Vitesse Delft heeft al een G-team, maar het moet nog een elftal worden

Algemeen

Het G-team van Vitesse Delft.

DELFT – Vitesse Delft is sinds januari van dit jaar een voetbalteam rijker. Toen is namelijk het G-team opgericht, speciaal voor jeugdige voetballers met een verstandelijke beperking. Ze spelen nog geen wedstrijden, maar trainen met een enthousiasme waar een hoop andere sporters een puntje aan kunnen zuigen.

Zoals afgelopen woensdagmiddag, op veld 2 van Sportpark Tanthof-Zuid. De wind waait loeihard door de bomen. De teamleden van het G-team, zes jongens en één meisje, schieten onophoudelijk op doel. Op twee spelers na, zij zijn geblesseerd afgehaakt en likken, al liggend op het kunstgras, hun wonden. Ouders bekommeren zich om de twee. “Is het vandaag kneuzen dag?”, grapt hun 65-jarige trainer Bram van der Horst. Tim en Tom blijven ondertussen ballen afvuren op de kleinzoon van Van der Horst, die zijn opa vandaag helpt en tussen de palen is gaan staan. Doelpunten worden met groots gejuich gevierd. 

Bram van der Horst, die zelf ooit jarenlang het groenzwart van DHC verdedigde, houdt ondertussen een balletje hoog. Hij wil vanuit de lucht de bal op doel afvuren, maar schat de daalsnelheid van de bal verkeerd in. Hij raakt de bal alles behalve lekker en trekt meteen een pijnlijk gezicht. “Au, au”, klinkt het in het zestienmetergebied, terwijl Van der Horst wat ongemakkelijk het zestienmetergebied weer uit hinkt. “Ik wou hem op m’n wreef nemen, maar hij kwam precies op m’n teen”, legt hij voor de zekerheid zijn pijnlijke gelaatsuitdrukking aan de omstanders uit. 

Na drie kwartier trainen is het mooi geweest. Normaal gaan ze nog een kwartiertje langer door, maar met die wind en de dreigende regenbuien lijkt stoppen een beter idee. Binnen vertelt Van der Horst hoeveel de kinderen al hebben geleerd. “Dingen die ze in het begin niet konden, kunnen ze nu wel”, zegt hij. “Ik hoor ook van hun ouders dat ze enorm vooruit gaan. En ze hebben er altijd zin in, je ziet ze lachen. Sommigen staan hier al om 3 of 4 uur ’s middags al klaar. ‘Is het nog geen tijd?’, vragen ze dan.”

Het G-team traint elke woensdag, maar speelt nog geen wedstrijden. Tot nu toe zijn nog maar een kleine zeven teamleden. Dat zijn er te weinig om competitie te kunnen spelen. “Ik hoop we straks tien tot vijftien spelers hebben”, zegt de trainer. Dan kan de ploeg vanaf volgend seizoen meedoen aan de G-competitie. “Zeker voor hun is leuk als ze straks wedstrijden kunnen spelen”, zegt assistent-trainer Ingrid Vrijmoed, wiens neefje het syndroom van down heeft. “Het gaat tot nu toe heel leuk”, vertelt ze over de eerste weken van het nieuwste team van Vitesse Delft. “Ze zijn heel enthousiast, heel fanatiek ook. Of het nou regent of stormt, ze blijven doorgaan”, aldus Vrijmoed. 

Ondertussen kijken de 17 jaar oude Tim en Tom in kleedkamer 11 tevreden terug op hun training. “Het ging goed”, zegt Tim. Dat vond Tom ook. Hij vindt slalommen om pionnen leuk. “En pingels nemen. En doelpunten maken”, voegt hij eraan. Hij zou, net als Tim, daarom wel eens partijtje tegen een andere club willen spelen. Daar zullen ze nog even geduld voor moeten hebben. Het G-team is daarom hard op zoek naar andere kinderen met een verstandelijke beperking die wel zin hebben om een balletje te trappen. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie het beste op de website www.gteamvitesse.tk of op www.vitessedelft.nl kijken. (JN)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!