EDH en Torius zijn nu EDH-Torius en dat bevalt de leden uit beide kampen prima

Algemeen

Dennis Mulder (links), Sylvia Looijestijn en Ole Nyhuis (rechts) zijn tot nu toe erg te spreken over de samenwerking tussen EDH en Torius.

DELFT – Wat te doen als de seniorenafdelingen van twee verschillende handbalclubs kampen met een ledentekort? Dan voeg je die twee verenigingen samen, dacht men bij EDH en de Studenten Handbal Vereniging Torius. Zo gedacht, zo gedaan. En nu spelen enkele teams samen onder de naam EDH-Torius.

Van een echte fusie is overigens (nog) geen sprake. “We hebben een proefcontract voor een jaar getekend”, legt Torius-bestuurslid Ole Nyhuis (22) uit. “We testen dus eerst of alles goed gaat.” Tot nu toe verloopt de samenwerking echter uitstekend, vinden ook Sylvia Looijestijn (afkomstig van Torius) en Dennis Mulder (afkomstig van EDH). 

EDH had nog maar één herenteam, waarvan de meeste spelers de dertig al gepasseerd zijn. Torius had eveneens een herenteam, maar dat speelde - net als de dames - nooit competitie, omdat de spelersgroep daarvoor te klein was. En dus gingen de verenigingen samenwerken, zodat de teams groot genoeg waren om elk weekend een ploeg op de been te brengen. Zodoende beschikt EDH-Torius nu over drie damesteams, waarvan het tweede geheel uit ‘Torianen’ bestaat. Het herenteam is een combinatie van leden van EDH en Torius. 

“Ik vond het heel positief hier”, zegt EDH’er Dennis Mulder (32) over zijn kennismaking met de leden van Torius en hun vereniging. Mulder heeft nu het tweede damesteam van EDH-Torius onder zijn hoede, dat net als de andere teams in het geelzwarte shirt van EDH uitkomt. “Ik had al eens de A1 van EDH getraind”, vervolgt Mulder. “Maar deze meiden zijn een stuk verder. Ze zijn heel fanatiek en willen stappen vooruit zetten.” Veel van hen hebben echter nog niet vaak met elkaar samengespeeld. “Maar het begint wèl al een team te worden”, weet Mulder intussen. Van teambuilding hebben ze bij Torius wel kaas gegeten. Omdat de teams nooit in competitieverband speelden, zijn ze gewend om veel voor hun leden te organiseren. “Toernooien, borrels, reizen naar het buitenland”, geeft Ole Nyhuis enkele voorbeelden. “We doen dat voor het teamgevoel”, voegt Sylvia Looijestijn daaraan toe. “We doen veel met elkaar waardoor je elkaar beter kent en beter begrijpt.” Dennis Mulder: “Dat spreekt ons wel aan ja, want de trainer mag ook mee.” Volgende week hebben de leden van beide verenigingen een gezamenlijke feestavond. Looijestijn: “Zodat we niet alleen op het veld goed samengaan, maar ook daarbuiten.”

Een beetje dubbel
Binnen de lijnen is er vooralsnog geen reden tot klagen. De dames wonnen twee van de drie wedstrijden, de heren wonnen er één en speelden er één gelijk. Dennis Mulder wil met zijn team EDH-Torius dames 2 voor het kampioenschap gaan. “Dat wordt wel moeilijk, met een nieuw team”, weet hij. “Maar je moet nooit voor een tweede plek gaan, vind ik. Dat heb ik in elk geval nooit gedaan en er zitten genoeg meiden in het team die hetzelfde denken.” 

Sylvia Looijestijn speelde tot haar twaalfde in de jeugd van DIOS. In haar studententijd besloot ze het handballen weer op te pakken. Bij Torius, een vereniging waar ze zich al snel thuisvoelde, maar die helaas geen competitie speelde. “Ik miste dat wel, ja”, geeft ze toe. “Het is een beetje dubbel. Als je competitie speelt heb je meer plichten, maar je hebt ook een doel waar je voor traint. Nu trainen we op dingen die in de wedstrijd misgaan en we gaan als team met sprongen vooruit. Meer dan voorheen.” Dat is niet het enige positieve dat de samenwerking tussen Torius en EDH voor de Torianen heeft opgeleverd. “Als je wedstrijden speelt word je ook fanatieker”, weet de 24-jarige handbalster uit Den Hoorn. “Dat merk ik ook bij de rest van het team. Iedereen is er nu altijd, dat was eerst niet zo.” Nyhuis: “Toen bekend werd dat we weer officiële wedstrijden gingen spelen, leverde dat direct nieuwe leden op. Dus ook op die manier is de samenwerking tussen EDH en Torius positief.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12