Afbeelding

'Wij moeten de verdeeldheid in de maatschappij terugdringen'

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 22 |

Kandidaten voor de PvSMV bij het stadhuis, met vooraan in het midden lijsttrekker Fatima el Marini. (foto: Bjinse Dankert)

DELFT – De Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing (PvSMV) gaat voor een tweede keer proberen in de Delftse gemeenteraad te komen. Met een pleidooi van gratis OV voor ouderen en aandacht voor zwakkeren in de maatschappij denken de kandidaten genoeg stemmen op te kunnen halen.

De partij wacht nog een hoop werk tot de verkiezingen. Het verkiezingsprogramma is pas half af, de folders moeten nog worden gedrukt en er is druk overleg hoe de partij meer bekendheid te geven. Partijoprichter Cees Huizer (72) wil bijvoorbeeld de straat op om gele tulpen uit te delen, het nieuwe symbool van de partij.
"Want wat is er meer Nederlands dan een tulp?" zegt Fatima el Marini, de gloednieuwe lijsttrekker van de partij. El Marini, werkzaam als maatschappelijk werker en opgegroeid in Nederland, is niet de enige kandidaat met een gemengde achtergrond. De partij vertegenwoordigt een breed palet van verschillende bevolkingsgroepen. Huizer, die in 2009 de partij stichtte, blijft deze verkiezingen echter op de achtergrond en heeft zichzelf onderaan op de nieuwe kandidatenlijst gedirigeerd.
Betere verbondenheid tussen verschillende bevolkingsgroepen is een belangrijk thema voor de partij. "We willen minder tweedeling in de stad en het vertrouwen tussen mensen terugbrengen", zegt El Marini. "Er is nu veel verdeeldheid tussen de bevolkingsgroepen in Delft. Vroeger stonden mensen voor elkaar klaar, ze waren meer geïnteresseerd in elkaar. Dat is echt verstoord."


De partij heeft tien speerpunten opgesteld om de stad te verbeteren. Huizer onthult de eerste met een glimmend genoegen: gratis openbaar vervoer in Delft voor iedereen boven de 65 en kinderen onder de twaalf jaar. El Marini pleit onder meer voor een aparte wethouder uitsluitend voor ouderenbeleid. Ook vindt de partij dat bijstandsmoeders met jonge kinderen niet gedwongen mogen worden om te solliciteren. Over zo'n regeling wordt in Den Haag nog onderhandeld, maar de partij vindt het niet genoeg. Het voorstel zou voor alle eenoudergezinnen met kinderen onder de twaalf jaar moeten gelden, stelt Huizer.
Daarnaast hamert de partij op meer zorg voor de zwakkeren in de maatschappij, al heeft de partij op sommige vraagstukken nog geen concreet antwoord geformuleerd. El Marini: "Dat zal gaandeweg komen. Wat wij nu zien is dat mensen geen tijd meer hebben om een ander te helpen, want iedereen is bezig zichzelf te redden. De werkloosheid loopt op, er zijn meer eenzame mensen. Ik ben opnieuw de politiek ingegaan omdat het een kans is om mensen wat lucht te kunnen geven."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12