Bewoner van Teding van Berkhoutlaan is toenemende criminaliteit in zijn wijk meer dan zat

Algemeen

Alphons Vinks (rechts) is in gesprek met zijn buurman, vlak nadat hij in zijn woning de puinhopen van een inbraak heeft aangetroffen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De bewoners van een flat aan de Teding van Berkhoutlaan in de Kuyperwijk zijn steeds vaker het slachtoffer van woninginbraken. En de woningcorporatie en de Politie doen daar maar weinig tegen.

Dat zegt Alphons Vink, die in de flat aan de Teding van Berkhoutlaan 33 – 159 woont. Vink en zijn vrouw voelden zich al een tijd onveilig in hun eigen woning. Nadat ze vorige week zelf het slachtoffer van een woninginbraak werden, is dat alleen maar erger geworden. Toen hij met zijn vrouw terugkwam van vakantie lag het keukenraam eruit, was de deur geforceerd, waren drie kamers overhoop gehaald en was alles dat van enige waarde is meegenomen. “Precies wat je níet wilt als je terugkomt van een goede vakantie”, vertelt een aangeslagen Alphons Vink. Volgens hem is het de laatste maanden schering en inslag met woninginbraken in zijn flat. Hij spreekt zelfs over ‘een stuk of tien inbraken’. En de flatbewoners zijn volgens hem bang voor het volgende incident. De inbrekers sluipen vaak via het keukenraam naar binnen. Om die reden heeft Vink al weken een plank onder de deurkruk van de keukendeur staan. Toen de inbrekers hier vorige week op stuitten, gingen ze via het raam weer terug naar de galerij, om vervolgens de voordeur te forceren en zo alsnog zijn huis binnen te komen. 

Vervolgens haalden ze drie kamers overhoop. De volgende dag mogen we de chaos die de inbrekers veroorzaakten aanschouwen. Alle kasten en laden zijn opengetrokken en de inhoud ligt verspreid door de kamers. Sieraden, een laptop en een geldbedrag van zo’n 500 euro zijn uiteraard wél meegenomen. “Maar ik moet nog goed kijken wat er verder nog weg is. Dit is vervelend, heel vervelend”, aldus Vink.

Volgens de Politie is er het afgelopen jaar vier keer een woninginbraak geweest in de flat van Vink aan de Teding van Berkhoutlaan. De vorige drie inbraken vonden in maart en april plaats. Volgens de Politiewoordvoerder is er dus geen sprake van een inbraakgolf. “Maar het zal je maar gebeuren”, voegt hij eraan toe. Vink is er echter van overtuigd dat het aantal inbraken toch hoger moet liggen. “Er moeten zeker meer woninginbraken zijn geweest”. Bovendien hebben zich volgens hem nog genoeg andere incidenten in de buurt voorgedaan. “Er zijn vorige maand bijvoorbeeld een aantal kelderboxen opengebroken. Vrijdagnacht zijn er nog van twee auto’s, die voor de flat geparkeerd stonden, de ruiten ingeslagen. We zien wel vaker vandalisme aan auto’s. En er is hier voor de flat ook al eens een scooter gestolen.” Vink hoopt dat Woningcorporatie Woonbron iets doet aan de kunststof kozijnen bij het keukenraam. “Die kunnen ze nu wel erg makkelijk openbreken, daar mogen ze best wat aan doen”. Ook een camera in de centrale hal zou volgens hem handig zijn. Dan zijn er in elk geval beelden van de daders, denkt hij. Volgens Mariska Dupon van Woonbron zijn de keukenramen ‘goed afsluitbaar’ en is het aan de bewoners zelf om ervoor te kiezen hun woning extra te beveiligen. “Woonbron kan daarin adviseren. In het productenassortiment van Woonbron zit ook het Politiekeurmerk Veiligheidspakket. Klanten kunnen zo’n pakket tegen een betaling in de maandelijkse huur in hun woning laten aanbrengen”, zegt Dupon. Woonbron heeft volgens haar geen plannen om de flat met camera’s te beveiligen. 

Dus moet Vink nog even voor z’n eigen extra veiligheid zorgen, met een plank achter de deurkruk en een trap tegen de voordeur, waar tevens twee extra sloten op zitten. Het is, vindt hij, jammer dat dit allemaal nodig is. “We wonen hier al sinds 1995. Vroeger was dit een flat voor Gistfabriekers, maar ja, het is hier veranderd. De Kuyperwijk is achteruit gegaan, ik denk dat er de laatste jaren in de hele wijk meer problemen zijn.” Gelukkig, vindt Vink, hebben hij en zijn vrouw hun langste tijd hier wel gehad. “We gaan volgend jaar sowieso verhuizen en als het lukt willen we hier al eerder weg.” (JN)



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12