GGZ Delfland heeft steeds minder psychiaters en dat kan straks de nodige gevolgen hebben

Algemeen

DELFT – Bij GGZ Delfland heeft men alle reden om met de handen in het haar te zitten. Negen van de 34 bij GGZ Delfland werkzame psychiaters namen vorig week ontslag, een aantal anderen deden dat eerder dit jaar al. Deze week legde de voorzitter van de Raad van Bestuur zijn functie neer.

In een brief zegden de psychiaters vorige week het vertrouwen in de Raad van Bestuur op. Zij gaven aan dat er sprake zou zijn van een onveilige werksfeer en dat er door het bestuur werd aangezet tot fraude en vervalsing van suïcideverslagen. GGZ Delfland wijst als reactie hierop op een onderzoek van een onafhankelijk adviesbureau, dat de aantijgingen recentelijk onderzocht. “In dat onderzoek zijn de genoemde beschuldigingen niet aangetroffen”, liet de Raad van Bestuur als reactie in een persbericht weten. 

Onzin, zo zeggen werknemers en ex-werknemers in verschillende media. Ze zien het ‘onafhankelijke’ onderzoek als een farce en ze blijven wijzen op de misstanden die zich binnen GGZ Delfland afspelen. Eén van de pschychiaters die nog steeds bij GGZ Delfland werkzaam is, zegt in het tijdschrift Medisch Contact van 18 september dat het onderzoek ‘een absurde afzwakking van feiten’ is. 

Eén van zijn ex-collega’s besloot vorig jaar al ontslag te nemen. Hij werkte ruim tien jaar lang voor GGZ Delfland, maar hij kreeg het er steeds minder naar z’n zin toen het nieuwe bestuur aantrad. Dat was volgens hem het moment dat alles mis begon te gaan, zo vertelt hij aan Delft op Zondag. “Toen ik bij GGZ Delfland begon hing er een goede sfeer, het was prettig werken”, herinnert hij zich. Daar kwam dus verandering in toen Hans Boelen en Iris Bandhoe het roer overnamen. De psychiater was één van de eersten die zijn biezen pakte. Hij ging elders werken, een beslissing waarvan hij nog geen seconde spijt heeft gehad. 

Hij bestempelt de huidige situatie bij GGZ Delfland als 'zorgelijk'. Want: “Als patiënten niet behandeld worden of niet de juiste medicijnen krijgen, blijven ze langer ziek of ze vallen terug in hun ziekte, met alle gevolgen van dien”. In het ergste geval kan dit volgens hem leiden tot uitingen van aggressie tegen zichzelf of tegen anderen. En ook zullen patiënten zichzelf meer verwaarlozen. In het allerergste geval kan het zelfs leiden tot een zelfmoord(poging). “Ik ben bang dat dit soort gevolgen van een tekort aan psychiatrische zorg vaker gaan voorkomen”, spreekt hij zijn bezorgdheid uit. “Als al die collega’s die ontslag hebben genomen straks vertrokken zijn en niet worden vervangen, dan leidt dat ertoe dat patiënten onderbehandeld worden.” 

Volgens Jan Willem van der Ree, van GGZ Delfland, zullen de patiënten echter geen hinder ondervinden van de ontstane situatie bij de zorgverlener. Vanwege hun opzegtermijn zijn de negen psychiaters momenteel nog ‘gewoon’ werkzaam bij GGZ Delfland. “De directies zijn nu met de psychiaters in gesprek om ervoor te zorgen dat het werk van vertrokken psychiaters zo snel mogelijk kan worden opgepakt door nieuwe psychiaters”, geeft Van der Ree aan. 

“Die zullen we zelf actief gaan werven. Naburige collega-instellingen hebben ook aangeboden tijdelijk psychiaters beschikbaar te stellen.” De zorg voor de cliënten is gegarandeerd, benadrukt Van der Ree. “Die is ook nooit in gevaar geweest”. Hij refereert ook aan wat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een interne nota heeft vastgelegd: dat er tijdens verschillende bezoeken aan GGZ Delfland ‘geen aanwijzingen voor ondermaatse zorgverlening zijn aangetroffen’. 

Ook de psychiater die jarenlang voor GGZ Delfland werkzaam was verwacht niet dat de gevolgen van de interne problemen bij zijn ex-werkgever direct merkbaar zullen zijn. “Mensen houden het wel even uit zonder zorg”, weet hij. “Maar na een tijdje kunnen ze psychotisch worden.” 

Het lijkt hem overigens sterk dat collega-instellingen tijdelijk psychiaters beschikbaar stellen aan GGZ Delfland. “Alsof die instellingen even een blik psychiaters opentrekken. Er is in Nederland al jaren een tekort aan psychiaters, ik kan me niet voorstellen dat andere instellingen hun psychiaters bij GGZ Delfland aanbieden, omdat ze er zélf al een tekort aan hebben.” 

De Inspectie voor Gezondheidszorg noemde de situatie bij GGZ Delfland ‘zorgelijk’, maar dat lijkt geen aanleiding om concrete actie te ondernemen. “Het is jammer om te zien dat ze niet meer kunnen of mogen doen in dit stadium”, aldus de ex-GGZ-werknemer. 

Deze week legde Hans Boelen zijn functie als voorzitter van de Raad van Bestuur neer. ‘Vanwege een verschil van mening over het te voeren beleid’, zo laat de instelling in een persbericht weten. “Het vertrek van Hans Boelen is een zaak tussen de Raad van Toezicht en de heer Boelen”, licht Jan Willem van der Ree namens GGZ Delfland toe. “Wij doen daar verder geen mededelingen over.” 

“Ik heb altijd de indruk gehad dat Boelen niet eens zo erg is als dat andere lid”, zegt de ex-werknemer, met wie hij Iris Bandhoe bedoelt. “Zij is een lastig persoon, veel lastiger dan Hans Boelen. Ik denk dat zij een grotere veroorzaker van de problemen is dan hij.” (JN) 



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12