Programma van Kerstconcerten in Delft klinkt weer als een Kerstklok

Algemeen

Gerard Brëas achter de piano, waar hij een voorproefje geeft van al het moois dat Kerstconcerten in Delft ook dit jaar brengt.

DELFT – Dat wordt weer genieten geblazen, tijdens Kerstconcerten in Delft, op woensdag 15 en donderdag 16 december, in de Oude Kerk.

Gerard Brëas zit achter de piano. Hij, de muzikale leider van Kerstconcerten in Delft en de dirigent van de twee koren die dan te horen zullen zijn, laat horen welke schitterende liederen en melodieën op het programma zullen staan. Daar is hij, en hij niet alleen, al geruime tijd druk mee. De solisten hebben aangegeven wat ze graag ten gehore zullen brengen. Daarna was het zaak op basis daarvan een programma samen te stellen waarin vocalisten en musici zich kunnen vinden en, minstens zo belangrijk, dat tegemoet komt aan wat de duizenden bezoekers van de concerten graag horen. Zo ging Gerard Brëas afgelopen week in conclaaf met Ernst Daniël Smid, de bariton met de schitterende stem die ook alle voorgaande Kerstconcerten in Delft van de partij was. Smid schat dat hij dit jaar 'een stuk of vijf, zes Kerstconcerten' doet. En hij komt, vanzelfsprekend, weer naar Delft. Dat, geeft hij toe, een speciaal plekje in zijn muzikale hart heeft. "Om te beginnen is het dan altijd koud. Ja, zeggen we dan, we gaan in december de kou weer in, in Delft". Hij kijkt ernaar uit, naar Kerstconcerten in Delft. Vanwege de entourage, vanwege de vele goede collega's, vanwege de sfeer. "Die Kerstconcerten in Delft, die houden het midden tussen de ouderwetse blijmoedige Volkskerstzang en een klassiek Kerstconcert. Ik vind dat een perfecte mix". Ook de programmering spreekt hem zeer aan. "Kerstmis is toch het Feest van het Licht? Zo'n concert moet ook een vrolijke gebeurtenis zijn. En dat is het". Interactie met het publiek, Smid hecht daar grote waarde aan. "Ik ga dan ook op zoek naar liederen die we met z'n allen kunnen doen".
Het wordt een mooi concert, weet hij wel zeker. "Ik doe een prachtig duet met Petra Berger", licht hij alvast een tipje van de sluier op. "Petra is van het licht-klassieke repertoire. Madeline Bell is van de swing. Ik ben meer van de klassieken. Die afwisseling, dat is de kracht van deze concerten". En wat ook meespeelt: "We werken met een heel leuke ploeg erg goeie mensen. Ik kijk er met veel plezier naar uit. De sfeer is altijd ongelooflijk leuk". En daarbij komt dan, wat Ernst Daniël Smid betreft, nog dit: "Delft is zo'n mooie, oude stad. Zeker in de Kersttijd geniet ik daarvan. Dat kan toch eigenlijk niet mooier?" 

Gerard Brëas stoeit intussen met stapels bladmuziek. Hij legt de laatste hand aan het programma voor de komende Kerstconcerten. Selecteren, luisteren, overleggen, arrangeren, er komt heel wat voor kijken om een aantrekkelijk en evenwichtig programma van zo'n anderhalf uur samen te stellen. "Het idee achter het programma", zegt Brëas, "is dat het niet alleen de traditionele Kerstliederen bevat, maar ook moderne aan Kerst gerelateerde nummers. Zo zijn er veel mensen die in deze tijd van het jaar naar een musical gaan, in het theater. Waarom zouden we dan geen musicalnummers doen?" 

Op de vraag of hij, erkend en gerespecteerd liefhebber en kenner van de Engelse koormuziek, vooral op z'n eigen smaak afgaat, antwoordt hij: "Natuurlijk speelt die mee. Ik ga ook van mezelf uit. Ook. Want ik luister ook goed naar wat anderen mooi vinden. En er komen ook verzoeken van buitenaf. Zo van: Kun je dát niet 's doen?"
Brëas weet, op basis van z'n jarenlange ervaring, wel hoe hij een aantrekkelijk programma moet componeren. Zo zijn er de ervaringen die hij opdeed in de tijd dat hij met Tom Parker en diens New London Chorale werkte. "Met Kerst kozen we dan ook niet alleen alles van Tom Parker. We hielden óók rekening met wat het publiek graag wilde horen".

NEERLANDS BESTE DOEDELZAKBAND IN DELFT
Zonder dat we al het volledige programma verklappen, er moet tenslotte het nodige te verrassen blijven, ontlokten we Brëas toch al wat programma-onderdelen die de toehoorders nu al als schitterende muziek in de oren zullen klinken. "Petra Berger wilde graag het Ave Maria van Giulio Caccini zingen, met het koor. En met Ernst Daniël Smid brengt ze een medley van Kerstliedjes. Wendy Krikken zingt Con Te Partiro, van Andrea Bocelli. Ook op het programma staat het welbekende Halleluja, van Leonard Cohen. Madeline Bell zingt The Lord Is My Sheperd en delen uit The Young Verdi'. Nogmaals: het is maar een bescheiden greep uit de lange reeks schitterende liederen en melodieën die door een keur aan topvocalisten en topmusici ten gehore zullen worden gebracht. 

Goed dan: één onthullinkje dan nog. Aan de komende Kerstconcerten in Delft verlenen ook acht doedelzakspelers en twee snaardrummers van The Dutch Pipes and Drums hun medewerking. Dat is Neerlands beste Doedelzakband, afkomstig uit Tilburg en opgericht in 1953. Gehuld in rijkversierde uniforms, uiteraard met de traditionele kilts, laten ze het typische geluid van de doedelzak horen, gecombineerd met het harde geluid van de dubbelgesnaarde drums. En wat het helemaal bijzonder maakt: ze zullen de bezoekers niet alleen bij het binnenkomen van de kerk muzikaal verwelkomen en na afloop van het concert uitgeleide doen, ze brengen (onder meer) ook, samen met Petra Berger, het welbekende Amazing Grace ten gehore.

ER ZIJN NOG KAARTEN, MAAR WIE TE LANG WACHT…
U moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar als u er ook bij wilt zijn, en dat wilt u zonder twijfel, is het verstandig niet te lang te wachten met het kopen van toegangskaarten. Dat zeggen we niet zo maar. 

Voor alle vier de concerten - op woensdag 15 december om 18.00 uur en om 20.30 uur en op donderdag 16 december om 18.00 uur en om 20.30 uur - zijn de kaarten voor de Eerste Rang UITVERKOCHT. Voor de Tweede Rang zijn er voor de vier concerten nog wèl toegangskaarten te koop. Die kosten 32 euro 50 per stuk, maar tegen inlevering van de originele bon uit de advertentie elders in deze krant krijgt u tot en met 31 oktober 2010 7 euro 50 korting. U betaalt dan dus maar 25 euro per kaart.
Toegangskaarten zijn te koop bij Fotografie Jos Beuman, Martinus Nijhofflaan 16 in Delft; bij Boekhandel Kempers, Troelstralaan 43/47 in Delft en bij de krant Delft op Zondag, Koornmarkt 22 in Delft.
Meer informatie over Kerstconcerten in Delft is de vinden op www.kerstconcertindelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12