De Non Food Bank helpt de allerarmsten van Delft, maar kan nu zelf ook wel een beetje hulp gebruiken

Algemeen

De Non Food Bank helpt de arme medemens. Een opslagruimte voor de goederen is daarbij bittere noodzaak. (foto: Johan G. Willems)

DELFT – De Non Food Bank, onderdeel van de Voedselbank Delft, is dringend op zoek naar opslagruimte. De bank moet namelijk op 1 januari de huidige opslagruimte verlaten.

Voorzitter Ton van Schie van de Stichting Voedselbank Delft en diaken Hans van Bemmel van het R.K. Stadsdiaconaat Delft, tevens bestuurslid van de Stichting Voedselbank Delft, zoeken zich de laatste tijd een ongeluk naar een nieuwe opslagruimte voor de Non Food Bank. Het broertje van de Voedselbank zamelt goederen, zoals koelkasten, wasmachines, tafels, stoelen, computers, bedden en beddengoed en nog veel meer, in voor de allerarmsten van de stad, maar het weet nog niet waar het die spullen na 1 januari 2009 kan opslaan. 

De opslagruimte is hard nodig, want de Non Food Bank rukte vorig jaar maar liefst 325 keer uit om goederen die mensen voor niks aanboden op te halen en 442 keer om diezelfde goederen bij de mensen die het het minst breed hebben in Delft thuis te bezorgen. “We komen echt bij hele schrijnende gevallen”, laat Ton van Schie weten. “We zijn een keer in een huis geweest waar helemaal niets was. Waar de moeder niets bezat en waar het kind moest slapen op een matje. Haar deken was een gordijn dat de vorige bewoners nog hadden achtergelaten.” Hans van Bemmel: “We helpen ook ex-gedetineerden en ex-daklozen om hun huis weer in te richten. En onlangs hebben we zelfs het jongerenpension aan de Van Leeuwenhoeksingel helemaal opnieuw kunnen inrichten met kasten, bedden, stoelen, dekens, dekbedden en lakenslopen.” 

Meestal is het de Non Food Bank zelf die de ergste nood lenigt van de cliënten, maar deze keer zit de Bank zelf erg omhoog. En waar echte banken in nood de helpende hand krijgen aangereikt van minister Wouter Bos, daar zou de helpende hand uit Delft uitermate welkom zijn. “We hebben tot het einde van het jaar een ruimte aan de Cornelis Drebbelweg in de TU-wijk. Die is beschikbaar gesteld door de TU Delft”, vervolgt Van Bemmel. “Maar daar moeten we weg, want de TU heeft de ruimte zelf hard nodig vanwege de brand bij Bouwkunde. Ik had al zo’n vermoeden toen Bouwkunde afbrandde dat die brand wel eens nadelig voor ons zou kunnen werken. En dat blijkt.” 

Van Schie en Van Bemmel hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten. Ze voerden gesprekken met onder andere de Gemeente Delft, maar ook die heeft hen tot op heden niet kunnen helpen aan een passende ruimte. Van Schie: “Er wordt veel gesloopt de komende tijd in Delft. We kunnen wel ergens terecht, maar dan moeten we er op korte termijn ook weer uit. Ook konden we terecht op een eerste verdieping, maar dat is praktisch gezien niet handig. Verder moeten we nog wat tips nalopen, maar de tijd begint te dringen.” 

Commercieel huren is bovendien, zo laten Van Schie en Van Bemmel weten, geen optie voor de vrijwilligersorganisatie. “Er worden prijzen van tussen de 1200 en 1300 euro gerekend. Dat kunnen we niet betalen. Als we iets kunnen krijgen voor een redelijke huurprijs kunnen we altijd praten. Wellicht dat we dan via het Fonds 1818 iets kunnen regelen.” 

De Non Food Bank is op zoek naar een ruimte van ongeveer 150 vierkante meter in Delft of binnen een straal van vijf kilometer van de stad. Van Schie: “De ruimte mag helemaal kaal zijn. Dat delen we dan zelf wel in. We hebben ook wel eens kleine goederen, zoals koffiezetapparaten en dergelijke. De stellingen waar die kleinere goederen inpassen, hebben we zelf. We rijden bovendien maar één keer per week om spullen op te halen of om ze te bezorgen. Er zal dus nauwelijks overlast zijn.”
Wie de Non Food Bank wil helpen aan een opslagruimte van zo'n 150 vierkante meter kan bellen met Ton van Schie via 06 - 18 04 57 21 of met Hans van Bemmel via 06 – 12 94 62 65. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12