Koen Lahnstein voetbalt in Vitesse Delft 1 en dat is eerder dan hij had verwacht

Algemeen

Koen Lahnstein is het lachende middelpunt tijdens de training van afgelopen dinsdagavond. De erehaag wordt gevormd door (links) Stephan Vrijland, Anthony Sintniklaas en Noel Cabral Dos Reis en (rechts) Marphy Redjosetiko, trainer Chris Treling (met mutsig

DELFT – Koen Lahnstein, 19 jaren jong en eerstejaars senior, voetbalt de laatste wedstrijden vrolijk mee in het eerste van Vitesse Delft, dat pas zeer onlangs tegen z'n eerste nederlaag opliep.

Lahnstein geniet er met volle teugen van, al zal hij dat niet gauw van de daken schreeuwen. En zeker niet in Sinterklaastijd, als het met al die echte en beunKlazen daar al spitsuur genoeg is. Tóch beschouwt hij z'n plek in het eerste wel min of meer als een cadeautje. "Ik had niet verwacht dat ik al zo snel in de basis zou staan. Mijn plan was eigenlijk om eerst in het tweede mee te doen en te wennen, af en toe misschien 's in het eerste in te mogen vallen en daarna te proberen in het eerste te komen. Des te leuker dat ik nu in één sta". Hij rook, eind vorig seizoen, al even aan het eerste. Dit seizoen begon hij in zoverre stroef dat hij eerst een blessure de baas moest zien te worden. "Ik had last van m'n scheenbeen. Ik denk vanwege overbelasting". Niet zó gek, want Lahnstein is nogal druk met sporten. Hij volgt aan het Mondriaancollege de opleiding Sport en Bewegen. Hij heeft als keuzevak Voetbal. "Ik wil gymleraar worden, maar dat duurt nog wel even. Dan moet ik hierna nog wel naar de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Maar dat is dus wat ik nu denk te gaan doen". Via de diploma's Pupillen- en Jeugdtrainer wil hij ook de cursus Trainer/ coach 3 gaan doen. "Ik hou van sport, ik zet me daar ook volledig voor in. Dan gaat het je ook makkelijker af dan dat je er minder zin in hebt". 

Hij is dus mesjogge van sport, maar dan toch vooral van de voetbalsport. Daarnaast is hij behoorlijk bescheiden. Als hem wordt gevraagd z'n mindere en betere eigenschappen als voetballer te benoemen, ontglipt hem dan ook eerst wat verlegen gegniffel. Moet dat nou?, hoor je hem denken. "Wat bij mij minder is, dat is het coachen. Ik doe het wel, maar ik denk dat het beter moet. Ik leer heel veel van de jongens van het eerste. Ook als het om coachen gaat. Nee, ik ben niet zo'n prater". Switchen we naar wat hij denkt dat hij toch wel aardig kan, dan is er eerst weer dat nerveuze lachje. Dan: "De trainer zegt dat ik wel een goeie inspeelpass heb. Ik hou wel van lange ballen, al is dat nu wel minder. In de jeugd ben je wat vrijer in je spel, nu is het toch meer opbouwen. In het eerste krijg je ook minder tijd. En ik moet natuurlijk doen wat de trainer zegt en dat is dus niet te veel de lange bal spelen". 

Lahnstein speelt op de rechtsbackpositie en dat is, vindt hij, ook wel de plek waar hij het best tot z'n recht komt. "In de jeugd ben ik in de aanval begonnen. In de loop der tijd ben ik steeds meer teruggezakt, qua positie. Ik heb ook centrale verdediger en laatste man gespeeld". Eén van z'n trainers, Chris Treling, meent dat Lahnstein niet alleen te weinig overtuigd is van z'n kunnen, maar ook dat in hem de toekomstige laatste man van Vitesse Delft 1 schuilgaat. Lahnstein is zo ver nog niet. "Laatste man, daar ben ik nu zeker nog niet goed genoeg voor. Er lopen ook te veel spelers voor me die beter zijn". Hij is realistisch. "Ik denk dat ik het voorlopig van de blessures van andere spelers moet hebben. Dat weet ik zelf ook wel. Als je ziet wie er allemaal voor me staan, dat zijn niet de minsten. Eigenlijk heb ik gewoon geluk dat zij geblesseerd zijn geraakt en dat ik de kans heb gekregen. Het is aan mij om die kans te pakken, zodat ze niet meer om me heen kunnen".

'DAT IK NU IN HET EERSTE STA IS EEN BONUS'
Hij geeft toe dat hij in het begin wel 'heel erg' moest wennen. "Aan het hoge tempo, ook op de trainingen. En iedereen wil winnen, ook in trainingspartijtjes. Waar ik ook aan moest wennen, is dat je tegen zulke goeie aanvallers staat op de trainingen. Dat maak je bij de A-jeugd niet mee. Maar het verdedigen gaat wel steeds beter". Want een verdediger, dat is hij. "Dan kom ik het beste uit de verf". 

-Vind je dat je als verdediger ook een mindere voetballer bent en daarom dus geen aanvaller?
"Als ik beter zou kunnen voetballen, zou ik een betere middenvelder zijn geweest". Maar ach: "Iedereen heeft z'n kwaliteiten". 

Lahnstein behoorde tot het kwartet Vitesse Delft-spelers die in het kielzog van trainer Martin de Graaf naar RKDEO dreigden uit te wijken. Dat feest ging niet door. "Het was meer de gedachte dat ik wel 's bij een andere club wilde kijken. Eerlijk gezegd was het meer een opwelling. En ik voelde me ook gevleid dat de trainer me vroeg. Ik dacht: Misschien toch wel leuk om daarheen te gaan. Nu zeg ik: Ik ben blij dat ik bij Vitesse Delft ben gebleven. Dat is toch m'n club. En dat ik nu in het eerste sta is een bonus". 

-Dat neemt niet weg dat je toch nogal bescheiden, bleu, verlegen bent.
"Dat was vroeger erger. Toen was ik echt verlegen, dat is nu wel minder. Ik ben een beetje een type dat eerst de kat uit de boom kijkt. Ik moet eerst m'n positie in de groep zien te vinden, daarna word ik wel opener. Ik ben niet iemand die gelijk een grote mond heeft en roept: Kijk, hier sta ik. Je loopt toch tussen spelers die al jaren in één spelen, die al veel langer voetballen. Daar kan ik veel van leren. Daar kijk ik ook wel een beetje tegenop, maar dat ebt langzaam wel een beetje weg, als je begrijpt wat ik bedoel". 

Hij voelt zich prima in de spelersgroep. "Nee, ik ben zeker niet de pispaal. Ze geven me juist adviezen. En als ik een fout maak, krijg ik niet gelijk een grote bek. Ze moeten me ook niet af gaan lopen zeiken, want daar ga ik zeker niet beter van spelen". 

-Hou je er wel rekening mee dat je er ook zo weer naast kan komen te staan?
"Daar hou ik zeker rekening mee. Ik moet me telkens weer bewijzen, steeds op m'n best spelen. Is een ander beter, dan begrijp ik dat ik ernaast sta. Het is alleen nog de vraag hoe ik daarop ga reageren. Ik moet nu elke keer blij zijn als ik in de basis sta. Nee, ik heb niet zoiets van dat ik geen fouten mag maken. Fouten maken, dat moet je sowieso niet doen…"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12