Wat ik zeggen wil

Algemeen

SP-folder
DELFT - Ik ontving van de SP een folder voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Hierin staat onder meer dat de SP ruimhartig evenementen en festivals ondersteunt die de stad aantrekkelijk maken voor ondernemers, inwoners (?) en bezoekers. Het gemeenschapsgeld waarmee evenementen worden gesubsidieerd, zou door de SP beter kunnen worden gestoken in ondersteuning van de daklozen in Delft. Dat is ruimhartiger dan het ondersteunen van de omzet van horecaondernemers.

L.M. Hageman, Delft


Mooi Delft?
DELFT - Ik ben het geheel eens met het schrijven van de heer De Klerk in de Delft op Zondag van 14 februari. Ik moest laatst iemand van het Poptahof Noord naar het Kampveld brengen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kom ik daar? Vanaf Poptahof Noord, rechtsaf bij de Blokker, links en rechts de Voorhofdreef op. Geheel rechtuit tot aan de Menno ter Braaklaan draaien, terug via een stukje trambaan en langs het Poptahof rechts de tunnel in.
Nu nog verder zien te komen.Via obstakels, opbrekingen, file en stilstaan op de Phoenixstraat kwam ik eindelijk, na zowat 45 minuten, op de plaats van bestemming. En nou weer terug. En dat dankzij de PvdA. Mooi Delft?

G. Stout, Delft


Pieter van Foreest.
DELFT - Wat jammer dat het allemaal zo grootschalig wordt. Neem Delfshove, een gezellig huis, mooie keuken, goed personeel, maar door de bezuinigingen en de nieuwe financiering van de zorg volgens de ZZP is de noodzaak om binnen de gestelde budgetten te werken groter dan ooit. Dus willen ze de keuken opdoeken en personeel ontslaan. Voor de bewoners is er dan geen heerlijke warme maaltijd meer. En geen kok meer die met je verjaardag vraagt wat je wilt eten. Het zijn de kleine dingen. Ik hoop dat Pieter van Foreest er nog eens over nadenkt, voordat ze tot uitvoering komen van dit plan. Misschien dat als er wat mensen van de top opstappen, dat wij dan de kok kunnen behouden. Mijn moeder woont erg naar haar zin in Delshove en zelf help ik als vrijwilliger.

A.W.M. Vermeulen.


Referendum
DELFT - Nog tien dagen. Dan wordt van ons, burgers van Delft, weer verwacht dat wij onze steun geven aan een politieke partij. Goede raad is duur! In veel van de verkiezingsprogramma’s is door de bomen het bos niet te zien. Een verkozen partij kan met zo’n programma nog alle kanten op. En veren laten om aan een coalitie te kunnen deelnemen. Resultaat: een coalitieprogramma waar geen democratisch mandaat voor is. En dan bepaalt een klein groepje partijleiders, op basis van onduidelijke overwegingen, de definitieve koers voor de komende vier jaar. Wij, de kiezers, hebben het nakijken. Opvallend is dat bijna 80 procent gaat over de ruimtelijke ordening: bouwplannen, groen en recreatie, kinderspeelplaatsen, woningen en woonomgeving, openbare ruimte, bereikbaarheid en parkeren. Toch hebben de fracties van PvdA, VVD, CDA en CU/SGP het vorig jaar september onmogelijk gemaakt dat wij nog eens een referendum aanvragen wanneer het stadsbestuur met een RO-plan komt waar wij niet achter staan. Delft wordt daarmee één van de weinige Nederlandse gemeenten waar dit niet meer mogelijk is. Begrijpelijk toch, dat de afstand tussen de wal en het schip steeds groter wordt? Het huidige bestuurssysteem is hard aan een nieuwe impuls toe. Direct-democratische elementen, zoals het recht van tussentijdse raadplegingen bij álle voor de gemeenschap belangrijke beslissingen en het recht om onderwerpen op de Raadsagenda te krijgen, zouden kunnen helpen de burger weer meer te betrekken bij het besturen van de stad. Denkt u niet? Zeker hier en nu in Delft, met tv en internet, een leerplicht tot 16-18 jaar en hoog gekwalificeerd onderwijs en een hoog gehalte aan goedopgeleide, progressieve en maatschappelijk geörienteerde burgers zijn de meesten van ons best capabel om, bij een referendum, de hoofdzaak van het onderwerp te doorzien en voor onszelf te bepalen of wij vóór of tégen het voorstel zijn. Hetgeen overigens veel eenvoudiger is dan de betrouwbaarheid en morele en intellectuele integriteit van de kandidaten in te schatten, of de verborgen agenda’s van de politieke partijen te doorzien.
Eigenlijk zouden we bij het kiezen van politici, net als bij andere sollicitaties, ook meer moeten gaan kijken naar hun opleiding en diploma’s, naar hun maatschappelijke verdiensten en ervaring, en niet enkel naar dat verkiezingsprogramma, naar fysieke aantrekkelijkheid of populariteit. En misschien zouden we ook wat strategischer moeten kiezen: meer kijken naar hoe een partij in het verleden de besluitvorming heeft beïnvloed, of ze een duidelijke visie en concrete doelen hebben, aandacht hebben voor lokale belangen, constructief samenwerken in de raad, en aanspreekbaar zijn voor de burgers.


Ravindra Kiel, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12