Delft Amazing Technology brengt de wereld van wetenschap en techniek straks naar de Delftenaar

Algemeen

DELFT – Delft maakt volgend voorjaar kennis met een grootscheepse techniekmanifestatie: Delft Amazing Technology. Wetenschap en techniek staan een week lang op allerlei manieren centraal. Na de Delftse Iconen-campagne kwamen de genomineerde iconen vorig jaar nog eens bij elkaar voor een brainstormsessie. Ook lieden uit het Delftse bedrijfsleven waren hierbij aanwezig.

Dit gezelschap kwam onder andere tot de conclusie dat Delft vooruitstrevend is op het gebied van techniek en innovatie, maar dat veel Delftenaren eigenlijk niet precies weten wat er op de campus van de TU Delft en bij Delftse bedrijven wordt bedacht en ontwikkeld. Delft Amazing Technology moet hier verandering in gaan brengen. Een week lang wordt met allerlei evenementen op diverse plekken in de stad geshowd wat in Delft allemaal gebeurt op het gebied van techniek en innovatie. Dit moet de kloof tussen wat in Delft wordt bedacht en wat de inwoners van Delft daarvan weten, verkleinen. 

Dat gaat gebeuren, vertelt Raymond Sparreboom namens de organisatie, met een manifestatie die tot de verbeelding spreekt. “We gaan bijvoorbeeld het één en ander doen met dingen die Delft heeft voortgebracht, zoals bijvoorbeeld de zonnewagen Nuna, de Superbus en de hydrogen-car.” Het blijft niet bij het bezichtigen van zulke knappe vindingen. “We willen ook vermaak, bijvoorbeeld in de vorm van een robotrace, of games met simulatoren”, merkt Sparreboom op. 

Delfts Icoon Nina Voets zegt dat Delft Amazing Technology zich bovendien wil richten op educatie. “Op de Markt krijgen we een spektakel, maar er komen ook workshops en projecten waarbij studenten oplossingen gaan zoeken voor lokale vraagstukken van het bedrijfsleven.” Sparreboom: “Dat kan met verschillende onderwerpen te maken. Zoals zorg, maar ook met de bereikbaarheid van de binnenstad.”

Minstens zo spannend
Delft Amazing Technology wordt géén manifestatie waarbij steeds naar de rijke historie van Delft wordt verwezen. “Delft heeft natuurlijk een interessante historie”, weet Sparreboom, “maar we willen vooral laten zien wat techniek nú betekent voor de stad. Het is minstens zo spannend om te vertellen wat de toekomst ons gaat brengen. Dat is een belangrijk aspect van de manifestatie.” Volgens Nina Voets wordt de rijke Delftse historie vaak van stal gehaald. “Wij willen nu juist laten zien dat Delft nog steeds heel toonaangevend is.” 

Voets en Sparreboom weten zeker dat dit de kloof tussen de Delftenaren en de Delftse wereld van de wetenschap verkleint. Dit gebeurt nu al op TU Delft-schaal in het Science Centre, geeft Raymond Sparreboom aan. “Daar wordt de wereld van de universiteit al binnenstebuiten gekeerd. Dat willen we met deze manifestatie nog sterker en breder gaan doen. Techniek in Delft is meer dan de TU alleen. Als je meer inzicht hebt in wat er op techniek-gebied gebeurt, dan krijg je daardoor meer begrip en dat verkleint de kloof.” Daarbij houdt de organisatie er rekening mee dat de soms wetenschappelijke verhalen over techniek voor de gewone man en vrouw soms moeilijk te behappen zijn. “Aan ons daarom de taak om dit goed te vertalen naar het publiek”, aldus Sparreboom. Bovendien: “We gaan hulp zoeken bij experts binnen de techniekcampus en bedrijven die ervaring hebben met het geven van workshops aan een breed publiek.”

Startsein
Wethouder Pieter Guldemond en vertegenwoordigers van de TU Delft, de Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, de Rabobank Zuid-Holland Midden en DOK gaven vorige week zondag tijdens de Wetenschapsdag het startsein voor Delft Amazing Technology. DAT maakt onderdeel uit van een campagne om Delft definitief op de kaart te zetten als de stad waar grote maatschappelijke problemen worden aangepakt door kennis, technologie, creativiteit en ondernemerschap op een duurzame manier met elkaar te combineren. Deze techniekmanifestatie moet uitgroeien tot een volwaardige techniekbiënnale met landelijke en internationale allure. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12