Hemd van het Lijf: Dick Rensen

Algemeen

In mei heeft het College van B en W er twee van de vier jaar opzitten. De komende weken maken Burgemeester en Wethouders een tussenbalans op. Deze week deel 3, met wethouder Dick Rensen.

1. Waarom wilde je per se bij de brede school De Horizon in de Buitenhof gefotografeerd worden?
De Horizon is een school die heel veel energie stopt in leerlingen en ouders en verder kijkt dan de school alleen. De Horizon is één van de koploper brede scholen in Delft en werkt vanuit een prachtig nieuw gebouw samen met kinderopvang Octopus. Er is een uitgebreid buitenschools programma, de school legt huisbezoeken af en op de Horizon is Samen Leren In de Middag bedacht. Ouders en kinderen leren samen huiswerk maken.

2. Wat is het leukste aan het wethouderschap en wat beslist niet?
Het is enorm inspirerend om met telkens weer andere mensen hard te werken aan de toekomst van Delft. Er zit heel veel initiatief en enthousiasme onder de Delftenaren. Het is de kunst daar ruimte voor te maken en tegelijk een goede inhoudelijke lijn uit te stippelen. De Gemeente heeft bijvoorbeeld het brede schoolprogramma bedacht, maar veel activiteiten komen uit verenigingen en uit de wijken, zoals de kinderactieraden. Een minder leuk aspect van het wethouderschap is dat ik zelf weinig toekom aan sporten. Zeker voor een sportwethouder is dat een slechte zaak.

3. Wat is je de laatste twee jaar meegevallen en wat juist niet?
Ik vond het erg opvallend hoeveel jongeren hebben meegedaan aan de debatten over de nieuwe Jeugdnota. Over 'de jeugd' wordt nogal eens gesomberd, maar ik ben zeer optimistisch over het idealisme wat ik heb beluisterd en de overtuigende wijze waarop jongeren hun verhaal neerzetten. De Regio Taxi is daarentegen niet meegevallen. Ik ben sowieso kritisch op aanbestedingen in de zorg en ik vraag me af of mensen baat hebben bij een aanbesteding. De Regio Taxi laat zien dat dit zeker niet altijd zo is. Het is eigenlijk ook vreemd dat organisaties die moeten samenwerken tegelijk elkaars concurrent zijn.

4. Als wethouder lijkt het er soms op, wat je ook doet, dat je het nooit goed doet. Wat doet dat met je?
Wanneer je niet tegen kritiek kunt, moet je geen bestuurder worden. Daarnaast bestaat er nog wel een wereld van verschil tussen wat de media publiceren en wat er in de stad gebeurt. De Gemeente heeft op veel terreinen een goede naam in het land. Ook ervaren bewoners zaken op een kleinere schaal: vormgeving van speelplekken, de bankjes op de goede plek, ouderenadviseurs die mensen dagelijks helpen. Voor dergelijke zaken is gelukkig veel waardering.

5. Wat is het beste dat je tot nu hebt bereikt en wat kan beter?
Onlangs heeft de Gemeenteraad de Woonvisie 2008-2020 vastgesteld. Op basis van een toekomstbeeld van de stad is met de woningcorporaties afgesproken de komende jaren flink nieuw te bouwen, maar woningen ook flink te verbeteren. Dat is nodig, omdat te veel mensen in Delft niet een geschikte woning kunnen vinden en omdat woningen energiezuinig en levensloopbestendig moeten worden.
Maar ook het integratiedebat. We wonen met veel mensen dicht bij elkaar, er zijn goede netwerken binnen diverse kringen. In Delft heerst een positief integratiebeleid en dat vind ik een groot goed.
En wat kan er beter? Ik vind het belangrijk dat kwetsbare mensen beter worden opgenomen in het dagelijks leven, de zogeheten 'inclusieve samenleving'. Nog altijd zijn er teveel mensen die speciale aandacht/zorg nodig hebben en in aparte circuits belanden.

6. Wat is het allermoeilijkste dossier in je portefeuille en waarom?
De dagopvang voor dak- en/of thuislozen en verslaafden. We hebben als lokaal bestuur veel uit de kast moeten halen om te bereiken dat deze doelgroep een passende dagopvang krijgt met goede activiteiten.

7. Als je de burgemeester van Delft zou zijn, dan...
...zou ik eindelijk Sinterklaas kunnen ontvangen.

8. Wat zou je aan het wethouderschap willen veranderen?
Om te beginnen is dit het leukste werk dat er is. Ik zou het wel goed vinden wanneer we iets meer tijd zouden kunnen nemen om zaken goed uit te kunnen voeren en minder te maken zouden hebben met procedures en papier.

9. Welk dossier ga je binnen twee jaar absoluut tot een goed einde brengen?
De Regio Taxi, want dat is voor heel veel mensen een zeer belangrijke voorziening. Het slechte functioneren heeft dan ook veel ellende veroorzaakt. Het College is vast van plan hier verbetering in te brengen en overigens niet pas over twee jaar.

10. Het Dienstencentrum komt nog dit jaar aan de Surinamestraat, want...
...dan zijn we verhuisd. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12