De Bomenwijk is de Bomenwijk niet meer, en veel mensen vinden dat heel erg

Algemeen

DELFT – Het winkelcentrum aan de Lindelaan in de Bomenwijk is niet meer wat het ooit was. Vrijwel alle winkeliers hebben de afgelopen jaren al hun biezen gepakt. Wat rest is een klein groepje ondernemers dat er nog maar het beste van proberen te maken.

Omringd door dichtgetimmerde panden met afbladderende verf gaan zij door tot het bittere eind, als ook dit stukje Bomenwijk onder de slopershamers moet bezwijken. 

Het is woensdagmiddag, rond het middaguur in het winkelcentrum aan de Lindelaan. 
Het is wat druilerig en grauw weer, zelfs de regenbuien lijken er vandaag niet veel zin in te hebben. Een groepje mannen laadt stoelen en tafels van Partycentrum Het Witte Huis in een aanhangwagen. Op vrijdag 1 februari was hier voor het laatst een party, dus is de hele inboedel inmiddels overbodig geworden. De eigenaresse heeft even geen tijd voor een praatje, maar ze laat wel weten dat de deuren straks definitief dicht gaan en dat ze nog geen nieuwe locatie op het oog heeft. 

Hoewel het geheel van al die dichtgetimmerde en verpauperde panden een wat troosteloze aanblik biedt, zijn er nog genoeg Bomenwijkers en andere Delftenaren die de weg naar de Lindelaan weten te vinden. Het is nog geen half één in de middag, maar een handvol mensen is al te vinden in de snackbar. Bij Brood- en Banketbakkerij Van Donk loopt de ene na de andere klant binnen voor brood of wat lekkers bij de lunch. “Het was hier altijd een hele gezellige en goeie wijk”, zegt eigenaar Jan van Donk, die al vanaf 1974 zijn zaak aan de Lindelaan heeft. “Alle winkels waren bezet. We hadden hier twee supermarkten, een bank, een bloemist, een slagerij, een sigarenboer, een groenteboer, een kapsalon, je had hier alles voor je dagelijkse benodigdheden.” Wat nu van al die winkels nog over is, is een snackbar, een bakker en een hondentrimsalon. 

Van Donk zag zijn inkomsten het afgelopen jaar tot ongeveer de helft teruglopen. Het winkelmeisje konden Van Donk en zijn vrouw niet langer in dienst houden. Samen redden ze zich nog wel, zegt Van Donk. “Ik heb hier altijd met plezier gewerkt”, vervolgt de 57-jarige bakker. “Het is jammer dat alles nu zo terugloopt.” Hij trof zijn etalageruit de afgelopen weken al zes keer in scherven op de grond aan. “De mentaliteit van sommigen hier is bedroevend”, zegt hij. “Iedere ochtend als ik naar de winkel ga, denk ik: Zou mijn ruit er nog wel inzitten?” De verpaupering van het winkelcentrum begon volgens hem zo’n vier jaar geleden. Het werd steeds erger, tot op de dag van vandaag. De reden hiervoor kan volgens hem worden gezocht in het feit dat de winkeliers in 1999 al hoorden dat hun langste tijd aan de Lindelaan erop zat. “Jarenlang heeft niemand geïnvesteerd, omdat we dachten dat we er al veel eerder uit moesten.” Wanneer Van Donk nu precies zijn zaak moet sluiten weet hij nog steeds niet. Het enige dat hij weet is dat hij stopt met zijn bakkerij en niet op een andere plek verder gaat.

Heel erg
Die onduidelijkheid over wanneer ze nu écht wegmoeten heerst ook bij Snackbar ’t Pleintje. Al twaalf jaar lang kunnen de Bomenwijkers hier terecht voor een patatje of voor wat anders uit de frituur. Daar zullen ze in de toekomst voor naar de Groenlandselaan moeten, want als alles volgens plan loopt moet daar de nieuwe snackbar van eigenaresse Petra Boer komen. “Het duurt alleen allemaal zo lang om die nieuwe locatie rond te krijgen”, zegt ze. “En het is net of je hier in een ghetto zit. Alles is dichtgetimmerd.” Het is volgens haar niet zo dat dit massa’s klanten kost, al is het er vooral in de avond wel wat rustiger. “Mensen blijven toch wel patat eten”, weet Petra Boer. Ze wil met haar zaak niet per se in de Bomenwijk blijven. En ze verlangt er ook niet naar om eerst jarenlang op een nieuw pand te moeten wachten en vervolgens nog enkele jaren in een bouwput te zitten. “De klanten vinden het wel heel erg, die praten over niks anders en vragen steeds wat er gaat gebeuren.” Het zijn vragen waar de eigenaresse geen antwoord op kan geven. Simpelweg omdat ze zelf ook niet weet hoe lang ze nog aan de Lindelaan blijft.

De plaatselijke groenteboer besloot eerder al om de deuren te sluiten. Althans, Arjan Colijn levert zijn waren sinds anderhalf jaar alleen nog aan horecaondernemers. “Het wordt hier toch allemaal gesloopt en een hoop Bomenwijkers gingen al weg”, vertelt Arjan Colijn. In het rijtje waar 34 jaar lang de zaak van Arjan Colijn en zijn vrouw actief waren, zijn alle panden inmiddels dichtgetimmerd met spaanplaten, die inmiddels al ‘versierd’ zijn met graffiti. “Alle buren zijn vertrokken, er is hier geen aanloop meer”, noemt hij als reden om vroegtijdig dicht te gaan. Tot vijf jaar geleden was het winkelcentrum nog zoals een buurtwinkelcentrum moet zijn. Pas toen de gesprekken over de naderende sloop op gang kwamen, werd het hier voor de ondernemers minder en minder. “Dan ga je niet meer investeren”, zegt ook Colijn. “Het ziet er hier niet uit, zo’n omgeving is niet echt bevorderlijk voor het ondernemersklimaat.” 

En dat is nog beschaafd uitgedrukt. Nee, de panden zijn eigenlijk rijp voor de sloop, geeft ook bakker Jan van Donk toe. De vraag is nu alleen nog wanneer dit gaat gebeuren. Een grote groep Delftenaren die vanaf de beginjaren in de volksbuurt woonden zijn al vertrokken, net als de meeste winkeliers. “De Bomenwijk is de Bomenwijk niet meer”, vindt Van Donk. En inderdaad, wie een blik werpt op de Lindelaan, de verlaten en dichtgetimmerde winkelpanden, de telefooncel op het pleintje waar al het glas uit ligt, het onkruid dat tussen de tegels z’n weg vindt, die ziet dat dit niet meer de plek is waar de Bomenwijkers vroeger nog voor bijna alles terecht konden. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12