Afbeelding

De Hekkensluiter: Peter Smit (Onafhankelijk Delft)

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

'Gemeentepolitiek is alleen voor lokale partijen'

DELFT – Nee,  hij is géén lijstduwer. Hij is lijstdráger. Peter Smit (55), laatste op de lijst van Onafhankelijk Delft, benadrukt stevige uitspraken met opgestoken vingers en woeste gebaren. 'Alle politiek is verrot.'

Wat bedoel je?
"Als mensen zouden weten wat er in de gemeenteraad gebeurt, zouden ze niet meer stemmen. Neem nou het aantal beslissingen dat daar tot geheim wordt bestempeld. Dat stempeltje met 'geheim', dat moet zo snel mogelijk weg. Nog altijd gaat het er om wat mensen wordt gegund, het is niet transparant. Als je in openbaar bestuur zit, moet je openbáár zijn. Normaal gesproken hoort de raad te beslissen, die stuurt ambtenaren aan. Maar in Delft is het precies andersom. En het is bijna overal zo."

Waarom dan toch je interesse in de politiek?
"Ik heb het al eerder geprobeerd, voor Leefbaar Delft. Ik ergerde mij aan politici die systematisch met een mond vol meel praatten. Ik heb een eerlijke mening, maar voor zulke mensen is geen plek in politiek. Want niemand is er eerlijk. Als eenling ben je kansloos, je wordt uit de politiek weggeduwd. Het Huis van Thorbecke heeft het nooit zo bedoeld. Het Huis is vermolmd, het werkt niet meer in moderne democratie. Al die landelijke partijen moeten vertrekken uit de gemeentepolitiek, een gemeenteraad is alleen bedoeld voor lokale partijen. Nu is het vechtpolitiek en alle partijen doen mee. Ik zeg altijd maar: gemeen, gemener, gemeente."

Als ik dit zo aanhoor, wil je dan nog wel in de raad?
"Tuurlijk wil ik dat! Maar als mensen mij echt in de raad willen, zullen ze mij er alleen in krijgen als ik massaal voorkeursstemmen krijg. Anders niet."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12