Bijzonder beeld van Erik de Jong vrolijkt de Molslaan op

Algemeen

Het eindresultaat is bijzonder kleurrijk. Dirk van Dien (rechts) kan z’n ogen er niet vanaf houden. (foto's: Jesper Neeleman)

DELFT – De Molslaan heeft er sinds een bijzonder beeld bij. Wethouder Milène Junius onthulde afgelopen woensdag het beeld dat gemaakt is door de Delftse beeldhouwer Erik de Jong en de Delftse schilder Dirk van Dien. In de Delftse binnenstad staan zeventien sculpturen van Erik de Jong. Al die beelden tesamen vormen – van bovenaf gezien – het sterrenbeeld Waterman.

Eerder stond er aan de Molslaan, of beter gezegd: in de gracht van de Molslaan, al een beeld van De Jong. Dat was na twee jaar echter behoorlijk smerig geworden en de pomp van het beeld was bovendien aan vervanging toe. De Delftse beeldhouwer besloot zijn ‘project Aquarius’ in stand te houden en daarom een nieuw beeld te vervaardigen. 

Dat zag er van zichzelf al prima uit, maar het kon natuurlijk nòg mooier, dacht De Jong. Hij schakelde Dirk van Dien in. “Hij vond het gaaf om eraan mee te werken”, vertelt De Jong. “Het enige dat ik ‘m heb meegegeven is dat het wel een Dirk van Dien moet zijn.” Verder mocht Van Dien zich helemaal uitleven. Volgens De Jong staat er aan de Molslaan nu een ‘oerbeeld’ dat Van Dien op een oermanier heeft geschilderd. “Hij heeft grottekeningen op het beeld weten te brengen, zowel in beesten als in voorwerpen.” 

Het leuke aan de beelden in de binnenstad is, vindt De Jong, dat ze op de meest uiteenlopende plekken staan. “Mensen zijn gewend dat een beeld midden op een plein staat. Bij dit project wordt niet geluisterd naar de plek, maar bepaalt het sterrenbeeld Waterman waar de beelden precies staan. Daarom kom je in Delft nu op de gekste plekken opeens een beeld tegen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12