Dubbel Delft: zondag 28 september

Algemeen

In Delft was de Buitenwatersloot ooit een van de belangrijkste verkeersaders van de stad. Vooral via het water van de Buitenwatersloot werd tientallen jaren een belangrijk deel van de Delftse handel zowel in- als uitgevoerd.

En handel brengt stedelijk meestal een aantal neveneffecten met zich mee. Zo waren er la ngs het water ooit veel bedrijven gevestigd die belangrijk waren voor een ieder, schippers, passanten, handelsreizigers, vakantiegangers, die de stad bezocht. Naast allerlei winkels op het gebied van levensmiddelen was er ook een waterstoker, een brandstoffenhandel, een zeilmakerij en een hotel langs de Buitenwatersloot. 

Ook het gemotoriseerde verkeer maakte in die tijd - er was nog geen Irenetunnel en Westlandseweg - druk gebruik van de Buitenwatersloot. Op de hoek met de Coenderstraat stond jarenlang zelfs een ANWB-bord met verwijzing naar Schipluiden, Naaldwijk, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland. De Buitenwatersloot is momenteel een vrij rustige straat voor bestemmingsverkeer en fietsers en scooters van en naar de binnenstad. Het is ook de grens van het Westerkwartier, dat verder wordt omzoomd door de Coenderstraat / Parallelweg, de Westlandseweg en de Krakeelpolderweg. 

De Buitenwatersloot is het gedeelte van de Watersloot dat in 1355 ‘buiten’ de stad kwam te liggen en zou, als het gaat om het water, ook De Gaag kunnen heten. Vanaf Schipluiden richting Delft heet dezelfde wetering daar nog steeds zo. Op 24 augustus 1967 fotografeerde vd Reyken de aanleg van de Provinciale Weg ter hoogte van de Buitenwatersloot. Staande op het deels aanwezige talud overzag hij de kaalslag die de aanleg van deze verkeersader tot gevolg had. Vooraan de stompen van de reeds geslagen heipalen, verderop het oprukkende talud vanaf de zuidzijde. 

Links is nog net het fabriekscomplex van onder andere Alex Adam te zien. Daartussen bouwketen en twee fraaie oude auto’s. Meer dan veertig jaar later beklom de Bie hetzelfde talud met nu een totaal ander panorama. Rechts het viaduct over de Provinciale Weg en rechts de nieuwbouw rond het gebied dat ooit ‘Siberië’ heette met de gevel van onder andere Smits Design Center Delft. Met mooie meubels van onder andere Leolux, Montis, Jori en Rolf Bentz. Waaronder ook ontwerpen die doen denken aan de tijd dat Tiemen zijn foto maakte…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12