Ernst Raaphorst onderzoekt sloten tijdens de Biesland Dagen

Algemeen

Ernst Raaphorst in actie.

DELFT – Ernst Raaphorst is bioloog en hij werkt bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In de zomer gaat hij gewapend met een schepnet langs de sloten van Delfland. “Dan kijk ik wat er zoal groeit, bloeit en leeft in het water. Ik kom ook wel eens spullen tegen die niet in de sloot horen: golfballen, horloges en armbanden, maar ook exotische dieren als rivierkreeft.

Wat wel in het water hoort zijn kleine beestjes en plantjes”, vertelt hij. In een grote witte bak bekijkt Raaphorst de kleine beestjes en plantjes die hij net uit de sloot heeft gevist. “Muggenlarven, wormpjes en kevertjes en verschillende water-, oever- en moerasplanten geven informatie over de kwaliteit van het water in de sloot”, aldus Raaphorst. Een goede waterkwaliteit in sloten is volgens hem belangrijk voor de kringloop van de natuur. Als er veel karpers zitten, is de waterkwaliteit niet zo best. Vliegen er veel libelles en juffers bij de sloot, dan is de kwaliteit van het water vaak prima. Verschillende mensen, verschillende beelden bij een gezonde sloot. Wat iedereen belangrijk vindt is dat het water schoon is en niet stinkt. Hier werkt het Hoogheemraadschap aan, maar u kunt zelf ook bijdragen. Bijvoorbeeld door geen afval of overtollige vijverplanten in de sloot te gooien.” 

Wil jij samen met Ernst Raaphorst de sloot onderzoeken en zien wat in onze sloten thuishoort? Kom dan op zaterdag 4 en zondag 5 september naar de Biesland Dagen. Delfland is dan te vinden bij Hoeve Biesland aan de Bieslandseweg 1 in Delfgauw.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12