25 Jaar wonen in de Slokkerbuurt, dat is reden voor een (straat)feestje

José van Heusden en Marcel Kok zijn twee van de drijvende krachten achter de organisatie van het straatfeest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Slokkerbuurt. (foto: Martijn Linthorst)

DELFT – Deze zomer vindt het grote straatfeest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Slokkerbuurt plaats. Op zaterdag 19 juni a.s. vieren zo’n 135 bewoners van dit buurtje in Tanthof Zuid samen feest. Het belooft net zo’n groot succes te worden als het feest ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan.

De organisatie van het straatfeest is in handen van de Buurtcommissie Slokkerbuurt 661. Slokker verwijst naar het bouwbedrijf dat de woningen destijds heeft neergezet en 661 naar het bouwnummer van de Gemeente. De buurtcommissie bestaat momenteel uit vijf bewoners van de drie straten waaruit de Slokkerbuurt bestaat: de Leeuweriklaan, de Alkstraat en de Uiverstraat. Sinds september vorig jaar geeft de buurtcommissie om de twee maanden een nieuwsbrief uit. Twee van de commissieleden zijn Marcel Kok en José van Heusden. “Het is voor de tweede keer dat we zo’n groot feest hebben”, zegt Kok. “Maar tussendoor hebben we ook regelmatig een barbecue gehad met wat minder bewoners.” 

De Slokkerbuurt bestaat uit 58 woningen, die in 1985 zijn gebouwd. Ongeveer 80 procent van de eerste bewoners woont er nog steeds. Dat verklaart natuurlijk de homogeniteit en de wil om samen veel dingen te organiseren. Van Heusden noemt bijvoorbeeld de Fleur-op-acties. “Die houden we in principe elk jaar”, zegt ze. “Ook zonder subsidieaanvraag bij de Gemeente knappen we dan de straten op, bijvoorbeeld onkruid verwijderen en de boomspiegels opknappen. Ook hebben we ieder jaar een Kerstparty.” 

Het jubileumfeest in juni wordt ook voorafgegaan door een Fleur-op-actie. De bewoners hebben besloten dat het een beetje veel van het goede is om beide evenementen op één dag te houden. Daarom wordt de Fleur-op-actie een week eerder gehouden. “Deze keer doen we die actie wel via de Gemeente”, zegt Kok. “De Gemeente stelt dan alle benodigde gereedschappen en planten beschikbaar. Daarnaast krijgen we dan ook een bijdrage voor het straatfeest”, zegt Kok.

Voetbal op groot scherm
Voor het straatfeest geven verder alle aanmelders een bijdrage. Ook wordt het feest gesponsord door diverse bedrijven en winkeliers in Tanthof en omgeving. “We houden daarnaast een flesseninzamelactie”, zegt Van Heusden. “Dat doen we al langer, tegenwoordig gaan we zelfs elke maand langs de deuren. Iedereen levert zijn lege flessen in en vervolgens worden die met een aanhanger weg gebracht voor het statiegeld.” 

Het belooft één groot feest te worden. Het begint ’s middags om twee uur met de entertainer Peet van Leeuwen uit Schipluiden. Hij zal de aanwezigen op het feest vermaken met typetjes. Ook trakteert hij zijn publiek op goocheltrucs en zal hij de kinderen zeker aan het lachen krijgen. “Op die dag speelt het Nederlands Elftal op het WK tegen Japan”, zegt Kok. “Veel mensen zullen die wedstrijd willen zien en daarom hebben we ook een groot scherm. Overdekt en met een podium, zodat veel mensen kunnen kijken. Als die wedstrijd goed gaat wordt de feeststemming natuurlijk alleen maar groter.” 

Na de wedstrijd is er vanaf zes uur een grote barbecue. Als iedereen genoeg gegeten heeft kan het optreden van de band Twomanymen beginnen. Het is een vol programma, waar iedereen veel plezier aan zal beleven. De bewoners van de straten in de Slokkerbuurt maken er met z’n allen al 25 jaar iets leuks van. Niet voor niets heeft deze buurt in 2007 de titel Leukste Straat van Delft gekregen. Dat was onder andere naar aanleiding van de grootse viering van het vorige jubileum. Plannen voor de toekomst hebben ze ook nog genoeg. De buurt heeft zich bijvoorbeeld opgegeven voor ‘De Straat van de Week’ van het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin. “Als we hiervoor worden uitgekozen zijn we in het volgende seizoen ook op televisie te zien”, aldus Van Heusden.(ML)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1