Rechtsback of spits, het maakt SV Wippolders Johan Plooy niet zo veel uit

Algemeen

DELFT – Johan Plooy was er al bang voor dat we erover zouden beginnen. Hoewel hij, afgelopen dinsdagavond, maar één helft met SV Wippolder meespeelde in de Bekerwedstrijd tegen de Vlaardingse tweedeklasser CWO schaamde hij zich behoorlijk. Het werd namelijk een 11-0 nederlaag. Of wel: een zeperd van jewelste.

Hij zat de eerste helft op de bank. Hij kon het dus op z'n gemak bekijken: "We werden vanaf het begin overlopen. Die gasten voetbalden zó goed, binnen een kwartier stonden we met 4-0 achter. We gaven het toen al snel op. Het waren ook van die grote gasten. En ze waren gewoon een stapje sneller en een stukje beter. We hebben er, na afloop in de kleedkamer, maar een beetje om gelachen. Je kan beter een Bekerwedstrijd verliezen dan een competitiewedstrijd". Ze lachten dus niet omdat ze zo blij waren. Dat waren ze, een paar dagen eerder, nog wèl. Toen won SV Wippolder SEP's Joop Bol-toernooi. Dankzij een 5-2 overwinning op SEP en via een zege met liefst 10-0 op het overigens wel erg zwakke DSO-zondag. 

Johan Plooy (22) voetbalde in de jeugd bij Vitesse Delft en DHC. Als C-junior trainde hij drie keer in de week. "Dat was ik op een gegeven moment helemaal zat. Ik ben toen een jaar met voetballen gestopt". Daarna pakte hij bij SV Wippolder de draad weer op. Hij speelt er nu voor het derde seizoen in het eerste. Als rechtsback of als spits, de trainer mag het zeggen. "Nu ik weer in de spits heb gelopen, vind ik dat toch wel erg leuk. Maar dinsdagavond kwam ik er na de rust in, als rechtsback. Vind ik ook leuk om te doen". 

Hij is, als voetballer, 'niet iemand van de schoonheid', kent hij zichzelf. "Ik ben geen mooie voetballer. Ik heb ook niet zo veel techniek. Ik moet het meer van m'n mentaliteit hebben. Van altijd gaan en doorgaan en vechten voor het elftal. Daarom vind ik in de spits spelen zo leuk. Met twee verdedigers in m'n nek, lekker stoeien. Nee, je hoeft van mij geen dubbele schaar te verwachten. Maar ik ben wel een echte teamspeler. Ik zal niet gauw opgeven. Ik blijf lopen. En ik heb wel een aardige trap".
Ex-SV Wippoldertrainer Peter Pothof haalde hem naar het eerste elftal. Dat Pothof op een ietwat aparte manier de club verliet, hij is nu Hoofd Opleidingen bij SV Den Hoorn, deed Plooy wel verdriet. "Dat vond ik heel erg jammer, ja, om eerlijk te zijn. Ik kon heel goed met 'm opschieten. Ik heb ook erg veel van 'm geleerd. Ik was een speler met een beetje haantjesgedrag, mede dankzij hem ben ik nu een veel rustiger voetballer. Ja, ik baalde heel erg dat hij wegging. Ik hoop dat hij ooit in de toekomst weer een keer mijn trainer wordt. Het liefst bij Wippolder, en anders bij een andere club". 

Ook SV Wippolders nieuwe trainer, Erwin Stoelinga, is geen vreemde voor Plooy. "Ik heb hem in de A1 als trainer gehad. Toen lag ik regelmatig met 'm in de clinch. Ik had dan ook nu m'n twijfels of ik zou blijven. Omdat we elkaar niet zo lagen. Maar we hebben een goed gesprek gehad. We zijn allebei een paar jaartjes ouder en wijzer geworden. Ik kan het in principe nu goed met 'm vinden. En z'n trainingen zijn goed. En hij heeft ook wel kijk op het spelletje. Ja, ik heb er wel zin in met Erwin".
Het wordt, weet Plooy, een spannend avontuur, in de derde klas. "Ik heb nog nooit derde klas gespeeld. En de meeste jongens niet. We hebben een jong team. Jammer dat Mike Mesker en Tim van den Bos weg zijn, maar we hebben er ook een paar jongens bij gekregen. De puzzelstukjes moeten nog in elkaar vallen, maar ik geloof niet dat we gelijk weer teruggaan naar de vierde klas". 

Hij heeft het, zegt hij, 'onwijs' naar z'n zin bij SV Wippolder. "Ik heb niet het idee dat ik hier ooit wegga. Ik heb er ook al m'n vrienden". Waar als voetballer z'n top ligt, daar zal hij dan ook, vreest hij, niet zo gauw achter komen. "Al lijkt het me wel leuk om 's een keer in de tweede klas te spelen. Om te kijken of ik dat aankan".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12