Nederlands Kampioen Richard de Ruiter is verslaafd aan snowboarden en het gevaar neemt hij op de koop toe

Algemeen

DELFT – De Delftse snowboarder Richard de Ruiter werd vorig weekend in het Zwitserse Laax Nederlands Kampioen snowboarden op de Big Air.

Hoewel hij er vorig jaar op hetzelfde onderdeel ook al met de titel vandoor ging, rekende hij zich vooraf niet tot de kanshebbers. “Ik wist wel dat als ik mijn beste sprong zou landen, dat ik dan wel eens kans zou maken”, vertelt De Ruiter, die momenteel nog in Zwitserland vertoeft voor twee andere wedstrijden. “Maar ik weet ook hoe goed de andere deelnemers zijn”, voegt hij er direct aan toe. “Ik deed mee met het idee van: Ik doe gewoon mijn best en dan zie ik wel hoe goed het gaat.” 

Aan zijn sprongen mankeerde weinig. De Ruiter deed een zogenaamde ‘Backside 900 met een grab’, wat in normaal Nederlands neerkomt op een sprong waarbij hij 900 graden om zijn as draait en daarbij zijn snowboard vasthoudt. Zijn tweede sprong was een ‘Switch Backside 720’, waarbij hij met zijn verkeerde voet voor zwevend door de lucht 720 graden om zijn as draait. Dat klinkt niet alleen gevaarlijk, het ís ook gevaarlijk, benadrukt de 21-jarige Delftenaar. “Mijn grootste schans was er één met een tafel (het middelste stuk, red.) van 25 meter. Dan moet je minimaal die afstand springen om te voorkomen dat je een rotklapper maakt. Je vliegt dan namelijk met 80 tot 90 kilometer per uur door de lucht en je landt niet op zachte sneeuw, maar op ijs en harde sneeuw.” 

Hoe hard sneeuw kan zijn, heeft hij zelf al verschillende keren aan den lijve ondervonden. Wat heet: hij heeft nog steeds twee platen en twaalf schroeven in zijn arm als gevolg van een dubbele onderarmbreuk. Toch vallen de risico’s, als je het goed aanpakt, volgens hem wel mee. Hij is dan ook al sinds 2001 verslaafd aan deze sport. De laatste paar jaren doet hij ook mee aan wedstrijden. De Ruiter: “Ik vind het ook leuk om in een halfpipe te rijden, obstakels op de piste te omzeilen of door de verse sneeuw hard naar beneden te gaan.” Al deze onderdelen kunnen het bij hem echter niet winnen van zijn favoriet: Big Air. De reden? “De snelheid, de hoogte en de adrenaline die je ervan krijgt, dat vind ik het mooie aan Big Air.”

Niet warm of koud
Het valt als fanatiek snowboarder vanzelfsprekend niet mee om te leven in een land waar het nog maar zelden sneeuwt en waar de hoogste ‘berg’ meer op een uit de hand gelopen molshoop lijkt. Natuurlijk zijn er de indoorbanen, maar daar zijn geen schansen te vinden waar De Ruiter nog warm of koud van wordt. “Daarom moeten we veel naar het buitenland en dat kost een hoop geld”, weet hij. “Dat betekent dat ik in de zomer heel veel overuren maak om de winter door te komen.” De reizen betaalt hij namelijk allemaal zelf. Wel heeft hij in Salomon Snowboards, Bonfire Kleding, Ultimate-snowboarding.com en 015 Boards & Lifestyle een viertal materiaalsponsors die het voor hem nog een beetje betaalbaar houden. 

In de zomer, als er ook in de wintersportgebieden geen sneeuw meer ligt, zoekt hij ondanks het weinig spectaculaire karakter ervan toch de Nederlandse indoorbanen op. “Daar probeer je het toch naar je zin te hebben, want als je je goed voelt, dan snowboard je beter.” De Ruiter is ambitieus. Hij wil in de sport zoveel mogelijk bereiken. Want hoe meer je bereikt, hoe meer je kunt snowboarden. “En hoe meer ik kan boarden, hoe beter”, vat hij simpel samen. (JN) 

Big Air?
Het NK Big Air is een wedstrijd op een schans die zo’n 15 tot 16 meter hoog is. De deelnemers mogen één van hun twee beste sprongen laten zien. De jury bepaalt vervolgens wie de beste of mooiste sprong had.


(foto: Rutger Geerling)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12