Asian Business Court moet Aziatische en Nederlandse bedrijven bij elkaar brengen

Algemeen

Ondernemer Atom Zhou (links), Wu Mingxin, counselor economische zaken van de Chinese Ambassade, de Haagse Wethouder Henk Kool en plaatsvervangend ambassadeur van de Chinese Ambassade Zhang Jinxiong (rechts) tijdens de starthandeling van de bouw. (foto: AB

YPENBURG - Aan de rand van Delft verrijst een bijzonder complex met kantoren en bedrijfsruimten, naar een opvallend ontwerp van Kampman Architecten uit Den Haag. Op initiatief van de Chinese zakenman Atom Zhou wordt langs de A13 gebouwd aan het Asian Business Court (ABC), een 20 miljoen euro kostend centrum dat zich richt op ondernemers en ondernemingen uit zowel Azië als Nederland.

Atom Zhou is net als veel andere Chinezen in Nederland afkomstig uit Wenzhou. Zhou is geen onbekende in de ondernemerswereld en zeker niet in het Haagse China Town. Hij is de oprichter van de franchiseketen GSM-shop en brengt sinds 2004 de Chineestalige krant China Times uit. Op zoek naar een businesscentre voor de GSM-shop kwam hij uit bij het terrein langs de A13. Ondertussen groeiden de plannen van Zhou uit tot een bedrijvencomplex gericht op zakendoen met Azië. Met de veranderende plannen begeeft Zhou zich nu ook op de vastgoedmarkt. Het Asian Business Court wordt gebouwd op de hoek van de Brasserskade in de wijk Ypenburg, op een steenworp afstand van het China Hotel Delft. Dit hotel heeft volgens Zhou momenteel geen relatie met het nieuwe Business Court. “Met name de uitstekende bereikbaarheid van deze locatie gaf de doorslag om voor Ypenburg te kiezen. Vestiging in het Haagse China Town was geen optie, niet alleen was daar te weinig ruimte, het zou ook ten onrechte de indruk kunnen wekken dat we ons alleen op China richten.” 

Het ABC wordt een blikvanger naast de grote M bij de oprit van Delft Noord. Het blauwe ontwerp omvat in de plannen showrooms, bedrijfsruimten en kantoorunits. Zhou: “De opzet van dit centrum is om Westerse en Aziatische bedrijven samen te brengen. Het wordt daarmee een kenniscentrum gericht op Azië, en met name China. Dit kenniscentrum ontstaat vanuit de bedrijven die diensten aanbieden waar anderen gebruik van kunnen maken. Niet alleen voor bestaande klanten, maar ook de ontmoeting met nieuwe Aziatische bedrijven is van groot belang om goed zaken te kunnen doen. Azië is een markt in opkomst, wij spelen in op de behoefte om de krachten te bundelen. Die behoefte is er zowel bij Nederlandse als Aziatische bedrijven.” Inmiddels hebben zich al volgens Zhou al verschillende ondernemers gemeld die zich in het ABC willen vestigen. Welke bedrijven dit zijn, wil hij nog niet kwijt. “Wel wordt gezocht naar een goede balans tussen zowel Nederlandse als Aziatische bedrijven, in met name high level-producten, zoals smartphones, laptops, navigatiesystemen en andere innovatieve producten.”

Impuls samenwerking China
Henk Kool, de Haagse wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie sloeg eind november de symbolische eerste paal voor het ABC. Kool is een bekend voorvechter van meer Chinese samenwerking en investeringen en is blij met het initiatief van Zhou. “Het is een opsteker voor de Haagse economie, een grote impuls voor de samenwerking met China. De inspanningen van Den Haag, samen met het West Foreign Investment Agency, werpen z’n vruchten af. We zien dat overheidsdelegaties uit China steeds vaker ondernemers meenemen naar Den Haag. Dat leidt uiteindelijk tot grotere Chinese bedrijvigheid”, denkt Kool. De eerste fase van het complex wordt in 2013 opgeleverd. In fase twee staat het zakenhotel met congres- en vergaderfaciliteiten en een restaurant gepland. Volgens de huidige planning moet in 2014 het volledige Asian Business Court zijn voltooid. (AA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12