Afbeelding

Politiek-watcher Aat Snaterse verwacht geen grote politieke verschuivingen in 2014

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

De Markt, en dan vooral het stadhuis, is bekend terrein voor Aat Snaterse. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT - 2014 Is het jaar van de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 19 maart krijgt iedere volwassen Delftenaar de mogelijkheid om zijn stem uit te brengen. Aat Snaterse volgt namens Stadsradio Delft de politiek op de voet en heeft niet de verwachting dat er een politieke aardverschuiving zit aan te komen.

Sinds Snaterse in 2001 van zijn pensioen geniet, is hij een bekend gezicht in en om de Delftse politiek. Vanaf dat moment volgt hij de ontwikkelingen in de politieke arena op de voet: hij slaat maar zelden een raadsvergadering over en er gebeurt in de Prinsenstad maar weinig waar hij geen weet van heeft.
“Wat voor mij het belangrijkste is, is een goede voorbereiding. Voordat ik een goed interview kan houden, lees ik eerst alle relevante stukken van A tot Z door. Ik bedenk dan een aantal vragen en daaruit selecteer ik die die in mijn ogen tot de kern van het onderwerp doordringen. Dat is wel belangrijk ook, want politici weten vaak wel verhalen om vragen heen te verzinnen.”
Als politiek volger heeft Snaterse een duidelijke mening over het afgelopen jaar. “Er zijn twee onderwerpen geweest die bij mij voor een wrange nasmaak zorgden. Op de eerste plaats was er de Gondelaffaire, daarnaast het nieuwe Stadskantoor. In die laatste zaak waren er al beslissingen genomen, maar bleven raadsleden doorzeuren om die alsnog ongedaan te maken. Het vervelende bij beide zaken is dat er op de persoon werd gespeeld en dat er mensen werden afgekraakt. Hierbij schroomden bepaalde raadsleden niet om op onderbuikgevoelens in te spelen. Dat kan volgens mij nooit de bedoeling van de politiek zijn.”
Gelukkig is er inmiddels een streep gezet onder beide zaken en zullen in 2014 andere onderwerpen het gesprek van de dag gaan vormen in de Delftse gemeentepolitiek. “Ik denk dat het, zeker met het oog op de geplande vervanging van de Sebastiaansbrug, ook dit jaar weer vaak over de bereikbaarheid van de stad zal gaan. Dat is ook niet zo gek, want half Delft wordt hierdoor afgesloten. Ik vind het bijzonder dat hierover tot op heden zo weinig geklaagd wordt.”
Een ander punt waarover Snaterse in het komende jaar heftige debatten verwacht is de zorg. “De jeugdzorg en de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten ligt tegenwoordig bij de gemeenten en dat betekent dat er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Ik ben benieuwd of dat weer gedaan zal worden door wethouder De Prez.”
Snaterse verwacht dat de winst die tijdens aankomende verkiezingen geboekt gaat worden, nauw verband houdt met deze zorgkwestie. “De SP heeft er afgelopen tijd heel goed op ingespeeld met het comité Zorg voor elkaar. Het is een hot item en ze zullen het niet voor de verkiezingen hebben gedaan, maar ik denk dat het ze wel goed doet.”


Verder verwacht Snaterse op politiek gebied geen grote verschuivingen, zoals vier jaar geleden wel het geval was. “Toen daalde de PvdA ineens fors van elf naar zes zetels en ging D66 van één naar zes zetels. Ik verwacht dat D66 in maart nog steeds de grootste partij zal zijn. Verder verwacht ik niet veel grote veranderingen, al denk ik wel dat een partij als de VVD zich wel opmaakt voor een plek in de coalitie, want ze zijn wel erg lief voor de zittende partijen.”
Over de verkiezingen gesproken: Snaterse merkt nog niet dat politici hem nu al extra opzoeken. “Maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren. Wat wel zeker is, is dat we met Stadsradio Delft in aanloop naar de verkiezingen in februari en maart op woensdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur drie verschillende lijsttrekkers in de studio hebben. Bovendien is er op dinsdag elf maart, ruim een week voor de verkiezingen het grote lijsttrekkersdebat in theater De Veste. Dit zal live van 20.30 uur tot 22.00 uur uitgezonden worden op Stadsradio Delft op 106.3 FM of 92.9 op de kabel. Het wordt gehouden in het theatercafé en iedereen is van harte welkom om dit mee te maken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12