Hemd van het Lijf zondag 6 januari 2008

Algemeen

Tien vragen aan: De vrijwillige medewerkers van de Voedselbank

De vrijwilligers van de Voedselbank roepen, zo vlak na de feestdagen, mensen op om hun artikelen die ze nog over hebben uit hun kerstpakket aan de Voedselbank te schenken.

1. Waarom wilden jullie per se tussen de reeds geschonken kerstpakketten gefotografeerd worden?
Omdat het wel een leuk plaatje is en omdat we op deze manier de gulle gevers van de Voedselbank willen bedanken.

2. Vanwaar deze oproep?
Omdat we het zonde vinden dat artikelen bij mensen of bedrijven te lang in de kast blijven liggen waardoor de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Kerstpakketten worden vaak door werkgevers uitgedeeld aan hun personeel als blijk van waardering, maar onze cliënten hebben vaak geen werkgever, terwijl ze de artikelen heel goed kunnen gebruiken.

3. Wat kan er worden ingeleverd?
Alle voedselartikelen waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, maar ook huishoudelijke artikelen en bijvoorbeeld spelletjes voor de kinderen zijn van harte welkom. We kunnen trouwens voor onze Non-Foodbank ook wasmachines gebruiken. Er staan maar liefst zeventien mensen voor op een wachtlijst.

4. En wat beslist niet?
We nemen géén alcoholische dranken aan en ook géén rookwaar.

5. Merken jullie het dat er voor de cliënten niet echt veel mogelijk is met de feestdagen?
Jazeker, want december is sowieso een dure maand en onze cliënten zijn voor alle extra’s die ze kunnen krijgen, erg dankbaar.

6. Waar merken jullie dat aan?
Ze krijgen van ons dan artikelen die ze écht niet zelf kunnen kopen zoals shampoos of vruchtensappen. We kregen deze maand zelfs nog negen kratten met pepernoten. Nou, die komen écht wel op hoor.

7. Waar kunnen ze hun overgebleven kerstpakketten kwijt?
Mensen die iets over hebben kunnen elke donderdag tussen 11.00 en 13.00 uur terecht in de Immanuelkerk aan de Schoemakerstraat. Grote hoeveelheden komen we trouwens halen met de bus. Je kan ook elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur bellen met 015 – 257 04 09, mailen naar voedselbankdelft@hetnet.nl of kijken op www.voedselbankdelft.nl.

8. Hoeveel cliënten heeft de Voedselbank nu?
We zitten rond de 120, en dat aantal is de laatste tijd stabiel. En gemiddeld maakt iemand 26 weken gebruik van de Voedselbank. Het afgelopen jaar hebben we er 200 uitgeschreven, maar daar komen er dan weer 200 voor terug. De laatste twee jaar zijn in ieder geval 400 mensen vertrokken bij de Voedselbank, dus dat is een positief teken.

9. Als jullie de burgemeester van Delft zouden zijn, dan…
…zouden we onze stinkende best doen om onze cliënten te helpen. En ondanks de positieve houding van de wethouder die haar best doet om de Voedselbank overbodig te maken, denken wij dat er altijd mensen
zullen zijn die tussen het wal en het schip raken. Onze cliënten zijn namelijk geen verliezers, maar mensen die even pech hebben.

10. Willen jullie nog iets kwijt?
We zijn blij dat de Voedselbank nog steeds steun en sympathie heeft. En met onze vrijwilligers hebben we een gouden team. Sommige vrijwilligers moeten door omstandigheden afscheid nemen van het werk en dat doen ze dan met tranen in hun ogen. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12