Mannen van Weissmuller zijn oud en wijs genoeg om niet te ambitieus te willen zijn

Algemeen

Wim du Mortier (links), Casper en Leo van Setten (rechts) hebben hun nieuwe single op vinyl uitgebracht.

DELFT – De Delftse band Weissmuller brengt volgende week een single uit. Niet op cd maar ‘ouwerwets’ op vinyl. Zaterdag 18 december presenteren ze hun plaat in het Flora Theater.

Gitarist Leo van Setten (45) en bassist Wim du Mortier (48) maken al jaren muziek met elkaar. Dat deden de twee Delftenaren zo’n twintig jaar geleden ook al, toen nog onder de bandnaam The Itch. In het jaar 2006 zag hun nieuwe band Weissmuller het levenslicht. Ze kregen hierin versterking van de 33-jarige Dordtse drummer Casper. Weissmuller heeft tot nu toe al drie EP’s gemaakt, die in kleine kringen zijn verspreid. Volgende week kunnen ze een single aan hun palmares toevoegen en daar zijn de mannen best wel trots op. 

Muziek is voor de drie muzikanten vooral een liefhebberij. Ze verdienen hun brood met normale banen. Muziek kost hen eerder geld dan dat het ze iets oplevert. Ze treden, vertelt Leo van Setten, met enige regelmaat op. “Zo’n zes tot zeven keer per jaar.” 

Du Mortier: “Dat is dus niet veel. We zijn ook niet heel actief met onszelf verkopen. Vorig jaar brachten we een EP uit. Dat leidde tot een aantal recensies en daar genereer je weer wat optredens mee. Misschien dat we op zo’n manier met onze single weer een stapje kunnen zetten.” 

Van Setten: “Er is al belangstelling van de VARA-radio en De Wereld Draait Door. De VARA heeft de single al gedraaid.” 

Du Mortier: “Van het één komt meestal het ander.” 

- Je zei net dat jullie niet zo actief zijn met jezelf verkopen. Zijn jullie niet zo ambitieus?
Du Mortier: “Wat we met Weissmuller doen is puur liefhebberij. We moeten lol hebben, het leuk hebben in de oefenruimte en wat leuke demo'tjes maken. Als je ambitieus bent en steeds tegen muren oploopt, hou je het niet vol. We vinden het hartstikke leuk om te spelen, dat geeft wel een kick. Het is belangrijk dat je eens in de zo veel tijd een optreden hebt, maar dat is wat anders dan de ambitie hebben om in Ahoy’ te staan.” 

- Maar jullie brengen wel een single uit…
Van Setten: “Dat komt, denk ik, doordat we uit de single-generatie komen. Bovendien krijgt je nummer meer aandacht als je je single op vinyl uitbrengt.” 

Du Mortier: “In ons circuit is vinyl nog populair. Ik koop zelf nog om de haverklap singles. Ik vind het leuk om nu eens een keer een eigen single uit te brengen.” 

- Henk Koorn van Hallo Venray heeft jullie met de single geholpen. Wat heeft hij precies gedaan?
Du Mortier: “We hebben er dit keer voor gekozen een producer te zoeken die bekend is met onze muzieksoort. Het was een leuke ervaring om deze plaat met hem op te nemen. Hij heeft een grote inbreng gehad in de mix. Het was ook leuk om iets van ‘m te leren.” 

Van Setten: “Hij heeft een eigen studio in Den Haag. Daar is de single opgenomen.” 

- Heeft zijn inbreng geleid tot een betere single?
Du Mortier: “Hij heeft een andere benadering gebracht. Het geluid is zeker anders. Met de mixer heeft hij zijn stempel erop gedrukt. Maar de nummers, zoals ze er lagen, zijn ook zo opgenomen.” 

- Wat is Sci-Fi, jullie nieuwe single, voor een nummer?
Van Setten: “Het gaat over de angst voor een buitenaardse invasie.” 

Du Mortier: “Het is een beetje geïnspireerd op de science fiction-films uit de jaren ’50, met robots en zo. Van die lullige science fiction-films...” 

- Maak je, als je een nummer schrijft, eerst de tekst of eerst de muziek?
Van Setten: “Ik begin áltijd met de muziek. De tekst is bij elk nummer pas na de muziek gekomen.” 

Du Mortier: “Leo heeft vaak ideeën voor de basis, dat werken we verder uit in de oefenruimte.” 

- En hoe kom je vervolgens aan een tekst?
Van Setten: “Vaak komt die wel automatisch naar boven borrelen. Ik ga er meestal eerst in een fantasietaal doorheen brabbelen, dat zijn vaak alleen klanken. Op die klanken ga ik weer woorden verzinnen, dus ik weet nooit wat het uiteindelijk gaat worden.” 

Du Mortier: “Voor ons is dat ook altijd een verrassing wat het wordt. Leo heeft een levendige fantasie.” 

Van Setten: “Er verandert gaandeweg nog wel eens wat.” 

Du Mortier: “We houden wel van meerstemmige zang, dat zit in elk nummer.” 

Van Setten: “Of een nummer lekker klinkt en loopt, vind ik belangrijker dan de inhoud van de tekst. Het moet gewoon goed bekken. Trouwens, bij negen van de tien nummers op de radio is de tekst sowieso lulkoek. Heb je het nieuwe Kerstnummer van Marco Borsato al gehoord? Dat is echt met het rijmwoordenboek erbij gemaakt.” 

- Zijn jullie trots op de nieuwe single?
Van Setten: “Heel erg trots! We zijn zelfs trots op het hoesje. Dat is door Bien van der Voorden van de Kunstacademie in Rotterdam ontworpen. Ze staat op het punt van doorbreken. De single is overigens alleen te koop bij Velvet Music aan de Voldersgracht, maar mensen kunnen ‘m ook via www.weissmuller.nl bestellen.” 

- Maar mensen zonder platenspeler kunnen jullie nummer dus niet horen…
Du Mortier: “Jawel. Op de hoes staat uitgelegd waar je ‘m gratis kunt downloaden. Zelfs daar hebben we dus een oplossing voor bedacht.” 

- Gaat het, denken jullie, een succes worden?
Van Setten: “Dat verwacht ik wel.” 

Du Mortier: “Dat komt ook omdat we snel tevreden zijn. Als we er een paar optredens aan overhouden, mensen er plezier door krijgen en we er leuke reacties op krijgen, dan is de single wat ons betreft al een succes. De rest is mooi meegenomen.” 

- Waarom moeten we zaterdagavond 18 december naar het Flora Theater komen voor de presentatie van jullie single?
Du Mortier: “Omdat het een heel leuk feestje gaat worden. Het Flora Theater is een unieke locatie in Delft, een prachtige plek voor zulke initiatieven. Het is er heel sfeervol en zaterdag spelen er vanaf 20.30 uur twee prima bands. De ene is Kek Rox, een Rotterdams duo dat altijd een leuke show neerzet met een laptop en twee gitaren. Wij gaan ook ons stinkende best doen om een leuke set te spelen. Het worden overigens twee vrij korte sets, daarna gaan we een feestje bouwen. Wie het leuk vindt om te komen moet vooral een biertje komen drinken. De single is te koop tegen een leuke prijs: 5 euro. Een koopje dus. Er treden twee leuke bands op, gevolgd door een feest dat tot diep in de nacht duurt. Ongesubsidieerd, en toch gratis!” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12