De Isaac da Costalaan en het Achterom zijn volgens de kenners en het publiek de leukste straten van Delft

Algemeen

Eline de Winter (links) en Mieke de Rapper (midden) nemen de publieksprijs voor de verkiezing van de Leukste straat van Delft lachend in ontvangst. Rechts Leo Rontberg, die hen namens de krant Delft op Zondag zojuist de prijs heeft overhandigd.

DELFT – De Isaac da Costalaan is dit jaar de Leukste straat van Delft. De publiekprijs van Delft op Zondag ging naar de bewoners van het Achterom.

Alle bewoners van de veertien deelnemende straten en buurten waren woensdagmiddag op het Stadhuis uitgenodigd. In de hoop dat hun straat dit jaar de leukste straat van Delft is, wachtten zij vol verwachting op de einduitslag.
Sinterklaas mocht de winnaars bekend maken. Allereerst deelde hij de vier aanmoedigingsprijzen aan. De bewoners van de Schubertlaan, de Van Kinschotstraat, de Vlouw en de Willem de Zwijgerlaan wonnen een kerstversieringspakket ter waarde van 450 euro. 

In de strijd om de door Delft op Zondag aangeboden publieksprijs, een middagje bowlen bij ’t Karrewiel, was het een nek-aan-nek-race tussen Het Achterom en de wijk Delftzicht. Delftenaren konden voor deze publieksprijs een bon invullen en deze afleveren of opsturen naar de redactie. De bewoners van ‘de Leukste gracht van Delft’ konden echter op net wat meer sympathisanten rekenen, zo bleek na de tellingen. Achterom-bewoonster Eline de Winter was behoorlijk verbaasd over de uitslag. “Ik had eerder een aanmoedigingsprijs verwacht”, zei ze direct na de uitreiking. “Ik ben heel erg verrast.” Haar buurvrouw Mieke de Rapper kan zich er niet helemaal in vinden. “Nee hoor”, zegt ze, “we gingen voor goud!” Volgens Eline de Winter wordt het steeds leuker om aan het Achterom te wonen. “En het is natuurlijk ontzettend leuk dat we die prijs hebben gewonnen”, voegt ze eraan toe. “Dat is voor iedereen een leuke opsteker. Ik heb er zin in om binnenkort met z’n allen gezellig te gaan bowlen en iedereen weer te zien.” 

Om te bepalen wie volgens de kenners de allerleukste straat van Delft is kwam de vakjury van de Gemeente Delft, met wie Delft op Zondag de verkiezing organiseert, vorige week woensdag al bij elkaar. Zij waren het er na lang beraad over eens dat de Isaac da Costalaan dit jaar het beeldje van de jonge Hugo de Groot in de straat mogen zetten. “Toen ik hoorde dat we hadden gewonnen stond ik echt zo van: Wij? De Leukste straat?”, zegt flatbewoonster Sandra Boxmeer in een eerste reactie na het heugelijke nieuws. “Maar ik had het natuurlijk wel gehoopt!” Sandra en haar buren hebben wel een idee waarom juist zij die felbegeerde prijs van de Leukste straat van Delft hebben gewonnen. “Vorig jaar is het speelterrein bij ons door de invloed van de bewoners veranderd”, vertelt Mieke Dijkstra. “Zeker voor de kinderen is het hier steeds leuker geworden.” 

Conny Hofman vult haar aan: “Je ziet hier nu dat kinderen van alle culturen samen buiten spelen.” Daarnaast organiseren de bewoners veel gezamenlijke activiteiten, en dat is ook de jury opgevallen. Het volgende uitje met de buurt zit er alweer aan te komen, want met de verkiezing tot Leukste straat van Delft winnen de flatbewoners naast het bronzen beeld van Hugo de Groot een dagje uit met elkaar. “En binnenkort gaan we met de buurt de Kerstversieringen ophangen!”, zegt Sandra boxmeer nog. En zo blijft de Isaac da Costalaan ook in de koude decembermaand nog altijd de leukste straat van Delft. Kijk verderop in deze editie van Delft op Zondag voor meer foto’s van de uitreiking van de Leukste straat van Delft. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12