SV Den Hoorn als laatste kunstje voor Chris Jansen, dat zal dus niet lukken

Algemeen

DEN HOORN – Chris Jansen maakt er geen geheim van: hij is zwaar teleurgesteld. Hij mag zijn karwei als technisch coördinator bij SV Den Hoorn niet afmaken.

Dat komt, eerlijk is eerlijk, niet echt als een verrassing. Het rommelt al een poos bij SV Den Hoorn. De derdeklasser, die vorig seizoen bijna de tweede klas in struikelde, bungelt nu met zo ongeveer dezelfde spelersgroep en met hier en daar zelfs een versterking in de onderste regionen. Dat zorgt voor angstige blikken, gefronste wenkbrauwen, zorgelijke gedachten en al dan niet geforceerde pogingen uit de impasse te raken. Vorige week werd een knoop doorgehakt. De wegen van SV Den Hoorn en Chris Jansen scheiden met onmiddellijke ingang. 

-Wie heeft het initiatief genomen om er een punt achter te zetten?
"Dat is in een gezamenlijk gesprek naar voren gekomen. Ik voelde me niet lekker. En de club zag ook wel: Dit is het niet helemaal". 

-Dat SV Den Hoorn met nagenoeg dezelfde selectie als vorig seizoen nu zo ondermaats presteert, hoe komt dat volgens jou?
"Moeilijke vraag. Kijk. Den Hoorn heeft een kwalitatief goeie groep. Maar ik moet wèl zeggen dat we scorend vermogen missen. Maar ja, wie niet? Den Hoorn is een echt voetballende ploeg. Daarom loop ik al die tijd al te gillen: Jongens, het komt wel goed. Die punten gaan ècht wel komen. De technische staf wil dat de ploeg zo veel mogelijk van achteruit voetbalt. Dat gebeurt ook wel. Maar we krijgen te vaak via vervelende countertjes de kous op de kop. Daarbij komt dat deze Haagse poule veel zwaarder is dan de poule waar we vorig seizoen inzaten. We spelen nu tegen ploegen, bij negentig procent wordt er betaald. In elke ploeg lopen wel drie, vier jongens die hoger hebben gespeeld. En dan de Haagse mentaliteit, dat hoef ik jou niet te vertellen. Ze kunnen niet alleen goed voetballen, als het nodig is kunnen ze ook intimideren. Daar schrikt onze ploeg wel 's voor terug". 

-Voel jij je mede schuldig aan de slechte resultaten?
"Ik was technisch coördinator. In principe zou ik boven de trainers moeten staan. Zou ik ze aan de tand moeten voelen. Dat heb ik ook gedaan. Ik was er altijd. Elke wedstrijd, van het eerste en het tweede. Elke training. Ik zat er dicht bovenop. Ik heb ook met Pierre Schultz wel pittige discussies gehad, maar nooit in de ruziesfeer. Verre van dat. Den Hoorn wilde dat ik ver boven de trainers ging staan en van daaruit ging sturen. Nou, ik heb een andere werkwijze. En een betere, vind ik". 

-Vind je dat je gefaald hebt? Of mislukt bent?
"Nee. Ik ben wèl teleurgesteld. Op het moment dat ik het contract tekende, of eigenlijk al iets eerder, werd de nieuwe Technische Commissie geïnstalleerd. Die ging mij ineens bepaalde beperkingen opleggen. Daar was ik niet zo gelukkig mee. Als je mij binnenhaalt, weet je dat er dingen gaan veranderen. Anders moet je me niet binnenhalen. Technisch coördinator was bij Den Hoorn een nieuwe functie. Ze wilden meer continuïteit. En niet meer de ene trainer die linksaf gaat en de volgende die rechtsaf gaat. In neem ook aan dat ze met de club vooruit willen. Dan zul je wèl een andere koers moeten gaan varen. Begrijp me goed: Den Hoorn is een fantastische club. Met een onwijs goeie accommodatie. Als er nog een kunstgrasveld bijkomt, is de accommodatie Hoofdklassewaardig. En dan al die vrijwilligers. Daarom vind ik het zo jammer". 

-Pierre Schultz en jij, jullie waren zo ongeveer een Siamese tweeling. Dat ging steeds meer mensen irriteren. Dat zul je toch wel gemerkt hebben?
"Dat merkte ik ook wel. Maar begrijpen? Nee. Ik sprak veel met Pierre en met Fred van Rossum, de assistent-trainer. Dat is altijd op een goeie manier gegaan. Maar we waren het natuurlijk ook wel 's nièt met elkaar eens. Ik was best wel kritisch. Het is net als dat je trainer bent: je moet boven de groep staan, maar ook ertussen. We hadden een goed contact. Ze vinden het ook onwijs jammer dat ik stop".


-Afgesproken was dat jullie 4-3-3 zouden spelen. Dan werd er tóch 4-4-2 gespeeld. Ook daar werd niet iedereen vrolijk van.
"Dat klopt niet. Je past je speelwijze aan het spelersmateriaal aan dat je hebt. Als je geen rechts- of linksbuiten hebt, dan ga je niet 4-3-3 spelen. Het is wèl zo dat ze bij Den Hoorn zo aanvallend mogelijk voetbal willen spelen. De groep heeft, een paar weken geleden, ook aangegeven dat ze zich veel prettiger voelen in het 4-3-3-systeem. Pierre Schultz heeft dat ingevuld, tegen BMT. Dat is uitstekend gegaan, op de laatste tien minuten na…" 

-Jij bemoeide je werkelijk met álles. Dat moest toch wel fout lopen?
"Er was een taakomschrijving. Toen ik daadwerkelijk begon, gingen er allerlei taken af. Toen werd er ook gezegd: Je praat te veel met Pierre Schultz. Dan zei ik: Maar dat is toch m'n taak? En als we met elkaar praten, dan praten we over voetbal. Ik ben toch technisch coördinator? Er zitten een paar mensen in de Technische Commissie, die willen blijkbaar ook wat te vertellen hebben. Die kwamen met verhalen, maar negen van de tien argumenten hadden ze van horen zeggen. Ik wist precies wat er leefde in de groep. Dat ik weg ben, komt ook niet vanuit de trainers en de spelersgroep, maar vanuit een stukje bestuur en Technische Commissie". 

-Is Pierre Schultz volgend seizoen nog trainer van SV Den Hoorn?
"Dat is niet aan mij. Maar in mijn ogen functioneert hij prima. Ze moeten de rust bewaren. Ik vind dat ze een beetje in paniek zijn. Maar in mijn ogen is er nog niks aan de hand. Als ze de derde periode pakken, hebben ze even veel als vorig seizoen. Den Hoorn is zó stabiel, het heeft zó veel kwaliteit, ze komen echt wel boven drijven". 

-Ben je verdrietig?
"Nee. Ik ben zwaar teleurgesteld. Ze hebben toch een stukje hobby van me afgenomen. Zeker ook, omdat ik voor Den Hoorn heb gekozen om daar een langere periode actief te zijn. En misschien wel als laatste kunstje". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12