Afbeelding

Drie partijen presenteren toekomstplannen kinderboerderijen

Algemeen

Editie: Week 25, Jaargang 22 |

Een sfeerimpressie van de bijeenkomst over de toekomst van de kinderboerderijen.

DELFT –  Ondernemers geïnteresseerd in de door de gemeente te koop gezette kinderboerderijen presenteerden afgelopen week hun eerste ideeën. Het rond krijgen van de financiën lijkt de grootste uitdaging te worden.

Trouwen op een kinderboerderij, kinderopvang bij de waterspeeltuin of jonge schoolverlaters een plek bieden om praktijkervaring op te kunnen doen. Het zou in de toekomst zomaar tot de nieuwe mogelijkheden kunnen gaan horen voor de kinderboerderijen en waterspeeltuinen waar de Gemeente Delft vanaf volgend jaar vanaf wil.
Tussen de opgezette dieren en onder de houten balken van milieucentrum De Papaver verzamelden zich afgelopen dinsdagmiddag een gevarieerd gezelschap van ondernemers, gemeenteambtenaren en onderwijzers om de koppen bij elkaar te steken over de toekomstplannen voor de Delftse groenvoorzieningen. Verschillende ondernemers presenteerden gedurende de middag hun ideeën en konden daarna met ambtenaren van de gemeente in overleg.

Overnemen
Drie partijen lijken zich definitief op te maken om deze zomer plannen naar de gemeente op te sturen. Ondernemer Gerrit Strooker mikt op het overnemen van op de kinderboerderij en de net gerenoveerde waterspeeltuin in Tanthof, de buurt waar hij zelf woont. Het ondernemerscollectief BuytenDelft heeft de pijlen juist gericht op de voorzieningen in het Delftse Hout. En dan zijn er nog de drie jonge ondernemers gebundeld onder de naam Stro & Zo. Zij koesteren het ambitieuze plan om alle vijf groenvoorzieningen over te nemen: beide kinderboerderijen, beide waterspeeltuinen en het milieucentrum. Het maakt het drietal ook gelijk een concurrent voor de overige initiatiefnemers.
Tijdens de presentaties werden maar weinig nieuwe details over de verschillende ondernemingsplannen losgelaten, de concurrentie zat tenslotte in diezelfde zaal mee te luisteren. Wel werd duidelijk dat voor ieder initiatief het vinden van nieuwe inkomsten de grootste uitdaging is. Deze geldstroom is nou eenmaal nodig om de voorzieningen open te houden wanneer de gemeente zich straks terugtrekt.
Zo schetste Gerrit Strooker de komst van een zalencentrum voor trouwrecepties en een zogenaamde melkfabriek, waar melk van nabije boerderijen tot boter en karnemelk wordt verwerkt. Ook een landwinkel waar lokale streekproducten worden verkocht is onderdeel van het toekomstpakket voor de kinderboerderij in Tanthof.

Stro & Zo
"Voortzetten wat er bestaat en functies toevoegen", vatte Paul van der Wielen de strategie van Stro & Zo  samen. Ook hier wordt gedacht aan het uitbreiden van horecagelegenheden.
De enthousiaste pratende Jan Duijndam, eigenaar van Hoeve Biesland, denkt zo mogelijk op een nog grotere schaal. De ondernemers van BuytenDelft zien de aankoop van de kinderboerderij en de waterspeeltuin als 'slechts het begin' voor het verder ontwikkelen van het gehele groengebied tussen Delft en Zoetermeer. Duijndam benadrukte verder de intentie om de kinderboerderij en waterspeeltuin kosteloos open te houden voor het publiek.
Het garanderen dat de voorzieningen in de toekomst blijven bestaan is de belangrijkste prioriteit voor de gemeente, onderstreepte gemeentecoördinator Annemiek Jansen die de bijeenkomst leidde. Desondanks bleken ondernemers toch al te botsen op enkele praktisch problemen. Zo staan de kinderboerderij en de waterspeeltuin in het Delftse Hout weliswaar te koop – maar de onderliggende grond niet. Dat leidt maar tot versnippering van het groengebied van Delfts Hout, volgens Jansen. Wel kunnen er afspraken met de gemeente worden gemaakt over huur of erfpacht. Maar juist dat uitgangspunt is voor ondernemers een fikse hindernis, menen de ondernemers van Buytendelft. Ook de keus van de gemeente om geen openheid te geven over de onderhoudskosten van de voorzieningen is tegen het zere been.
Vanaf half juli kunnen de nieuwe plannen naar de gemeente worden gestuurd. Het College van B en W zal naar verwachting vanaf eind september besluiten welke plannen de voorkeur van de gemeente hebben.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12