Taptoe Delft 2010: De beste showorkesten, vuurwerk en 65 jaar bevrijding

Algemeen

De Taptoe van 2008 was er één om in te lijsten, maar de Taptoe van 2010 wordt nóg mooier, weet de organisatie wel zeker.

DELFT – De Taptoe Delft 2010 belooft letterlijk en figuurlijk een knaller van een Taptoe te worden. De Stichting Taptoe Delft maakte deze week het programma van de Taptoe bekend, die dit jaar op vrijdag 10 en zaterdag 11 september op de Markt wordt gehouden.

Het deelnemersveld van de Taptoe bestaat ook dit jaar uit de absolute top van de Nederlandse showorkesten. Die zullen tijdens hun optredens in figuurlijke zin voor heel wat vuurwerk gaan zorgen. De Stichting Taptoe Delft heeft dit jaar ook twee kampioenen naar Delft weten te halen: De Show- en Marchingband K&G uit Leiden en de Drum- en Showfanfare Advendo uit Sneek. Zij wisten vorig jaar - op verschillende onderdelen - het hoogste aantal punten te behalen tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Ook de andere orkesten die in Delft neerstrijken zijn vorig jaar geëindigd in de bovenste regionen van het Wereld Muziek Concours-klassement.

Naast de vaste en bekende Taptoe-onderdelen zijn er dit jaar twee bijzonderheden in het programma op te merken. De eerste heeft te maken met het thema van dit jaar: ’65 jaar bevrijding’. Twee orkesten komen, gehuld in legeruniformen, bevrijdingsnummers spelen. Een ander orkest zal op de fiets de Markt oprijden en ondertussen muziek spelen. “Daarna komt Keep Them Rolling, een landelijke vereniging die legervoertuigen in stand houdt”, vertelt Wim de Jong namens de Stichting Taptoe Delft. “Zij komen met GMC’s en misschien zelfs met een tank naar Delft. De muzikanten dragen legeruniformen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ze bootsen de bevrijding na.” Dit, in combinatie met de muziek, moet volgens Wim de Jong een prachtig effect opleveren. 

Ook de finale belooft volgens Wim de Jong bijzonder te worden. Alle acht orkesten, met in totaal ruim 300 muzikanten, betreden dan nog één keer de Markt. Samen met het oudste mannenkoor van Nederland, Het Groot Haarlems Mannenkoor Zang- en Vriendschap, gaan ze gezamenlijk het nummer Conquest of Paradise ten gehore brengen. Tegelijkertijd worden er fakkels ontstoken en aan het eind van het nummer wordt het publiek getrakteerd op vuurwerk, deze keer letterlijk. “Dat wordt heel spectaculair”, weet De Jong wel zeker. 

“De Taptoe groeit elk jaar, we worden steeds professioneler”, vertelt De Jong enthousiast verder. “We zien er een leuke uitdaging in om het evenement elk jaar weer mooier te maken.” De hoofdtribune is dit jaar uitgebreid met 200 zitplaatsen, waardoor er nu per avond ruim 2000 toeschouwers van het spektakel op de Markt kunnen genieten. Als het evenement dit jaar weer uitverkocht is, gaat de organisatie kijken of ze voor de Taptoe van 2012 de zijtribunes kunnen verlengen.
Wie meer informatie wil over de Taptoe Delft 2010, de kaartverkoop en/of het volledige programma kan terecht op de onlangs geheel vernieuwde website www.taptoedelft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12