunnen we dan als Gemeenteraad bekijken of de Gemeente een correcte deal met de ondernemer heeft gesloten. We kunnen de overeenkomst niet terugdraaien, maar als je als Raad achteraf constateert dat er teveel betaald is, kan je wel besluiten de wethouder alsnog naar huis te sturen, al zie ik dat in de huidige coalitie niet gebeuren.” 

Meuleman hoopt, hoewel ook andere bedrijven en omwonenden nog steeds de gang naar de rechter kunnen maken om de komst van het centrum tegen te houden, dat er nu een einde komt aan het getouwtrek rond het Dienstencentrum. “We moeten er geen A4-project van maken. Dat is voor de doelgroep ook niet goed. Er moet een einde komen aan dit dossier. Het besluit dat het Dienstencentrum aan de Surinamestraat komt is democratisch genomen. Overigens begrijp ik, zonder de doelgroep over één kam te scheren, de argumenten van de ondernemer heel goed. Hij zit er met zijn zaak natuurlijk gewoon náást.”

Veel geduld
Raadslid Bram Stoop, van Onafhankelijk Delft, laat op zijn eigen website onder meer weten: “Toen ik het las dacht ik: wat is een vertrouwelijke overeenkomst als in de krant te lezen is dat het om een flinke som geld gaat? De Gemeentewoordvoerder zegt dat hij er niets over kwijt wil en dat misschien wel nooit doet ook. Wat mij ook in dit geval wederom irriteert is, dat ik als Raadslid in de krant moet lezen dat er een flink bedrag naar de heer Roseleur (eigenaar Auto Hifi Corner, red.) wordt overgemaakt en dat de Gemeente gewoon zegt er niets over kwijt te willen. Door zo te handelen creëer je juist vragen die gewoon beantwoord zullen moeten worden. Ik ga ervan uit dat de wethouder toch nog wel verantwoording af gaat leggen wat er precies voor bedrag is beloofd aan de ondernemer. Het zal natuurlijk, zoals bij dit College gebruikelijk is, in een besloten vergadering gebeuren, want de burger hoeft dat niet te weten.” 

PvdA-fractieleider Femke Stolker is vooral heel erg blij dat het er nu naar uitziet dat er een thuis voor mensen zonder huis komt. “Het heeft even geduurd, maar het lijkt er nu op dat de verhuizing rond is.” Toch moet ook zij erkennen dat een gang naar de rechter door anderen niet uit te sluiten valt. “Tsja, als de mensen dat willen doen, dan moeten ze dat doen. Maar ik hoop dat er nu écht een goede plek in Delft komt voor de dak- en thuislozen.” Ze wil nog niet ingaan op de vraag of het bedrag dat de Gemeente Delft aan de ondernemer heeft gegeven ooit nog in de openbaarheid zou moeten komen. “Ik wil eerst van de wethouder horen wat er is gebeurd en wat de motivatie is om het bedrag nu niet te noemen. Die motivatie heb ik nog niet gehoord. Ik kan er dus nu nog niks over zeggen.” (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12