Groene scheg staat nieuw winkelcentrum Van Foreestweg in de weg

Algemeen

Martin Panis (links) en Paul Lohmann op het basketveldje, waar ze graag een nieuwe winkelcentrum gerealiseerd zien.

DELFT – Het verouderde winkelcentrum aan de Van Foreestweg moet veranderen, vinden de plaatselijke winkeliers. Gebeurt dat niet, dan dreigt leegstand en zullen steeds meer winkels uit de wijk verdwijnen.

De winkels in dit deel van de stad liggen te ver uit elkaar en de diversiteit kan beter, vindt vrijwel iedereen. De Gemeente Delft heeft daarom samen met de eigenaren van de winkels geld gestoken in het verkennen van de ontwikkelingsmogelijkheden voor het winkelcentrum. Dat onderzoek is gedaan door de Wijk Ontwikkelings Maatschappij Nederland (WOM). 

“We proberen nu gezamenlijk naar een plan te gaan dat uitvoerbaar is, maar dat is verdraaid moeilijk”, zegt Paul Lohmann, directeur van de WOM. De noodzaak voor een nieuw winkelcentrum is echter hoog. In de nabijgelegen Harnaschpolder wordt de ene na de andere woning opgeleverd, maar de vrees bestaat dat al die nieuwe bewoners straks elders hun boodschappen gaan doen. “De eigenaren zijn bereid te investeren, maar dan moet er wèl een goed plan zijn.” 

Dat goede plan is er, benadrukt Lohmann. “Uit alle studies blijkt dat het basketbalveldje aan het Van Foreestplein planologisch het beste is.” Midden op het plein is dan ruimte voor de Plus-supermarkt van Martin Panis, met daaronder een parkeergarage en rondom de super allerlei verschillende winkels. Er is echter één probleem: Toen de plannen voor deze buurt werden gesmeed, is bepaald dat hier 'een groene scheg’ in wordt opgenomen. En het basketbalveldje bevindt zich precies in die groene scheg. “De Gemeente wil niet dat we die scheg onderbreken voor een nieuw winkelcentrum. Dat is te verdedigen, maar prevaleert dat veldje nog, boven de plannen voor een winkelcentrum? Ik vraag me af wat de bewoners liever hebben: dat het winkelcentrum naar de knoppen gaat of dat ze hun basketbalveldje houden.” Bovendien: “Voor de Gemeente Delft is het alleen maar goed als ze tegen toekomstige bewoners van de Harnaschpolder kunnen zeggen dat er een goed winkelcentrum in de buurt is, want in de Harnaschpolder zelf komt geen winkelcentrum.” 

Ook volgens Martin Panis, eigenaar van de Plus-supermarkt en voorzitter van de Winkeliersverenging, moet er echt wat gebeuren in het winkelgebied aan de Van Foreestweg. “De branchering is nu niet goed. Er zitten te veel dezelfde soort winkels en we missen een aantal branches. De winkels liggen daarnaast te verspreid van elkaar, het is niet echt een samenhangend geheel.” Panis wil graag dat zijn Plus straks de trekker van het nieuwe winkelcentrum wordt, met daaromheen een aantal dagwinkels waar buurtbewoners hun dagelijks boodschappen kunnen doen. “Zo kunnen we elkaar versterken.” 

Iedereen is het volgens Panis al eens over de plannen. “Al jaren. Iedereen die hier komt ziet dat er iets moet gebeuren.” Ook Panis ziet graag dat het basketbalveldje plaats maakt voor een nieuw winkelcentrum. Hierdoor zou 1500 vierkante meter winkelgebied vrij komen. De winkelpanden aan de Van Foreestweg komen dan vrij en die kunnen worden gebruikt door dienstverlenende bedrijven, zegt Panis. “Maar het basketbalveldje is voor de Gemeente heilig, want het ligt in de groene scheg. Als puntje bij paaltje komt krijgen we van de Gemeente te weinig medewerking om de plannen uit te voeren.” Maar, weet Panis ook, gebeurt er niets, dan krijg je leegstand. “Winkeliers zullen het niet gaan redden en buurtbewoners gaan dan voor hun boodschappen naar de Boogaard of De Hoven.” Ook Lohmann hoopt dat de Gemeente wil meewerken aan de plannen voor een nieuw winkelgebied. “Ze hebben hun handen nu vol aan de Spoorzone, maar dat wil niet zeggen dat je de rest van de stad aan z’n lot moet overlaten.” 

Gemeentewoordvoerder Jan Langstraat laat desgevraagd weten dat wethouder Milène Junius graag bereid is om gezamenlijk met de eigenaren en ondernemers de resultaten van het onderzoek van de WOM te bespreken. “Draagvlak onder zowel bewoners als winkeliers is natuurlijk belangrijk. Voor de toekomst van de Van Foreestweg is het van belang dat de mogelijkheden voor de herontwikkeling van het winkelcentrum goed tegen elkaar worden afgewogen. Ondertussen gebeurt er al het nodige. Zo is in het verleden al extra ingezet op achterstallig onderhoud in de openbare ruimte en zijn we bezig met het verkrijgen van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Want ook veiligheid is voor de leefbaarheid van een winkelgebied heel belangrijk”, aldus de woordvoerder. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12