Arie de Groot is al zeventig jaar een trots lid van de Full Speed-familie

Algemeen

De Groot laat trots het cadeau zien dat hij van de vereniging kreeg voor zijn verjaardag en zijn 70-jarig lidmaatschap: Een shirt met zijn naam en rugnummer 80.

DELFT – Arie de Groot (80) werd op zijn tiende lid van Zuideinde, een voetbalvereniging die in 1946 met FZC fuseerde tot Full Speed. Nu, zeventig jaar later, is hij nog steeds lid van Full Speed.

De Delftenaar met een Full Speed-hart vierde twee weken geleden niet alleen zijn tachtigste verjaardag, maar ook zijn zeventigjarig lidmaatschap van Full Speed. Dus was het vorige week feest in de kantine aan de Kerkpolderweg. “Het was hartstikke gezellig”, geniet De Groot nog na. “Er waren zo’n veertig mensen gekomen om m’n jubileum te vieren.” 

Arie de Groot werd in 1940 lid van Zuideinde. “Je mocht toen pas op je tiende lid worden van een voetbalvereniging”, weet hij nog. Toen hij ‘eindelijk’ lid mocht zijn van een voetbalvereniging, ging het volgens De Groot ‘helemaal verkeerd’. De oorlog brak uit en er werd nog nauwelijks gevoetbald. Na de bevrijding konden de kicksen eindelijk weer worden ondergebonden. Zuideinde en FZC fuseerden en de fusieclub ging onder de naam Full Speed aan de Laan van Vollering spelen. Hij speelde zo’n tien wedstrijden voor de hoofdmacht, want hij maakte zich vooral verdienstelijk als rechtsback in het tweede. “Ik kon ‘m aardig raken”, vertelt hij over zijn kwaliteiten als verdediger. “Daarmee bedoel ik de bal, niet de man.” Dát was volgens hem de reden dat hij het niet tot een basisplek in het eerste schopte. “Ik was niet hard genoeg, al m’n broers speelden wèl in het eerste. Voor mij hoefde dat harde spel niet, ik wou gewoon lekker voetallen en dan vond ik het wel prima. Het tweede was bovendien veel gezelliger, eigenlijk hoefde ik niet zo nodig in het eerste te spelen.” Bovendien: “We speelden lekkere wedstrijden, hoor.” 

Toen hij uitgevoetbald was verliet hij de vereniging niet. Integendeel. Hij vervulde verschillende functies in het bestuur en het jeugdbestuur en hij ging bij Full Speed tennissen. “Ik ben een jaar of acht secretaris geweest, da’s pas een baan. Dan ben je nooit klaar. Als ik langs de kant stond te kijken, dacht ik steeds: Als er maar niemand uit wordt gestuurd, dan moet ik weer gaan schrijven.” In 1972 werd zijn inzet door de vereniging beloond door hem Lid van Verdienste te maken, een eer die lang niet voor iedereen is weggelegd. “In de kantine hangt een bord met de leden van verdienste. Daar staan twaalf namen op, achter tien namen staat al een kruisje.”
Hij heeft dit seizoen nog niet veel wedstrijden van de hoofdmacht gezien. “Drie jaar geleden is mijn vrouw overleden”, vertelt hij. “Dan wordt alles anders, zij ging op zondag altijd met me mee. Ik ga nu vaker doordeweeks naar de kantine, dan is mijn broer er ook meestal. Dan praten we effe bij. Verder doe ik niet veel meer voor de vereniging, maar dat mag ook wel als je tachtig jaar bent.” Via het internet volgt hij de verrichtingen van het eerste echter nog steeds.

Met een zwieper
Hij heeft er nooit ook maar een seconde over nagedacht om zijn lidmaatschap op te zeggen. Hij koestert bijna alleen maar mooie herinneringen aan Full Speed. Zoals die wedstrijd tegen GDA, die eind jaren zestig werd gespeeld. “We stonden 2-0 achter, maar kwamen terug tot 2-2. We kregen een vrije trap, ik gaf die bal een lel en toen wonnen we nog met 3-2. Kijk, dat zijn wedstrijden, die onthou je wel. Die bal ging met een zwieper in de rechterhoek, het schot was zo hard dat de keeper ‘m niet kon pakken.” De Groot stond bekend om zijn harde schot. “Als we het achterin moeilijk hadden, gaf ik die bal weer een lel.” De verdedigers van Full Speed 2 gaven elkaar, als de ploeg vlak voor tijd met een kleine marge voor stond, dan ook de instructies om de ballen het Hertenkamp in te knallen. “In de Eredivisie zie je soms dat verdedigers nog gaan lopen met de bal, dan gaan ze in de laatste minuut alsnog de boot in. Omdat ze het te mooi willen doen.” Dat gebeurde in de tijd dat Arie de Groot in Full Speed 2 speelde niet. Het leverde het team soms prima resultaten op. “We speelden Reserve Hoofdklasse, we hadden een heel lekker elftal. Het was onder mekaar heel gezellig.” 

Als lid van verdienste hoeft De Groot geen contributie te betalen, maar hij levert nog altijd een financiële bijdrage aan de Vrienden van Full Speed. “Laatst hebben ze de heipalen voor de tribune gesponsord, die kosten zo’n 500 euro per stuk.” Hij vindt het prachtig dat de leden van Full Speed samen de schouders eronder zetten om projecten als de bouw van een tribune zelf te bekostigen. “Dat heb je als je een familie bent, hè?”. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12