Afbeelding

Jeugdformaat zoekt vrijwilligers met hart voor kinderen

Algemeen

Neeltje van den Aker (rechts) bespreekt de lopende Jeugdformaat-zaken met haar collega Marjolein van Vliet (foto Karl Flieger)

DELFT – Je bent ergens in de vijftig en hebt met je werkgever goede afspraken gemaakt over een vervroegd pensioen. Leuk! Maar na een paar maanden vakantie vieren begint de hardloper in je te knagen. Dat thuis zitten, da’s ook maar niks.

Geen nood! Bij Jeugdformaat - de organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in de regio Haaglanden – zitten ze te springen om vrijwilligers. Mensen met een paar dagdelen per week vrije tijd en… hart voor kinderen. Vooral mensen met een eigen auto zijn bijzonder welkom. Het vervoer van de kinderen van en naar de verschillende locaties in Delft is een kostbare zaak. Nu worden ze nog per taxi vervoerd; tel uit je winst… Neeltje van den Aker van Jeugdformaat is een wandelend reclamebord voor de stichting. Ze praat met zoveel bevlogenheid over ‘haar’ kids en het werk van Jeugdformaat, dat je alleen daardoor al bijna ‘ja, ik!’ zou roepen. “Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om met kinderen te werken”, zegt Neeltje. “Wanneer je als vrijwilliger vaak dezelfde route rijdt, krijg je vanzelf een band met de kinderen en ook met hun ouders. Dat vindt iedereen leuk. En je doet er nog heel belangrijk werk mee ook!” Op donderdag 20 december en donderdag 24 januari organiseert Jeugdformaat informatieochtenden voor vrijwilligers. Een bezoek meer dan waard. Maar, wat is dat nu eigenlijk, dat Jeugdformaat? Neeltje: “Jeugdformaat biedt meestal hulp in de thuissituatie, maar ook op school. Daarnaast vangen we kinderen op in pleeggezinnen, gezinshuizen en onze logeerhuizen. Ik ben zelf leidinggevende van de daghulp. Daar bieden we hulp aan kinderen van 0 tot 12 jaar, waarbij de ontwikkeling anders verloopt dan bij andere kinderen. De hulp bestaat uit het aanleren van vaardigheden en het versterken van de sociaal emotionele ontwikkeling. We bieden de daghulp tijdens of na schooltijd, eventueel in combinatie met onderwijs. Daarnaast krijgen ouders tijdens gesprekken en oefeningen praktische adviezen over de zorg en opvoeding. In Delft bieden we daghulp aan ruim 30 gezinnen. Doordatveel ouders moeten werken of eenvoudig geen mogelijkheden hebben om hun kinderen te brengen, is vervoer naar onze opvanglocaties niet zo simpel. Daarom hebben we behoefte aan mensen die dat vrijwillig doen. En… vergeet je niet te melden dat alle vrijwilligers zorgvuldig worden gescreend en dat er een verklaring omtrent gedrag nodig is? Wij zijn daar bij Jeugdformaat heel erg zorgvuldig mee.”

Overigens kunnen ook vrijwilligers bij Jeugdformaat terecht die niet met kinderen rond willen rijden. Neeltje: “Er moet veel worden gedaan elke dag. Als je met een huis vol kinderen bent, is het altijd handig als er iemand een handje bij steekt. Dat kan zijn drinken inschenken, een boodschap doen of andere hand- en spandiensten. Dus als iemand vindt dat de tuin een opknapbeurt kan gebruiken, graag!”Dat klinkt allemaal als een goed doel. Dus als u interesse heeft om als vrijwilliger bij Jeugdformaat aan de slag te gaan, kijk dan snel op www.jeugdformaat.nl/werkenbij. Op donderdag 20 december en donderdag 24 januari organiseert de stichting informatieochtenden voor vrijwilligers op de Daghulp in Delft. Op deze ochtend geven ze informatie over de werkzaamheden van de vrijwilliger, krijgt u een rondleiding door de daghulp en leert u uw toekomstige collega’s kennen. Op deze informatieochtenden kunnen pre- selectiegesprekken worden gehouden en/of (vervolg)afspraken worden gemaakt. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12