Gemeenteraad loopt niet bepaald warm voor Delfts Historisch Museum

Algemeen

DELFT – De historie van Delft kan beter in beeld gebracht worden, maar daar is volgens de meeste politieke partijen geen apart Delfts Historisch Museum voor nodig. Ook het idee van een Calvémuseum wordt niet door iedereen hartelijk ontvangen.

Dat blijkt uit een aantal reacties van Delftse politieke partijen naar aanleiding van de vraag of ze mogelijkheden zien voor een Delfts Historisch Museum waar de totale Delftse geschiedenis te zien, te horen en te voelen is. Bianca van der Werf van Onafhankelijk Delft zegt: "Om een nieuw museum niet in dezelfde bodemloze put te laten eindigen als het Vermeercentrum zou een dergelijk initiatief kunnen beginnen als expositie in één van de musea die Delft al rijk is. Aan de hand daarvan kun je peilen of er voldoende draagvlak is voor een Delfts Historisch Museum. Het is al bekend dat Delft niet zo handig omspringt met toeristische trekpleisters. We laten toch het Legermuseum en Serpo ook zo maar uit Delft vertrekken?”

Ook Aad Meuleman, van Stadsbelangen, houdt nog een slag om de arm. “We zijn nog niet enthousiast over het idee van een Delfts Historisch Museum. Zou een dergelijk museum een trekpleister kunnen worden? Wat zijn de financiële consequenties? Loopt men dan niet het risico dat dit museum een toekomstige financiële steen om de nek van de Gemeente wordt? Vragen die eerst moeten worden beantwoord. Bovendien: Is onze historische binnenstad met de talrijke bezienswaardigheden niet in feite al een levende vertegenwoordiging van de geschiedenis van onze stad?" 

Volgens Martijn Sipkema van de SP is het goed om aandacht te besteden aan de stadshistorie. Maar: “Dat zou wellicht in de bestaande gemeentelijke musea kunnen. Je moet wel een interessante en leerzame tentoonstelling als doel hebben en niet de marketing of promotie van Delft. Bij het Vermeercentrum lag de nadruk misschien wat veel op dat laatste. Een historisch museum is iets anders dan een historische attractie.”

Delfts Industrieel Museum
Frank Gorte van STIP, die en passant vaststelt dat Delft een rijke historie kent en dat alleen de binnenstad al één grote historische bezienswaardigheid is, zegt: “Ook hebben we al veel musea, zoals Het Prinsenhof, het Legermuseum en het Vermeercentrum die een deel van de historie tonen. STIP wil dit aanbod sowieso behouden voor Delft. We zien wel potentie voor een Delfts Historisch Museum. Voorwaarde is wel dat er initiatiefnemers met een concreet en levensvatbaar plan komen.” 

Wil Steffen (VVD) ziet het Prinsenhof als hèt museum voor de totale Delftse geschiedenis. “De Delftse historie heeft hier een thuis. Wel geeft het vertrek van een aantal belangrijke industriëen uit Delft, zoals de Lijm- en Gelatinefabriek en nu Calvé, aanleiding om te onderzoeken of een Delfts Industriëel Museum gerealiseerd kan worden. Deze industrieën zijn van groot belang geweest voor de stad en haar inwoners. De mogelijkheid om blijvend hiervan kennis te nemen is een goede zaak.” 

Niek van Doeveren (CDA) vindt het Calvé-museum in Delft op zich geen gek idee. “Delft en Calvé zijn tenslotte zo'n 125 jaar met elkaar verbonden. Maar over de uitwerking mag nog wel eens goed worden nagedacht. Een nieuw museum in het Calvé-gebouw zou iets moeten toevoegen aan de bestaande musea in Delft. Het liefst een museum, dat landelijk mensen naar Delft kan trekken. Dat betekent dat het niet beperkt moet blijven tot de geschiedenis van alléén Delftse zaken. Je zou kunnen denken aan een museum van de industriële geschiedenis van Delft, inclusief het aardewerk. Dan sla je twee vliegen in één klap: een uniek museum in Nederland met daarin een fors stuk Delftse geschiedenis.”

Jan Peter de Wit, van Leefbaar Delft, zegt: “Een suf Delfts Historisch Museum zie ik helemaal niet zitten. In feite is heel de binnenstad één groot openluchtmuseum. Welke toerist zit nu te wachten op allemaal replica's en filmpjes? Het echte historische Delft is gewoon gratis te zien door gewoon door de binnenstad te wandelen en zelf leuke interessante plekken te ontdekken.” Ook een Calvémuseum zit er wat hem betreft niet in. "Er is niets historisch aan de borrelnoten en pindakaas van Calvé, dus slopen die fabriek. Er kan wel een mooie grote jachthaven komen die in de zomer de vele passanten op de Schie aantrekt, met mooie wandelkades waar boten kunnen aanmeren. Altijd gezellig, zo'n jachthaven.” 

Hoe de verhoudingen in de Raad over een Delfts Historisch Museum nu werkelijk liggen, is aan de hand van deze reacties niet helemaal te peilen. Van vier partijen, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie, die samen toch goed zijn voor 17 van de 37 zetels in de Raad, kregen we namelijk geen reactie. (MdW) 











Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12