Bas Verkerk blijft ook de komende zes jaar Burgemeester van Delft

Algemeen

Het moet wel raar lopen, wil Bas Verkerk niet als burgemeester door Delft kunnen blijven fietsen.

DELFT – Bas Verkerk is zeer waarschijnlijk ook de komende jaren nog burgemeester van Delft.

In een besloten vergadering besloot de Gemeenteraad donderdagavond om de minister van Binnenlandse Zaken positief te adviseren over zijn herbenoeming. De ambtstermijn van Bas Verkerk loopt volgend jaar juli af, maar de kans is erg groot dat hij ook daarna nog de burgemeester van Delft is. Het advies van de Gemeenteraad wordt door de minister eigenlijk altijd overgenomen. Alleen als Verkerk zelf van het Burgemeesterschap af zou willen zien, kan het gebeuren dat Delft een andere burgemeester krijgt. Die kans lijkt echter niet groot.
 
De Gemeenteraad sprak donderdagavond 'in het geheim' over de herbenoeming. Wat de voors en tegens van de verschillende partijen waren om hem wel of niet opnieuw te benoemen tot burgemeester, dat blijft dus een raadsel. Ook over de stemming en de inhoud van de beraadsslagingen mogen op basis van de Gemeentewet geen mededelingen worden gedaan. 

Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft houdt wijselijk zijn mond als hem om een reactie wordt gevraagd. Eerder werd hij tot zijn grote ergernis uit de Herbenoemingscommissie gestemd. Die commissie liet zich de afgelopen weken door de verschillende fracties informeren over het functioneren van de burgemeester. De Wit gaf eerder al herhaaldelijk aan een fel tegenstander te zijn van een verlenging van de ambtstermijn van Verkerk. 

Eén van de redenen die De Wit hiervoor heeft, is dat uit de tachtig nevenfuncties die Verkerk vervult zou blijken dat hij Delft niet belangrijk genoeg vindt. Bovendien zou Verkerk naar de inwoners, het bedrijfsleven en de horeca geen uitstraling hebben. Ook Lennart Harpe, van de VVD, die wel deel uitmaakt van de Herbenoemingscommissie, kan weinig zeggen over de herbenoeming van Bas Verkerk en de argumenten hiervoor. “Ik begrijp dat dit heel vervelend is voor journalisten, maar voor de zorgvuldigheid van de procedure is dit alleen maar correct”, reageert hij. En dus blijft Bas Verkerk zeer waarschijnlijk ook de komende zes jaren burgemeester van Delft, maar naar de argumenten zal het, zo valt te vrezen, gissen blijven...

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12